Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Επιχείρηση «συμβιβασμών» με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιχειρηθούν επικίνδυνοι - και με «σφραγίδα» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ - «συμβιβασμοί» και «διευθετήσεις» με την τουρκική αστική τάξη, έδωσε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας στην «Καθημερινή».

Οπως είπε, «στη βάση της σχετικής πολιτικής κατεύθυνσης που δόθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Τ. Ερντογάν συμφωνήσαμε με τον Χουλουσί Ακάρ, στη σύνοδο Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, να συγκροτηθούν και να συναντηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα αντιπροσωπείες των δύο χωρών για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Παρέπεμψε δε στο Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, λέγοντας ότι «δημιούργησε ένα κώδικα συμπεριφοράς μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με σκοπό την μείωση πιθανών εντάσεων που προκύπτουν από στρατιωτικές δραστηριότητες», παραβλέποντας βέβαια την έως τώρα πείρα που δείχνει ότι στο πλαίσιο και μιας διαδικασίας που γίνεται υπό την επίβλεψη του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, τα μέτρα αυτά δεν έχουν αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτήν τη βάση χαρακτήρισε την εφαρμογή του Μνημονίου «απαραίτητη προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία αχρείαστων τριβών, σε συχνή βάση, που μπορεί να οδηγήσουν και σε πιθανό ατύχημα με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να καταφέρουμε να πετύχουμε σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή ΜΟΕ στο πλαίσιο πρόληψης δημιουργίας εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του επικίνδυνου κυβερνητικού «εφησυχασμού» απέναντι στις πάγιες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σημείωσε ότι η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί μια «τυπική εκπαιδευτική δραστηριότητα» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «διαχρονική στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, απαντώντας στην επισήμανση ότι «η Αθήνα έχει αναπτύξει ιδιαίτερα στενές σχέσεις τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά», ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «με τις ΗΠΑ μας συνδέει μια διαχρονική στρατηγική αμυντική σχέση. Οι Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν εκτενή συνεργασία σε πληθώρα δραστηριοτήτων στην ατομική, την επιχειρησιακή αλλά και την ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Η σχέση αυτή ενισχύεται συνεχώς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη διεξαγωγή του στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών», το Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Εξάλλου, σε ένα θέμα που καίει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την ταχύτερη ένταξη της λεγόμενης Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, ο υπουργός Αμυνας έκανε για άλλη μια φορά σαφή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να παίξει ρόλο ΝΑΤΟικού εκπαιδευτή για τις Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος:

«Η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ δημιουργούν τις προϋποθέσεις ενίσχυσης και επέκτασης της συνεργασίας μας με τη γείτονα χώρα στον τομέα της άμυνας (...) Επιδίωξή μας είναι να καταστεί η χώρα μας ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια», είπε.

Ταυτόχρονα, περιέγραψε το ρόλο γεωστρατηγικού «μεντεσέ» που παίζει η κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, λέγοντας: «Οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαδραματίζουν σημαντικό περιφερειακό ρόλο (...) Εχουμε αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας, λειτουργώντας ως "αγωγός" επικοινωνίας μεταξύ χωρών όπως η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (...) Οι τριμερείς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου και Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο (...) Επίσης, στα Βαλκάνια έχουμε πρωτοστατήσει στην δημιουργία αμυντικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Παράλληλα, τιμούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ (...) Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ενοπλες Δυνάμεις πολλών χωρών και έχουμε επιδείξει εξαιρετική δραστηριότητα στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων και συμμαχιών».

  • Χτες, ο Ευ. Αποστολάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη της Ρωσίας, Αντ. Μασλόφ. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του πρέσβη, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται επισήμως.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ