Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνέντευξη Τύπου για τις απαράδεκτες δικαστικές διώξεις

Κάλεσμα στη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Λάρισας την Παρασκευή

Τον αυταρχισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται με την προκλητική αδιαλλαξία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μπλόκων και τις δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος κι άλλων αγροτών κατήγγειλαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει με τη συμβολική συμμετοχή τρακτέρ, την Παρασκευή 1η Μάρτη, στις 10 το πρωί, στα δικαστήρια της Λάρισας, όπου προγραμματίζεται η δίκη 8 μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων κι άλλων δύο αγροτών, με την κατηγορία ότι παρότρυναν τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε τη Δευτέρα 28 Γενάρη.

Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών, το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας, όπως και άλλων 20 σε όλη τη χώρα, έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικών αποφάσεων που πάρθηκαν μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες στα ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και στις συσκέψεις αγροτικών συλλόγων και αγροτών σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού, όπως είχε συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από εκατοντάδες Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, Επιτροπών Αγώνα και μπλόκων από όλη τη χώρα.

Πρωτοφανείς διώξεις

Τόνισαν δε ότι η μεθόδευση της συγκεκριμένης δικαστικής δίωξης είναι πρωτοφανής, καθώς:

  • Η άσκησή της έγινε με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους. Μάλιστα, η κατηγορία αποδόθηκε 4 μέρες πριν από την τέλεση του «αδικήματος», με βάση σχετικό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα.
  • Η διαδικασία ολοκληρώθηκε εν ριπή οφθαλμού, με τα κλητήρια θεσπίσματα να παραδίνονται στα σπίτια των κατηγορουμένων στις 29 Γενάρη, την επόμενη μέρα δηλαδή που στήθηκε το μπλόκο.
  • Οι 10 κατηγορούμενοι θα δικαστούν χωρίς καν να έχουν καταθέσει στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Πρόσθεσαν ότι, μετά από αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, ακολούθησε «βροχή» κλήσεων από την αστυνομία προς δεκάδες αγροτοσυνδικαλιστές κι άλλους αγρότες, οι οποίοι καλούνται σε προανάκριση για το «αδίκημα» της παρακώλυσης συγκοινωνιών, είτε με ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο χώρο του μπλόκου (!) είτε πεζή (!!), όταν είναι γνωστό ότι στις 20 μέρες που τα εκατοντάδες τρακτέρ παρέμειναν στο μπλόκο, η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής οδού είχε διακοπεί από την αστυνομία και διεξαγόταν από παρακαμπτήριους δρόμους.

Εξαρχής η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κατήγγειλαν ότι οι ευθύνες για τις δικαστικές διώξεις ανήκουν στην κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τα «αγροτοδικεία», που προεκλογικά έλεγαν ότι θα καταργήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός.

Τα μηνύματα της κινητοποίησης

Οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών επισήμαναν ότι στο συλλαλητήριο της Παρασκευής:

«Θα καταγγείλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, τονίζοντας πως δεν πρόκειται ν' αποδεχτούμε να διώκεται το ίδιο το συνδικαλιστικό δικαίωμα και να ποινικοποιούνται οι αγροτικοί και, γενικότερα, οι λαϊκοί αγώνες.

Θα εκφράσουμε συμπαράσταση κι αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας, δηλώνοντας ότι το αγροτικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν συμβιβάζεται και δεν υποχωρεί από το δίκιο του.

Θα καταγγείλουμε στο λαό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ικανοποίησε ούτε ένα από τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τα οποία παλέψαμε στα μπλόκα, διαμηνύοντας έτσι ότι είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά συνεχίζει να παίρνει εξοντωτικά μέτρα εναντίον μας, όπως, για παράδειγμα, η επιβολή του λεγόμενου "περιβαλλοντικού τέλους" για το νερό, το οποίο αποφάσισε να εφαρμόσει από τώρα, ενώ στη διάρκεια των μπλόκων του 2017 ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μας είχε υποσχεθεί ότι θα δοθεί αναβολή για 5 χρόνια. Επίσης, θα καλέσουμε την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές της Θεσσαλίας - όπως και όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους - να πάρουν καθαρή θέση, απαιτώντας, όπως εμείς, να μην εφαρμοστεί αυτό το νέο χαράτσι κι όχι να "παζαρεύουν" με την κυβέρνηση για το πόσο θα επιβαρυνθούν οι αγρότες.

Θα διαμηνύσουμε στην κυβέρνηση, αλλά και σε εκείνους που συμφωνούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, τις βαριές επιπτώσεις της οποίας πληρώνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τους αγώνες. Το επόμενο αγωνιστικό μας ραντεβού το έχουμε ήδη κλείσει για τις 17 Μάρτη, στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων για να τιμήσουμε, αγωνιστικά, την 109η επέτειο του Κιλελέρ».

Αθώοι για μπλόκα του 2017

Στο μεταξύ, αθωώθηκαν χτες από το δικαστήριο της Λάρισας οι Ρίζος Μαρούδας και Στέλιος Τσικριτζής, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, αντίστοιχα, που δικάστηκαν για το μπλόκο στη Μελούνα της Ελασσόνας, στη διάρκεια της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ