ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στη μάχη για τα συλλαλητήρια του Σαββάτου για την Κοινωνική Ασφάλιση
  • Στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. το συλλαλητήριο στην Αθήνα - Στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη
  • Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα την ίδια μέρα

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία Εργαζομένων και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις εντείνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις προσπάθειες για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνουν το Σάββατο 30/11, για να πάρει μαζική αγωνιστική απάντηση ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πατώντας σε όλο το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Τη σημασία αυτών των κοινών κινητοποιήσεων ανέδειξε από την πρώτη στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, η οποία πήρε και την πρωτοβουλία να καλέσει στην οργάνωσή τους.

Σε ανακοίνωσή της σημείωνε χαρακτηριστικά:

«Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους γιατί δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία - Πρόνοια. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Με αίμα έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για διάλυση και ιδιωτικοποίηση. Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας, η κοινή δράση ασφαλισμένων, απόμαχων της δουλειάς, της νεολαίας, των γυναικών και όλου του εργαζόμενου λαού, να ακυρώσει τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!».

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και δεκάδες σωματεία αυτοαπασχολούμενων (βλ. σχετικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψή τους στην Αττική στη σελ. 24).

Στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση στον πεζόδρομο Κοραή, καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.«Οποιοι λένε ότι τα νέα μέτρα δεν αφορούν τους ανάπηρους, όπως έλεγαν για τον νόμο Κατρούγκαλου, συνειδητά εξαπατούν όπως και τότε. Πρώτα απ' όλα, ο ανάπηρος, ο χρονίως πάσχοντας, ο γονιός παιδιού με αναπηρία, "χτυπιέται", περισσότερο από τον καθένα από αυτά τα βάρβαρα μέτρα. Ούτε πελάτες δεν θα μας θέλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες - όπως άλλωστε κάνουν και τώρα - και αν μας δέχονται θα καλούμαστε να πληρώνουμε πολύ μεγαλύτερα ασφάλιστρα, όπως ήδη κάνουν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες με όσους έχουν προβλήματα υγείας. Για εμάς ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι οι παροχές Υγείας, τα φάρμακα, τα τεχνολογικά βοηθήματα», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.

Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του Σαββάτου θα γίνει στα Προπύλαια στις 10.30 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 11 π.μ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι στιγμής, συλλαλητήρια έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία). Αλεξανδρούπολη (11 π.μ., Εμπορικό Επιμελητήριο). Αμφισσα (11 π.μ., πλατεία Ησαΐα). Βόλος (11 π.μ., δημαρχείο). Βέροια (11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου). Γιάννενα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ζάκυνθος (7 μ.μ. παλιά Νομαρχία). Ηγουμενίτσα (6 μ.μ., αίθουσα δημαρχείου). Ηράκλειο (11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Θήβα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Ικαρία (6 μ.μ. Εύδηλος, αίθουσα Κατσούλειο). Καβάλα (11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη). Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κατερίνη (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Κεφαλονιά (6 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Κέρκυρα (10 π.μ., Ανουντσιάτα). Κοζάνη (12.30 μ.μ., κεντρική πλατεία). Λαμία (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Λάρισα (11 π.μ., κεντρική πλατεία). Λασίθι (5 μ.μ., μαρίνα Αγίου Νικολάου). Λευκάδα (6 μ.μ., στον Αη Μηνά). Μυτιλήνη (11 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Νάουσα (11 π.μ., πλατεία). Ρέθυμνο (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Ρόδος (11 π.μ., πλατεία Κύπρου). Σέρρες (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Τρίκαλα (11 π.μ. κεντρική πλατεία). Χαλκίδα (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Χανιά (11 π.μ., πλατεία Αγοράς).

Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση θα γίνει την Πέμπτη 5/12. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ταυτόχρονα, αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του Σαββάτου.

Μέχρι χτες, αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ), Λογιστών, Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Και τα Εργατικά Κέντρα: Αγρινίου, Αθήνας, Αρτας, Αμαλιάδας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Φωκίδας και Σάμου.

Εκατοντάδες είναι επίσης τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα που έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, χαιρετίζοντας τα σωματεία που το έχουν ήδη κάνει (Σωματεία Εργαζομένων δήμου Πετρούπολης, δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού, δήμου Κορυδαλλού, δήμου Φυλής, δήμων Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας και Ειδυλλίας, δήμου Καισαριανής).

Να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια καλεί όλους τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Κίνηση Αποστράτων Αστυνομικών, ορίζοντας συνάντηση στο συλλαλητήριο της Αθήνας στη γωνία της πλατείας Κοραή.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και πρωτοβουλίες προετοιμασίας

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις και οι άλλες πρωτοβουλίες προετοιμασίας για τα συλλαλητήρια:

-- Η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ προσκαλεί σωματεία και φορείς σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ δίνει σήμερα Τετάρτη συνέντευξη Τύπου στις 10.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑΚ.

-- Το Σωματείο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη Γενική Συνέλευση του σωματείου.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου προχωρά σήμερα Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Σύνδεσμος Οικοδόμων Ζακύνθου πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αυτοκινήτων Ν. Λάρισας προχωρά αύριο Πέμπτη σε συνέλευση, στις 6.30 μ.μ. σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει σύσκεψη την Παρασκευή 29/11, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου στο ΕΚΘ.

-- Το Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί συνέλευση την Παρασκευή 29/11, στις 7 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο Παλλήνης.

-- Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καλεί σε Συνέλευση την Παρασκευή 29/11, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Στο στόχαστρο της «Coca - Cola» η συνδικαλιστική και πολιτική δράση

Την παραβίαση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών των εργαζομένων από τον όμιλο «3E Coca - Cola» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλούμενη τον «Κώδικα Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» που έχει διαμορφώσει, αξιώνει από τους εργαζόμενους να ζητούν την άδειά της «για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η Ομοσπονδία, ο «Κώδικας Επιχειρηματικής Δεοντολογίας» συμπεριλαμβάνει στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγκριση» μια ολόκληρη ενότητα με τον τίτλο «πολιτική δραστηριότητα».

«Ενθαρρύνουμε την προσωπική συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών και στην πολιτική διαδικασία. Ωστόσο, η εργασία σας δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις προσωπικές πολιτικές σας απόψεις ή τη δραστηριότητα. Εάν σχεδιάζετε να επιδιώξετε ή να αποδεχτείτε ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (Portal) Εγκρίσεων COBC», αναφέρει ο «Κώδικας» μεταξύ άλλων. Δηλαδή, «αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον "υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα"!», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί μάλιστα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα παραπάνω στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς στον «Κώδικα» δεν διευκρινίζεται αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα και τη συμμετοχή του εργαζόμενου ως υποψήφιου στις εκλογές του σωματείου του. «Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί το επιχειρησιακό σωματείο να πάρει θέση ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών και όλους τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στην Αθήνα

Ανω Λιόσια: 9.15 π.μ. από τριγωνική πλατεία πίσω από το δημαρχείο. Ολυμπιακό Χωριό: 9.15 π.μ. από Στέκι Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21). Ελευσίνα: 9.30 π.μ. από δημοτικό πάρκινγκ. Μενίδι: 9.30 π.μ. από πλατεία Καράβου. Κόκκινος Μύλος: 9.30 π.μ. από Τριγωνική πλατεία.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση στην Αθήνα δρομολογεί και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (αναχώρηση 8.30 π.μ. από ΟΤΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ