Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Με τη «σφραγίδα» των επιχειρηματικών ομίλων

Κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες «επιθετικές προσφορές» και τους κάθε είδους «μποναμάδες» σε επιχειρηματικούς ομίλους, «επενδυτές» και μεγαλομετόχους, προκειμένου έως το τέλος της βδομάδας να έχει εισαχθεί στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έρχεται να συνοδεύσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται αύξηση της μάζας των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, που φορτώνονται στο λαό και συνθέτουν το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας για την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα:

Τα ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά περίπου 760 εκατ., από 51,4 δισ. φέτος στα 52,16 δισ. το 2020.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 11,415 δισ. (από 11,09 δισ. φέτος), με αύξηση 325 εκατ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση, στα 18,27 δισ. (από 17,8 δισ.) με αύξηση κατά 470 εκατ. και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» στα 7,2 δισ. με αύξηση 88 εκατ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθεί στα 4 δισ. (από 4,46 δισ. φέτος), με μείωση 460 εκατ. (11,7%), και αυτό παρά την ανάκαμψη και την αναμενόμενη διόγκωση των επιχειρηματικών κερδών την επόμενη χρονιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι «απώλειες φορολογικών εσόδων» από τις νέες φοροαπαλλαγές, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό αναμένονται ως εξής:

-- Στα 541 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 24% από 28%.

-- Στα 75 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα στο 5% από 10%.

Ετσι, από αυτές τις δύο κατηγορίες, οι πρόσθετες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις φτάνουν στα 616 εκατ., ενώ από την αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη προβλέπονται απώλειες 26 εκατ.

Επιπλέον, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μπαράζ φοροελαφρύνσεων για τμήματα του κεφαλαίου σε συνέχεια των παραπάνω «οριζόντιων» διατάξεων. Μεταξύ αυτών, καθιέρωση «συμβολικού» φόρου για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαίου κεφαλαίου ακινήτων, απαλλαγές από φόρο εισοδήματος για ανώνυμες εταιρείες (εισηγμένες ή όχι σε χρηματιστήρια) για κεφαλαιοποιήσεις αποθεματικών κ.ά (αναλυτικότερα για το νομοσχέδιο ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει στο φύλλο της Πέμπτης).

Κομμένος στα μέτρα των προτεραιοτήτων της αστικής τάξης

Ειδικά για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, αυτός συνεχίζει να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια.

Χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης, αυτό που κυριάρχησε και πάλι ήταν οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο το οικονομικό «μοντέλο» που συμφέρει καλύτερα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της ΝΔ επιβεβαιώνεται πλήρως ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί «κόβουν και ράβουν» στα κύρια ζητούμενα του κεφαλαίου.

Εξάλλου, χτες λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν υπερψηφίσει παρέα τον «απολογισμό και ισολογισμό» του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 που είχε συντάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, όπως σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μιλώντας στη σχετική συζήτηση, «άμα κάνουμε τη σύγκριση με τον σημερινό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, θα δούμε ότι είναι πολύ μικρές οι διαφοροποιήσεις, που δεν αναιρούν την ουσία, τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ». Γι' αυτό, όπως επισήμανε, είναι μονόδρομος για τον λαό «να αντισταθεί με κάθε τρόπο σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, βάζοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του».

Εκταμιεύσεις δόσεων και αντιλαϊκών μέτρων

Στο μεταξύ, την αναμενόμενη εκταμίευση ενισχύσεων προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, δρομολόγησε στη χτεσινή συνεδρίαση η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκέμβρη. Το Γιούρογκρουπ θα προχωρήσει και στην τυπική επικύρωση της 4ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με βάση και τη «θετική» έκθεση ενισχυμένης εποπτείας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ακάθεκτη» η φορολεηλασία και το 2023(2023-02-17 00:00:00.0)
Μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στον λαό(2020-12-12 00:00:00.0)
«Πουρμπουάρ» κάτω του 2,9% δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!(2020-08-28 00:00:00.0)
Τα βασικά νούμερα(2019-11-23 00:00:00.0)
«Πανωπροίκια» στο κεφάλαιο, «στάχτη στα μάτια» του λαού(2019-09-05 00:00:00.0)
«Μεταμνημονιακό» τσεκούρι στις λαϊκές ανάγκες, νέα δώρα στο κεφάλαιο(2018-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ