Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Υπερψηφίστηκε και το άρθρο 1

Με 178 υπέρ, 26 κατά και 81 «παρών» υπερψηφίστηκε χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής και το άρθρο 1 της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για τον καθορισμό μερικής ΑΟΖ. Το άρθρο υπερψηφίστηκε με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε «παρών» τόσο στο άρθρο 1 όσο και επί της αρχής της συμφωνίας. Απουσίαζαν από την ονομαστική ψηφοφορία συνολικά 15 βουλευτές, όλοι δικαιολογημένοι, οι οποίοι με επιστολή τους είχαν εκφράσει πρόθεση ψήφου η οποία συντασσόταν με τις θέσεις των κομμάτων τους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε επί της αρχής και στο σύνολό της τη συμφωνία, όπως και αυτή που είχε υπογράψει η Ελλάδα με την Ιταλία, αναδεικνύοντας ότι ανοίγουν παραπέρα το δρόμο για τις επικίνδυνες επιδιώξεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε ολόκληρη την περιοχή και προετοιμάζουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι δύο συμφωνίες είχαν κατατεθεί στη Βουλή ως δύο ξεχωριστά νομοσχέδια και υπερψηφίστηκαν προχτές, με εξαίρεση το άρθρο 1, που επικυρώθηκε χτες. Συνολικά, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν τις δύο συμφωνίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία με την Ιταλία, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους τη σύμπλευσή του με την «εθνική» στρατηγική της αστικής τάξης. Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν και τις δύο συμφωνίες αλλά και το άρθρο 1, επικεντρώνοντας τις διαφωνίες τους σε επιμέρους σημεία, χωρίς να αμφισβητούν τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Συνεχίζονται οι επικίνδυνες διεργασίες

Στο μεταξύ, με φόντο την ψήφιση των συμφωνιών αλλά και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, η κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις για να «τρέξουν» και οι υπόλοιπες αντίστοιχες διευθετήσεις στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας άφησε προχτές ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου, λέγοντας πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε - στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό - τις διαπραγματεύσεις και από κει και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Επιβεβαίωσε έτσι επί της ουσίας ότι η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, που αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, αφού οι όποιες αποφάσεις παίρνονται με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα παζάρια των αστικών τάξεων, την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, ανοίγοντας παραπέρα την πόρτα σε μεγάλους κινδύνους και «κοβοράβοντας» τα κυριαρχικά δικαιώματα στα τραπέζια των ιμπεριαλιστικών παζαριών.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, «ξεπαγώνουν» τα αντίστοιχα παζάρια και με την Αλβανία.

Σχολιάζοντας χτες την απόφαση επέκτασης της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης προς τα δυτικά από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε ότι «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος - μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay - 1982, όπου το επιτρέπει η γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους, χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών του υδάτων».

Την ίδια στιγμή, τα Τίρανα υπενθύμισαν ότι οι δύο χώρες «είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους, στηριζόμενες στις αρχές και τους κανονισμούς του Δικαίου της Θάλασσας, στη διεθνή εμπειρία και σεβόμενες την απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου». Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση, το 2009, είχε ακυρώσει προηγούμενο συμβιβασμό των δύο χωρών και το παζάρι μπήκε σε νέα φάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ