Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δοθεί επίδομα άδειας τοκετού και λοχείας σε όλες τις εποχικά εργαζόμενες στον Τουρισμό

Τη χορήγηση επιδόματος κύησης - τοκετού - λοχείας σε όλες τις εποχικά εργαζόμενες στον Τουρισμό, συνολικά σε όλες τις γυναίκες που γεννούν, «είτε είναι εργαζόμενες, είτε είναι άνεργες, είτε είναι αγρότισσες, είτε είναι αυτοαπασχολούμενες επιστήμονες ή επαγγελματίες, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση», απαίτησε κατά τη χτεσινή συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης.

Υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται με την προϋπόθεση των 200 ημερών ασφάλισης στα δύο προηγούμενα χρόνια πριν από την ημερομηνία τοκετού, αναδεικνύοντας πως η προϋπόθεση αυτή οδηγεί στον αποκλεισμό εποχικά εργαζόμενων στον Τουρισμό και σε συναφείς επιχειρήσεις, ειδικά με τις συνθήκες που διαμόρφωσε φέτος η πανδημία.

Οπως εξήγησε ο Χρ. Κατσώτης, «οι εποχικά εργαζόμενοι στον Τουρισμό δουλεύουν συνήθως τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και παίρνουν λίγο παραπάνω από τα 100 ένσημα ετησίως». Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι μήνες δουλειάς είναι περισσότεροι, αυτό δεν οδηγεί στα ανάλογα ένσημα, «καθώς είναι γνωστό ότι η αδήλωτη εργασία εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό και στον κλάδο». Εφερε μάλιστα το παράδειγμα εργαζόμενης που γέννησε στις 15/6/2020, έχοντας συγκεντρώσει 87 ένσημα το 2018, 100 ένσημα το 2020 και έχοντας μείνει χωρίς κανένα ένσημο το 2020, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει το επίδομα.

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη φέτος, καθώς οι εργαζόμενες στον Τουρισμό και στους συναφείς κλάδους «πλήρωσαν» τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τουριστική κίνηση με ανεργία, αναστολή συμβάσεων, λιγότερες ή και καθόλου μέρες εργασίας. «Το πρόβλημα αφορά τις εποχιακές εργαζόμενες που θα γεννήσουν φέτος, αλλά και εκείνες που θα γεννήσουν του χρόνου», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγου, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αποκλειστούν από το επίδομα εποχικά εργαζόμενες, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αν αποδειχθεί ότι όντως κάποιες μητέρες εποχικά εργαζόμενες του τουριστικού κλάδου δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο πλέγμα μέτρων, τότε θα εξετάσουμε με τον προσφορότερο τρόπο να διασφαλίσουμε την πρόσβασή τους στο επίδομα τοκετού και λοχείας». Τις τεράστιες τρύπες στο «υφιστάμενο πλέγμα μέτρων», βέβαια, τις γνωρίζουν καλά χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι και εργαζόμενες στον Τουρισμό και σε συναφείς κλάδους, που μένουν αποκλεισμένοι ακόμα και από τα ανεπαρκή μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι ο υφυπουργός διευκρίνισε πως «η δημοσιονομική θέση της χώρας μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη» και πως είναι «δραματική η περίοδος που πραγματικά ζούμε σήμερα», κάτι βέβαια που «ξεχνάει» η κυβέρνηση όταν προσφέρει δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ