Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά...

Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Το ξερονήσι που ονομάστηκε «Νταχάου της Ελλάδας»
Το ξερονήσι που ονομάστηκε «Νταχάου της Ελλάδας»
Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη, σε ειδική εκδήλωση θα αποκαλυφθεί στη Μακρόνησο το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν των χιλιάδων μελών και οπαδών του Κόμματος, των χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εξορίστηκαν εκεί. Προς τιμήν των αλύγιστων, που κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, παραμένοντας πηγή έμπνευσης και διδαχής για την ταξική πάλη διαχρονικά. Το ηθικό τους μεγαλείο, η ανωτερότητα και ο ηρωισμός που επέδειξαν, η ακλόνητη πίστη τους εμπνέουν μέχρι και σήμερα.

Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και τη «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη». Θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Η ενορχήστρωση είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Δεσμώτες που «διεμβόλισαν» το χρόνο παίρνοντας θέση στην Ιστορία

Το Μνημείο που θα αποκαλυφθεί στη Μακρόνησο φιλοτέχνησε ο γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ. Η γλυπτική σύνθεση περιλαμβάνει πέντε ανθρώπινες μορφές - σκιές, που ξεπροβάλλουν από τη γη της Μακρονήσου. Οι πέντε αυτές μορφές και ο περιβάλλων χώρος, όπως θα διαμορφωθεί, αποτελούν μια ενιαία σύνθεση. Αλλωστε, όπως σημείωνε ο γλύπτης στην πρόταση που είχε καταθέσει για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό: «Οι κρατούμενοι της Μακρονήσου υπάρχουν, αφού με τη στάση τους διεμβόλισαν το χρόνο και πήραν τη θέση τους στην Ιστορία. Υπάρχουν στη σκέψη και στη συνείδηση του καθενός μας. Οι σκιές τους ξεπροβάλλουν από το έδαφος της Μακρονήσου και μας περιμένουν, μας υποδέχονται στο χώρο τους και συνδιαλέγονται μαζί μας».

Η μακέτα του Μνημείου
Η μακέτα του Μνημείου
Η λειτουργία του στρατοπέδου άρχισε το Μάη του 1947, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ένοπλη πάλη του ΔΣΕ. Η δημιουργία της Μακρονήσου υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των Βρετανών και Αμερικανών, σε συνεργασία με το ελληνικό αστικό κράτος, για την εξουδετέρωση μεγάλης μερίδας του λαϊκού κινήματος. Υπολογίζεται ότι από τη Μακρόνησο πέρασαν σχεδόν 100.000 στρατιώτες και πολίτες... Εκλεισε το 1954 και μέχρι το 1958 επιχειρήθηκε συστηματικά να καταστραφούν εγκαταστάσεις και κτίσματα, σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν στοιχεία.

Δηλώσεις συμμετοχής μέσω των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕΗ μεταφορά στη Μακρόνησο θα γίνει με πλοίο από το Λαύριο. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέχρι και αύριο Σάββατο μέσω των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Διευκρινίζεται πως θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οικονομική ενίσχυση για το Μνημείο

Το Μνημείο στη Μακρόνησο, που ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, στηρίζεται στην οικονομική ενίσχυση από εργαζόμενους, από ανθρώπους καλής θέλησης.

Ηδη η ανταπόκριση στο κάλεσμα για οικονομική στήριξη που έχει απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ είναι ικανοποιητική, όμως αυτή η προσπάθεια πρέπει να ενταθεί για να καλυφθεί το κόστος, να ξεπεραστούν κάθε είδους δυσκολίες.

Οι προσφορές μπορούν να κατατεθούν στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις και στον «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ