Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
«Πουρμπουάρ» κάτω του 2,9% δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!

Και ο βαρύς λογαριασμός στο λαό

Η συνεχιζόμενη κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνονται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 7,4 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) έφτασε τα 10,9 δισ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 22,6 δισ., χαμηλότερα κατά 3,6 δισ. σε σχέση με το στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται στα 23,1 δισ., χαμηλότερα κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τον στόχο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι φόροι εισοδήματος για κάθε είδους νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) υποχώρησαν στα 652 εκατ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. που διαμορφώθηκαν οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μεταξύ άλλων από φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει, ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί στις κάθε είδους επιχειρήσεις διαμορφώνεται μόλις στο 2,9% επί του συνολικού φόρου, ως αποτέλεσμα και της νέας μείωσης των συντελεστών που ισχύει για τις επιχειρήσεις. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί ότι στο δείκτη περιλαμβάνονται κάθε είδους επιχειρήσεις, τα στοιχεία δείχνουν πως την ώρα που ο λαός συνεχίζει να ματώνει από τη φοροληστεία και τις περικοπές, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το μεγάλο κεφάλαιο δεν δίνουν... ούτε πουρμπουάρ!

Παράλληλα, το σύνολο των δαπανών διαμορφώθηκε στα 34,75 δισ., έναντι αρχικού στόχου 30,15 δισ.

Θυμίζουμε ότι για το 2020 σε επίπεδο ΕΕ εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα γενικής διαφυγής», στη βάση της οποίας προβλέπεται η προσωρινή παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες, προκειμένου να ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%», προσθέτοντας πως «εκπλήξεις αρνητικές σε σχέση με τα σενάρια που κάναμε τους προηγούμενους μήνες δεν έχουμε δει ούτε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (...) Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που τρέχει με σημαντικό έλλειμμα και για υστέρηση εσόδων, αλλά όχι για κατάρρευση».

Παράλληλα εκτίμησε ότι «τουλάχιστον για το 2021 δεν θα επανέλθουμε στην αναγκαιότητα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και υλοποίησης συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων», ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της μεθεπόμενης βδομάδας.

Τέλος, αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εστίασε στα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, μεταξύ άλλων στην εκ νέου αναβολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ