Τρίτη 26 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείνει αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» με φόντο τη 2η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση»

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο πακέτο με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις «εκκρεμότητες» της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Το κυρίαρχο ζήτημα σε αυτήν τη φάση είναι η νέα νομοθετική παρέμβαση αναφορικά με τη διάλυση του καθεστώτος προστασίας που ισχύει για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, που πλαισιώνεται από παρεμβάσεις που αφορούν στον κλάδο της Ενέργειας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Γ. Σταθάκη, να δηλώνει χτες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ κατατίθεται αυτή τη βδομάδα με άξονες τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, τις παρεμβάσεις στη γεωθερμία και στον ΙΓΜΕ, που τον οδηγούν σε διάλυση μέσω της «αντικατάστασής» του από άλλο φορέα. Ταυτόχρονα, δρομολογείται εκ νέου η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για τις οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, ενδέχεται να χρειαστούν και νέες νομοθετικές διατάξεις, ενώ στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και διατάξεις για θέματα χωροταξίας.

Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στη δέσμη με τα 16 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης» και έρχονται σε συνέχεια Υπουργικών Αποφάσεων της περασμένης βδομάδας, όπως η προκήρυξη διαγωνισμού για το καζίνο στο Ελληνικό, η έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ για την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Θηλιές εκβιασμών στην πρώτη κατοικία...

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή κοπτοραπτική και οι επεξεργασίες αναφορικά με την κλιμάκωση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Στο επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται το εύρος της αντιλαϊκής παρέμβασης με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης των παρεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει γνωστές. Μεταξύ άλλων, οι εκκρεμότητες αφορούν και την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό». Ο νέος νόμος βασίζεται σε αυτή, προϋποθέτει την έναρξη της λειτουργίας της. Η «τεχνική» δυνατότητα για το σκοπό αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, ενώ ο υπάρχων «νόμος Κατσέλη» έχει ημερομηνία λήξης στις 28 Φλεβάρη, ουσιαστικά δηλαδή η «τεχνική εκκρεμότητα» αφορά τη ρύθμιση που θα επιλεγεί για το μεσοδιάστημα.

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά των εκβιασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, συνεχίζει τους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «κοινωνικής πολιτικής» στο ζήτημα της κατοικίας, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θ. Φωτίου, να ανακοινώνει χτες «μετά βαΐων και κλάδων» σε συνέντευξη Τύπου, στον ΟΠΕΚΑ, ότι εντός των επόμενων ημερών αρχίζει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου, «προσπερνώντας» φυσικά το γεγονός ότι το επίδομα έχει ήδη τσεκουρωθεί παραπέρα (στα 300 εκατομμύρια) ώστε να διασφαλιστούν τα χρήματα που θα πάνε στους τραπεζίτες για την αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων.

...με «εναλλακτικές» κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες

Παράλληλα, το γενικότερο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται αναφορικά με την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» βρέθηκε στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση «υιοθετεί» και το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), το οποίο αναμένεται να αποστείλει στους ευρωπαϊκούς «θεσμούς», όπως ήδη έχει πράξει με το «εναλλακτικό» σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Θυμίζουμε ότι η ΤτΕ έχει καταθέσει την πρότασή της για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ, με την παράλληλη χρήση «αναβαλλόμενου φόρου» ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Ο «αναβαλλόμενος φόρος» συνιστά το ήδη κατοχυρωμένο δικαίωμα των τραπεζών στην πλήρη φοροασυλία (μηδενικές καταβολές φόρου) μέχρις ότου αναπληρώσουν τη χασούρα τους από το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων το 2012. Να σημειωθεί ότι η «αξιοποίηση» του «αναβαλλόμενου φόρου» από τις τράπεζες προϋποθέτει σχετική νομοθετική διάταξη και ψήφιση από τη Βουλή.

Το έτερο σχέδιο, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφορά τη μεταβίβαση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία με την παράλληλη έκδοση ομολόγων που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές».

Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα

Σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα, αύριο, Τετάρτη 27/2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιεί την έκθεση για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» - στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης - με τα 16 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται σε αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση θα περιέχει σειρά από επισημάνσεις αναφορικά με την ανάγκη επιτάχυνσης και κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μάλιστα με ειδικές «παρατηρήσεις» στο ζήτημα της διάλυσης του καθεστώτος δικαστικής προστασίας στην πρώτη κατοικία που προωθείται με το νομοσχέδιο.

Σε αυτό το φόντο, και ενόψει των τελικών αντιλαϊκών ρυθμίσεων, αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερο συμπληρωματικό «πόρισμα» της Κομισιόν, ως βάση της συζήτησης στο προσεχές Γιούρογκρουπ.

Αύριο επίσης η Κομισιόν δημοσιοποιεί και την έκθεση στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ η ελληνική οικονομία έχει ενταχθεί στη λίστα με τις οικονομίες που υπάγονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση», αναφορικά με «μακροοικονομικές ανισορροπίες». Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη έχει επισημάνει: «Συνολικά, αναδεικνύονται ζητήματα που σχετίζονται με το υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος, τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσης και το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όλα αυτά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας, χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υποτονικής επενδυτικής δραστηριότητας».

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 11 Μάρτη, που αναμένεται να επικεντρώσει στα ευρήματα της τρέχουσας «αξιολόγησης».

Να σημειωθεί ότι η «επιτυχής» ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», μέσω της επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων, συνδέεται με την εκταμίευση προς το ελληνικό κράτος ποσού της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη που διακρατούν ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης» (PSI) του 2012.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για το Μεσοπρόθεσμο

Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019 - 2023, όπου βέβαια θα ενσωματώνονται ολόκληρη η γκάμα με τα αντιλαϊκά μέτρα και των τριών μνημονίων καθώς βέβαια και η επερχόμενη (από το 2020) κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.

Σύμφωνα με την υπηρεσιακή εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, που απεστάλη σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, όπως και σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, το ΜΠΔΣ «θέτει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες υλοποίησης στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και επίτευξης των εκάστοτε δημοσιονομικών στόχων», ενώ «παράλληλα, θέτει τα ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο για τα υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης». Σε αυτό το φόντο, οι εποπτευόμενοι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις «ρεαλιστικές προτάσεις» τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τις 8 Μάρτη.

Την ίδια ώρα, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει εξασθένιση των ήδη αναιμικών ρυθμών ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναμένονται από το 2,5% φέτος, στο 2,3% το 2020, στο 2,1% το 2021 και στο 1,8% τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, θηλιές πλειστηριασμών στο λαό (2019-10-11 00:00:00.0)
Μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων με άξονα τα κέρδη των ομίλων (2019-08-17 00:00:00.0)
Τελική ευθεία για το νέο αντιλαϊκό πακέτο (2019-02-02 00:00:00.0)
Πακέτο αντιλαϊκών μέτρων για την 4η «αξιολόγηση» και πέραν αυτής (2018-06-09 00:00:00.0)
Γράφουν την αντιλαϊκή συμφωνία, στα σκαριά ο νέος εφαρμοστικός νόμος (2018-05-18 00:00:00.0)
Στην ατζέντα το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (2015-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ