ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Προωθείτε ακόμη πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ

Eurokinissi

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την οποία με προσήλωση έχουν υπηρετήσει εξίσου όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ανέφερε ότι πίσω από τους 5 άξονες του νομοσχεδίου: «Διάσωση» της ΔΕΗ, «εκσυγχρονισμός» της, απολιγνιτοποίηση, άνοιγμα στην αγορά των ΑΠΕ και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, βρίσκεται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει πανάκριβη Ενέργεια για το λαό, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις ιδιωτικοποιούν τμηματικά τη ΔΕΗ, ακολουθώντας όλες την ίδια συνταγή, της υπονόμευσης και χρεοκοπίας, όπως έκαναν με κάθε κρατική επιχείρηση, «Ολυμπιακή», ΟΛΠ κ.λπ., ενώ από πάνω την παραδίδουν «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα, εμφανίζοντας ως μία από τις αιτίες της χρεοκοπίας των κρατικών επιχειρήσεων το ...κόστος εργασίας.

Ξεκαθάρισε ότι βέβαια «δεν υποστηρίζουμε ούτε την κρατική καπιταλιστική επιχείρηση, γιατί και αυτή λειτουργεί με κριτήριο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων», όπως η ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι «εκσυγχρονισμός για εμάς είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και χρήση φτηνών εγχώριων πρώτων υλών που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα, δηλαδή χρησιμοποίηση υδροηλεκτρικών έργων και φυσικά λιγνιτικών πεδίων με τη χρήση νέας τεχνολογίας που μειώνει δραστικά τους ρύπους».

Μιλώντας για τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε στα απίστευτα κίνητρα και τις φοροαπαλλαγές που περιέχονται στα σχετικά άρθρα, για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμα και σε περιοχές απίστευτου φυσικού κάλλους, ενώ κατήγγειλε την αλλαγή που προβλέπεται στη χρήση γης από αγροτική υψηλής παραγωγικότητας και αξίας, σε βιομηχανική για να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ με ακόμα χαμηλότερο κόστος, αφού σε αυτές τις αγροτικές περιοχές υπάρχουν δρόμοι, αρδευτικά δίκτυα κ.ά., δηλαδή έτοιμη υποδομή.

Αναφέρθηκε τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, που προωθείται στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών στο φυσικό αέριο ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή και τους κινδύνους που εγκυμονούν για τους λαούς και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ, καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σφοδρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο

Στη σφοδρή επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα από το νομοσχέδιο, σε βάρος των εργαζομένων σε ΔΕΗ αλλά και ΔΕΠΑ αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Οπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προβλέπει απολύσεις που χαρακτηρίζονται εθελούσιες αποχωρήσεις, κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους, νομιμοποίηση του εργασιακού μεσαίωνα με εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων, καθεστώς που διατήρησε ως κόρη οφθαλμού και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του όρου στη ΣΣΕ που αφορά το ειδικό, χαμηλό τιμολόγιο στην τιμή του ρεύματος για εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΔΕΗ, το οποίο είχε συμφωνηθεί αντί για την αύξηση του μισθού και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το εμφανίσει ως παροχή.

Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, η ανατροπή αυτή στη ΣΣΕ των εργαζομένων «αποτελεί συνέχεια των ανατροπών που ψηφίσατε και με τον αναπτυξιακό νόμο για τις ΣΣΕ, προκειμένου να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης». Προειδοποίησε για μεγαλύτερη επιδείνωση των ήδη επικίνδυνων συνθηκών εργασίας στον κλάδο, τονίζοντας ότι «το 2018 καταγράφηκαν στο όνομα του κέρδους 100 εργατικά ατυχήματα και ένα θανατηφόρο στη ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ».

Πρακτικά «στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και του εκσυγχρονισμού, η ΔΕΗ θα πρέπει να απολύσει περί τους 5.000, ώστε να μειώσει το κόστος της», ανέφερε.

Ειδικά για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο Χρ. Κατσώτης παρουσίασε το απόσπασμα του νομοσχεδίου που αναφέρει πως η πρόσληψή τους θα είναι «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση, επιχειρησιακή ΣΣΕ ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων»...

Για τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ ανέφερε ότι είναι «στον αέρα» και απαίτησε με τη σειρά του την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΚΕ για την προστασία τους.

Στρατηγική σύγκλιση πίσω από τις κοκορομαχίες

Η συζήτηση του νομοσχεδίου χαρακτηρίστηκε από τις κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση και πως όλοι πίνουν νερό στο όνομα της πολιτικής απελευθέρωσης της ΕΕ, αλλά και από κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως το αίτημα για την αντισυνταγματικότητα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας, αίτημα που απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, στη διάρκεια της συζήτησης για την αντισυνταγματικότητα, πως η κυβέρνηση είναι υπερήφανη για την κατάργηση της μονιμότητας γιατί βοηθάει τη ΔΕΗ «να στυλωθεί στα πόδια της, στον ανταγωνισμό». Υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανάλογη διάταξη είχε υπογράψει η κυβέρνησή του για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές. «Αυτό για το οποίο μας καταγγέλλετε το κάνατε πράξη εσείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην παρέμβασή του για το θέμα ανέδειξε τη βαρβαρότητα του άρθρου 3 αλλά και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ως κυβέρνηση συνέβαλε ώστε πάνω από το 30% των εργαζομένων στο Δημόσιο να είναι εργολαβικοί και τόνισε: «Οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακά τεχνάσματα τύπου αντισυνταγματικότητας αλλά από αλληλεγγύη και στήριξη με κάθε τρόπο των αγώνων τους. Αλλωστε, το Σύνταγμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι από "λάστιχο", ενώ αντίθετα είναι από "χάλυβα", είναι γραμμένο σε πέτρα όταν αφορά τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των κεφαλαιοκρατών».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το καπιταλιστικό κέρδος εμπόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην Ενέργεια

«Γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι προωθεί περαιτέρω την πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ, πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και από αυτήν την άποψη η αντιπαράθεση ανάμεσά τους είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν ιδιωτικοποιήσεις, ενώ όσον αφορά τον καβγά τους επί ποιας κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, η ΔΕΗ έχασε τους περισσότερους πελάτες, τους πρότεινε να κοιτάξουν το τρίτο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν, το οποίο προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά «θα μειωθεί κατά 50%».

Ανέδειξε ακόμα την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε να τον παίρνει τώρα ο πόνος για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όμως 5 χρόνια ως κυβέρνηση «επέτρεψε πάνω από το 30% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο να είναι εργολαβικοί, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς δικαιώματα, φτηνοί και αναλώσιμοι και πολλές φορές να τους οφείλονται και δεδουλευμένα από τον εργολάβο».

«Συμπλέετε - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - σε μία στρατηγική επιλογή που είναι η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί από την ΕΕ με συγκεκριμένους στόχους», που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας «τους ασκούς του Αιόλου για τα εργασιακά δικαιώματα, τις λαϊκές ανάγκες, που οδηγεί στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας» και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμα και «ορεινοί όγκοι παραδίδονται στα αιολικά πάρκα, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων», σημείωσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία «μυλόπετρες που αλέθουν εργασιακά δικαιώματα» και λαϊκές ανάγκες, με εκτεταμένα τμήματα του λαού, πάνω από το 30%, να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Αλλωστε, όπως επισήμανε, «η ίδια η κυβέρνηση λέει αποκαλυπτικά ότι για να προσαρμοστεί η ΔΕΗ στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, πρέπει να τσακιστούν εργασιακά δικαιώματα, μονιμότητα, ΣΣΕ».

Οπως τόνισε, οι μόνοι που έχουν ευνοηθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι οι κεφαλαιοκράτες, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, «τα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ».

Χαρακτήρισε και πάλι έγκλημα «σε βάρος της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», σε «βάρος των λαϊκών αναγκών» την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ακόμα ότι σε μία περίοδο που η αστάθεια και οι ανταγωνισμοί εντείνονται, «δεν μπορεί να είναι μεταβατικό καύσιμο ένα εισαγόμενο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Εχουμε δει πώς κλείνουν κάνουλες αυτών που έχουν το φυσικό αέριο», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν υπάρχει πιθανότητα «για αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών όπου αυτή να οδηγεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σε ένα σταθερό σύστημα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας, στη διαρκή αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία, με υψηλές αποδοχές και φτηνό ρεύμα για το λαό». Πρόσθεσε ότι «τεχνικά τα εργαλεία υπάρχουν, όμως αυτά έρχονται σε αντίθεση με το καπιταλιστικό κέρδος και με αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ