ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι επιθέσεις από το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απαντούν στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη

Copyright 2019 The Associated

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές απαντούν στις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Οχθη
ΡΑΜΑΛΑ.--

Περίπου 26 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά και δακρυγόνα, ενώ έξι φυλακίστηκαν κατά την προχτεσινή «μέρα οργής», όπου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Οχθης, ενάντια στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών εποικισμών στην περιοχή.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο WAFA, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνόδευσαν λεωφορεία γεμάτα με φανατικούς Ισραηλινούς εποίκους στην περιοχή Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των εποίκων στην περιοχή και συγκεκριμένα στον «Τάφο του Ιωσήφ» μέσα στη Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεση για την πρόσβαση σε δομές Υγείας των ασθενών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο το 58% των αιτήσεων άδειας για τους ασθενείς της Γάζας να διασχίσουν το σημείο ελέγχου Erez/Beit Hanoun του Ισραήλ, για να φτάσουν σε νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή της Δυτικής Οχθης, εγκρίθηκε τον Οκτώβρη. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλη του 2018.

Χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στο Κατάρ, συναντήθηκε στην πρωτεύουσα, Ντόχα, με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Αλ Θάνι, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό καθώς και για τις ισραηλινές παραβιάσεις και βιαιοπραγίες κατά του παλαιστινιακού λαού. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τρόπους κινητοποίησης υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους - μετά και την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ - καθώς και την προοπτική ανάπτυξης διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η επέμβαση στη Συρία θα συνεχιστεί

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πρωταγωνιστικό ρόλο στις στρατιωτικές και άλλες εξελίξεις σε όλη τη Μέση Ανατολή συνεχίζει να διεκδικεί η Τουρκία, της οποίας το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη Βόρεια Συρία, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Μετά από πολύωρη προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση, το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση «συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτύχει τους στόχους της», εννοώντας πρώτα απ' όλα την «αναχαίτιση» - σε ένα βαθμό τουλάχιστον - του αυξανόμενου ρόλου των Κούρδων, των οποίων τη θέση η Αγκυρα θεωρεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα και όχι μόνο.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του καλεί ΗΠΑ και Ρωσία να τηρήσουν τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την Τουρκία «εκκαθαρίζοντας περιοχές από τρομοκράτες» το ταχύτερο δυνατόν στη Βόρεια Συρία (ειδική αναφορά γίνεται στις πόλεις Ταλ Ριφάτ και Μανμπίζ, που αποτελούν βασικά κέντρα για τους Κούρδους). Επιπλέον, απευθύνεται έκκληση στη «διεθνή κοινότητα να στηρίξει την Τουρκία, που - ισχυρίζεται ότι - στοχεύει για την ασφαλή επιστροφή σε εθελοντική βάση Σύρων στην πατρίδα τους χωρίς καμία διάκριση σε εθνότητα και θρησκεία».

Κατά τ' άλλα, το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε τις τουρκικές δεσμεύσεις για «συνέχιση της αφοσιωμένης πάλης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η Αγκυρα «είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία με αυτόν το στόχο».

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τις εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια, το Κυπριακό και γενικά την Ανατολική Μεσόγειο. «Εχει δοθεί ενημέρωση στο Συμβούλιο για τις εξωτερικές επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Αγκυρα θα επιδιώξει κλιμάκωση του παζαριού για τη Συρία και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη βδομάδα, όπου σχεδιάζει να προτείνει τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τη Συρία, αφού το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί σημαντικό ρόλο και στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Συρίας.

Ετοιμη η βάση στο Κατάρ

Για την αναβάθμιση της θέσης της συνολικά στη Μέση Ανατολή, άλλωστε, η Αγκυρα θα αξιοποιήσει και τη στρατιωτική βάση της στο Κατάρ που ολοκληρώθηκε, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, σε επίσκεψή του στην Ντόχα τη Δευτέρα. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ αλ - Θάνι, ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε τη βάση «σύμβολο αδελφοσύνης, φιλίας, αλληλεγγύης και ειλικρίνειας». Τονίζοντας τη σημασία που έχει η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ, επισήμανε ότι «ποτέ δεν αφήσαμε μόνους τους φίλους μας» και ότι η Αγκυρα «αποδίδει μεγάλη σημασία στην ειρήνη, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Περσικού Κόλπου», αναδεικνύοντας και τη στενή αλληλεξάρτηση των εξελίξεων σε όλη τη «γειτονιά». Μάλιστα, περιέγραψε ως «επιθυμία» του «η κρίση που συνεχίζεται στον Κόλπο επί δυόμισι χρόνια να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν».

ΙΡΑΝ
Αμερικανικές «ευαισθησίες» για παράπονα αντικαθεστωτικών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο εξέφρασε ελπίδες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διατηρήσει στενές επαφές με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Ιράν, εκφράζοντας ...ανησυχία για το αν θα εισακουστούν οι καταγγελίες Ιρανών αντικαθεστωτικών, στην πραγματικότητα ομολογώντας ότι η Ουάσιγκτον δεν θα παρατήσει τις προσπάθειες διασφάλισης (και πολιτικού, στο εσωτερικό κάθε χώρας) συσχετισμού δύναμης, ευνοϊκού για τις δικές της γεωστρατηγικές επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα τον Περσικό Κόλπο.

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί «σχεδόν 20.000 μηνύματα» που απεικονίζουν τις «κακοποιήσεις του καθεστώτος» του Ιράν στην καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να μας στέλνουν». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει να τιμωρεί Ιρανούς αξιωματούχους που ευθύνονται γι' αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», όρο που ούτως ή άλλως οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων προσαρμόζουν σε ό,τι τους βολεύει.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μίλησε για «μια βαθιά, μεγάλη και πολύ επικίνδυνη συνωμοσία» που «απετράπη», αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις, υποστηρίζοντας ότι «πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για να γίνουν καταστροφές, βίαια επεισόδια και να σκοτωθούν άνθρωποι». Επίσης, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι περίπου 731 καταστήματα τραπεζών και 140 κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ακόμα, ότι δέχτηκαν επίθεση πάνω από 50 βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας και πυρπολήθηκαν περίπου 70 βενζινάδικα.

Από την άλλη πλευρά, το - γνωστό για τις διασυνδέσεις του με δυτικές κυβερνήσεις - Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch - HRW) ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές αρχές «αποκρύπτουν εκ προθέσεως» το εύρος της καταστολής που δέχτηκαν οι διαδηλωτές και ισχυρίστηκε ότι τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 7.000 συνελήφθησαν.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επανέρχεται η κόντρα για τη «Huawei» και τα δίκτυα 5G

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ ζητούν σε όλους τους τόνους από τη γερμανική κυβέρνηση - και άλλες «δυτικές» χώρες - να αποκλείσει από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G τον κινεζικό κολοσσό «Huawei», κάτι που η Γερμανία δεν έχει κάνει, αλλά έχει καταρτίσει μια λίστα «ελέγχου ασφαλείας» «φωτογραφίζοντας» τον κινεζικό όμιλο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επέβαλε μποϊκοτάζ ούτε στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (το 2015), όπου η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA παρακολουθούσε υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς, «υπενθύμισε» πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Π. Αλτμάιερ.

«Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων, ότι οι ΗΠΑ είναι ισοδύναμες με το κινεζικό ΚΚ, αποτελούν προσβολή προς τα χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα που βοηθούν στη θωράκιση της γερμανικής ασφάλειας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. «Δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτοί που υπονοούν κάτι τέτοιο, αγνοούν την Ιστορία», πρόσθεσε.

Ο Π. Αλτμάιερ διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν εξομοίωσα τα πολιτικά συστήματα των ΗΠΑ και της Κίνας», ωστόσο «για μένα είναι ξεκάθαρο πως για ευαίσθητα δεδομένα χρειάζονται όσο το δυνατόν υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας, από όπου κι αν προέρχονται τα προϊόντα».

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Κοντά σε εμπορική συμφωνία εκτιμά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στην πρώτη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων βρίσκονται ΗΠΑ και Κίνα, όπως εκτίμησε προχτές ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μετά από τηλεφωνική συνομιλία των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για τα εναπομείναντα ζητήματα.

«Είμαστε στα τελευταία στάδια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ. Πηγαίνει πολύ καλά, όμως ταυτόχρονα θέλουμε να δούμε να πηγαίνουν καλά τα πράγματα στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκφράζοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, που έχει προκαλέσει επανειλημμένα την αντίδραση της Κίνας.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι έχει «πολύ καλή σχέση» με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, και αναμένει από αυτόν να διασφαλίσει μια θετική έκβαση στο Χονγκ Κονγκ. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας αναμενόταν να γίνει εντός του Νοέμβρη, όμως την περασμένη βδομάδα ειδικοί και πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο είπαν ότι μπορεί να αναβληθεί για το νέο έτος, καθώς η Κίνα πιέζει να αρθούν οι αμερικανικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί σε προϊόντα της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι εμπορικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού αναμενόταν να συναντηθούν χτες στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν το νέο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας (USMCA) που θα αντικαταστήσει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA), όπως ανέφεραν ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ