ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΕΗ
Απεργία και κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο και την «απελευθέρωση»

Πρωινή περιφρούρηση της απεργίας στη ΔΕΗ στο ορυχείο Κύριου Πεδίου, στην Κοζάνη
Πρωινή περιφρούρηση της απεργίας στη ΔΕΗ στο ορυχείο Κύριου Πεδίου, στην Κοζάνη
Πορεία στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ, ενάντια στο νέο ενεργειακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ που προωθεί επιπλέον μέτρα στην κατεύθυνση «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, τα οποία δεν είχε προλάβει να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο χώρο της Ενέργειας έδωσαν δυναμικό «παρών», όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα, που πρωτοστάτησαν για την ενημέρωση των εργαζομένων και την επιτυχία της απεργίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στ. Χρηστίδης, Γραμματέας του κλαδικού Σωματείου στην Ενέργεια. Υπογράμμισε ότι βασικό χαρακτηριστικό του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι να προωθήσει ακόμα πιο επιθετικά τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν προσηλωμένα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, πρόσθεσε, το Σωματείο πήρε πρωτοβουλίες και επί προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και σήμερα. Στήριξε και μπήκε μπροστά στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ, αναδεικνύει τα προβλήματα των εργαζομένων, μόνιμων ή εργολαβικών, ότι η κλαδική οργάνωση αποτελεί μονόδρομο για να έχουν αποτέλεσμα και προοπτική οι αγώνες για το επόμενο διάστημα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που οι εργαζόμενοι στο χώρο θα αρχίσουν να βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες.

Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση στην Αθήνα
Το σταθερά αντιλαϊκό ταξικό πρόσημο που φέρει η πολιτική της «απελευθέρωσης» τόνισε ο Κ. Κοντουδάκης, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καλή και κακή "απελευθέρωση"» και ότι επομένως δεν παίρνει βελτίωση αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προπέτασμα καπνού» για την επέκταση των άθλιων εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των ΔΕΚΟ, τη δε «απολιγνιτοποίηση» έγκλημα, αφού - όπως είπε - η κυβέρνηση ενισχύει την εισαγωγή καυσίμων και αντίστοιχα τα κέρδη των εταιρειών εμπορίας, αφήνοντας αναξιοποίητες τις εγχώριες πηγές. Αναφερόμενη στα χρέη της ΔΕΗ, τα οποία έχουν γίνει «σημαία» της σημερινής κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι αποτελούν άμεση συνέπεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ανάμεσα σε άλλα ανάγκαζε τη ΔΕΗ να πουλά ηλεκτρικό φορτίο στους ιδιώτες προμηθευτές κάτω του κόστους και την ίδια στιγμή εκείνη πουλούσαν ακριβά στους καταναλωτές. Κάλεσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ σε συμπαράταξη με άλλα τμήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τη συνέχιση του αγώνα με στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδιασμών στον τομέα της Ενέργειας.

Με επιτυχία η μάχη της απεργίας στην Κοζάνη

Από το βράδυ της Τρίτης δόθηκε η μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στους χώρους της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία. Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» και του ΣΕΕΕΝ βρέθηκαν στην είσοδο του ορυχείου Κύριου Πεδίου και στις πύλες των ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου. Μαχητικά απάντησαν και εμπόδισαν την επιχείρηση αστυνομοκρατίας που στήθηκε, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν τις κινήσεις των εργαζομένων στο πλαίσιο της περιφρούρησης.

Στο πλευρό των απεργών στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βρέθηκε ο Θανάσης Χαστάς, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μιλώντας στους εργαζόμενους ανέφερε πως το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την παραπέρα προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τους κάλεσε να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιοι τους εξαπάτησαν σχετικά με τις δήθεν ευεργετικές συνέπειες της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων, σε αντίθεση με το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που προειδοποίησαν και αποκάλυψαν το χαρακτήρα αυτών των κατευθύνσεων και μέτρων, μπήκαν μπροστά για να οργανωθεί η πάλη, άνοιξαν τη συζήτηση για τη συνολική διέξοδο και προοπτική.

Με ανακοίνωσή του το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας χαιρετίζει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΕ, όλων των εργασιακών σχέσεων, που συμμετείχαν στην απεργία, και σημειώνει: «Η απεργιακή μάχη που δόθηκε πρέπει να είναι η αρχή νέων, ακόμα πιο μαζικών αγώνων, καθώς το μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής μας περιλαμβάνει χιλιάδες απολύσεις, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών και κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, με επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό συνολικότερα κ.ά.».

Καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι όχι μόνο δεν οργάνωσε και δεν σχεδίασε την απεργία, αλλά την υπονόμευσε, καθώς «δεν έγινε συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας, οργάνωση απεργιακών φρουρών, καταμερισμός απεργιακών δυνάμεων, σχέδιο για συνέχιση του αγώνα μετά την απεργία, προσπάθεια ώστε να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι και όχι απλά να είναι θεατές των εξελίξεων και των απεργιών κ.λπ.». Στην ίδια κατεύθυνση υπονόμευσης, τα Εργατικά Κέντρα Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας δεν πήραν απόφαση για απεργία, υπονομεύοντας την κοινή συμπόρευση των εργαζομένων με το λαό της περιοχής.

Τέλος, το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 12.30 μ. στην κεντρική πλατεία Κοζάνης. Λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 11.30 π.μ. από τη λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Αύριο, Παρασκευή 29 Νοέμβρη:

-- Η ΤΕ Δράμας διοργανώνει συνεστίαση, στις 8.30 μ.μ. στο εστιατόριο «Νησάκι». Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Ανωγείων καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση στα Ανώγεια, στις 7 μ.μ. στην ταβέρνα «Αετός». Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Βριλησσίων Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ).

Το Σάββατο 30 Νοέμβρη:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει γλέντι - συνεστίαση, στις 9 μ.μ. στο εξοχικό κέντρο Κουκούτση. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Ροδίνι». Το μουσικό πρόγραμμα θα επιμεληθούν οι Γιώργος Πούλος, Γιώργος Κούτρος, Βιργινία Πρέκα και Γιάννης Γιακουμάκης.

-- Οι ΚΟ Καντάνου - Σελίνου Χανίων του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ. στην ταβέρνα «Μεσόστρατο» στην Κάντανο.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου - Αυλωναρίου Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Μάραθο, στις 8 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη:

-- Οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και η ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, που περιλαμβάνει stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και ροκ συναυλία με τους «Kollektiva».

-- Η ΚΟΒ Περάματος καλεί στη 1 μ.μ. στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Μπουρλότο» (λεωφ. Ειρήνης 54 - 56).

-- Οι ΚΟ Νέας Αρτάκης και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Ν. Αρτάκης.

ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αντιδράσεις για την αύξηση των προέδρων εφετών

Εντονη αντίδραση μελών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε χτες τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση και αυξάνει τις οργανικές θέσεις των προέδρων εφετών κατά 86, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των εφετών. Ηδη άρθρο με σφοδρή κριτική είχε αναρτήσει ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης καθώς και το έτερο μέλος του ΔΣ, Μαργαρίτα Στενιώτη. Κοινή συνισταμένη είναι η αντίρρησή τους στην αλλαγή αυτή, καθώς θεωρούν ότι αφενός θα έπρεπε να μη μειωθεί ο αριθμός των εφετών γιατί έτσι διαταράσσεται η ισορροπία και αφετέρου θεωρείται πως συνιστά «έμμεση αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, πρόκειται για μια τροπολογία που όχι μόνο δεν απαντά στο πάγιο αίτημα των δικαστών για αύξηση του αριθμού των εφετών (πρώτου και δεύτερου βαθμού) που συνόδευε τους νέους Ποινικούς Κώδικες, αλλά δεν ήταν και σε γνώση της πλειοψηφίας των δικαστών. «Πρόκειται για μία τροπολογία που συνιστά ουσιώδη μεταβολή στην παγιωμένη εδώ και δεκαετίες δομή διάρθρωσης του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, παρατείνει με έμμεσο και τεχνητό τρόπο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και διαταράσσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υπηρεσιακή ευρυθμία και ισορροπία στη Δικαιοσύνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Καταδίκη Κασιδιάρη για συκοφαντική δυσφήμηση

Σε 4 μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε χτες ο πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο Ηλ. Σταύρου, πρώην στέλεχος της ΧΑ, για συκοφαντική δυσφήμηση. Εκτός από τον Κασιδιάρη, ο Σταύρου είχε καταθέσει μήνυση και εναντίον του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες επειδή το διάστημα που αναρτήθηκαν τα δημοσιεύματα ήταν προφυλακισμένος.

Ο Ηλίας Σταύρου, υπενθυμίζεται, είναι πρώην μέλος της ναζιστικής οργάνωσης που έχει αποχωρήσει και έχει καταθέσει εναντίον της ηγεσίας για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Το 2014, μετά τις καταθέσεις του στις ανακρίτριες, αναρτήθηκαν δύο δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής που τον χαρακτήριζαν «διαταραγμένο ψυχικά», «μοιχό» κ.λπ., ενώ υποστήριζαν επίσης ότι είχε επιτεθεί σωματικά και λεκτικά εναντίον του κουρέα της Βουλής, την εποχή που ήταν επιστημονικός συνεργάτης της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.

Ο Ηλίας Σταύρου, με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα, μήνυσε τους Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκο για συκοφαντική δυσφήμηση, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να τον απαξιώσουν και ως εκ τούτου να αποδομήσουν τις καταθέσεις του.

Το δικαστήριο αποφάσισε για τον Κασιδιάρη ότι οι κατηγορίες που αφορούν τους παραπάνω ισχυρισμούς δεν εμπίπτουν στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, αλλά σε αυτό της εξύβρισης, αδίκημα που έχει παυθεί υφ' όρον. Δέχτηκε όμως το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης για το περιστατικό με τον κουρέα της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ασκήθηκε έφεση.

Αθλιότητες Δοξιάδη

Απαράδεκτη επίθεση, με άθλιους χαρακτηρισμούς κατά του δημοσιογράφου των «Νέων» Δημήτρη Μανιάτη εξαπέλυσε, χτες, με ανοιχτή επιστολή του προς τη διεύθυνση της εφημερίδας, ο Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό στη θέση του «βοηθού της εθνικής συντονίστριας για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών», Ειρήνης Αγαπηδάκη, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την απόλυσή του από το συγκρότημα. Αφορμή για την άθλια επίθεση Δοξιάδη, με χαρακτηρισμούς, όπως περί «χυδαίου υποκείμενου που θέλει να λέγεται δημοσιογράφος», και άλλα τέτοια, αποτέλεσε η κριτική που άσκησε ο δημοσιογράφος στην Ειρήνη Αγαπηδάκη με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Δοξιάδης στην επιστολή του δηλώνει ότι σταματά τη συνεργασία με την εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ευχής έργον την ίδια επιλεκτικότητα να δείξει και η εφημερίδα».

Περιοδείες για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 7 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο (ΕΛΑΪΔΑ).

-- Στις 9 π.μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τη ΔΕΗ στο Λαύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ