Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Η κυβέρνηση να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Χαρακτηριστική για τις ελλείψεις η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες πριν αρχίσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αναδεικνύουν συνεχώς με παρεμβάσεις τους σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ξεσκεπάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί «ενισχυμένου» και σε «ετοιμότητα» δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, με αφορμή και τη λειτουργία του από την 1η Σεπτέμβρη ως νοσοκομείου αναφοράς COVID-19, υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

Καλεί επίσης σε συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση - στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στις 11 Σεπτέμβρη (8 π.μ. - 3 μ.μ.) και στην πορεία που θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. από το Ιπποκράτειο, με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι ήδη το νοσοκομείο λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό. Οπως επισημαίνει, «το επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε το διάστημα της πανδημίας είναι λιγοστό και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των κενών. Ταυτόχρονα είναι στα σκαριά η λήξη πολλών συμβάσεων προσωπικού, ενώ η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με τις άδειες ειδικού σκοπού, τις παραιτήσεις, τις συνταξιοδοτήσεις και τις μετατάξεις που γίνονται συγχρόνως».

Σημαντικό πρόβλημα, προσθέτει το Σωματείο, είναι επίσης «η συνεχόμενη καθημερινή μετακίνηση του προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική», ενώ υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υποδομής και λιγοστά κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει, «δίνουν τη μάχη για να βγει η δουλειά χωρίς πολλές φορές να έχουν σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν κάθε δευτερόλεπτο και με λιγοστά τα μέτρα προστασίας».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τονίζοντας ότι αυτό «είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη μάχη κατά της πανδημίας».

Επίσης διεκδικεί: Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι - επικουρικοί. Καμία απόλυση εργαζομένου. Να καλυφθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων. Να εξασφαλιστούν αναγκαία μέσα προστασίας. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι ΜΕΘ. Να γίνει έλεγχος σε όλο το προσωπικό που είναι στις κλινικές για τον COVID-19, στις Μονάδες και στα ΤΕΠ.

Επικίνδυνες ελλείψεις και στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Τις επικίνδυνες ελλείψεις στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, δηλαδή στη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική της Ανατολικής Κρήτης, αναδεικνύουν με επιστολή εργαζόμενοί της, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό όπου γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλευόμενοι εκτέθηκαν σε κίνδυνο από διεγερτικό ασθενή που οπλοφορούσε.

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι σημειώνουν:

«Εχουμε πολλάκις προειδοποιήσει για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην κλινική λόγω της συνεχούς υπερπληρότητας, της τραγικής έλλειψης προσωπικού (κυρίως από ειδικευμένους ψυχιάτρους και νοσηλευτές), της ακαταλληλότητας του χώρου των Οξέων αλλά και της γενικότερης έλλειψης δομών χρόνιας φιλοξενίας στην Κρήτη, που εγκλωβίζει χρόνιους ή με κοινωνικά προβλήματα ασθενείς στην κλινική. Παρ' όλα αυτά, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί, 2 χρόνια μετά την ανοιχτή επιστολή μας που γνωστοποιούσε τα τεράστια προβλήματα της κλινικής και τα αιτήματά μας.

Ερχεται έτσι ξανά στην επιφάνεια το πρόβλημα της ασφάλειας του προσωπικού και των νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς περιστατικά βίας και επιθετικότητας είναι συχνά εντός της κλινικής και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λόγω της φύσης των ψυχιατρικών νοσημάτων. Το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου είναι ολιγάριθμο, δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τη διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών και καλείται να εκτελεί παράλληλα πολλαπλά καθήκοντα. Επίσης, η κλινική είναι σημαντικά υποστελεχωμένη, με εξαντλημένο προσωπικό, οι ασθενείς στοιβάζονται στο διάδρομο σε ράντζα ακόμα και στο τμήμα Οξέων Περιστατικών, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο αφόρητη, ενώ πολλοί χώροι (π.χ. γραφείο ειδικευομένων, εξεταστήριο Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών κ.ά.) δεν διαθέτουν εξόδους ασφαλείας.

Αρνούμαστε να εκθέτουμε άλλο εμάς, τους συναδέλφους μας και τους ασθενείς σε κίνδυνο από περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα που επιβάλλονται σε μια σύγχρονη Ψυχιατρική κλινική!

Απαιτούμε: Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού - ειδικευμένοι ψυχίατροι, νοσηλευτές και προσωπικό ασφαλείας κατάλληλα εκπαιδευμένο στη διαχείριση ψυχιατρικών περιστατικών. Ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης επέκτασης του τμήματος Οξέων και συνολική βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στην κλινική μας. Ανοιγμα δομών χρόνιας φιλοξενίας ασθενών (ξενώνες, οικοτροφεία, δομές για χρονίως πάσχοντες), άνοιγμα Ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου και ειδικής κλινικής απεξάρτησης (detox), που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της κλινικής και φυσικά στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ