ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το μήνυμα «ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» να φτάσει παντού

Ανακοίνωση για την πρόσφατη ελληνοαμερικανική άσκηση «Iron Sword»

Από την πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ελλάδας
Από την πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ελλάδας
Τους κινδύνους από την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας, και ειδικότερα της περιοχής, στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναδεικνύει η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση της ελληνοαμερικανικής άσκησης «Iron Sword» στις 26/11. Και καλεί τον λαό να βάλει μπροστά τις δικές του ανάγκες και συμφέροντα, αναπτύσσοντας την κοινή πάλη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Να εκφράσει δυνατά το μήνυμα «ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών».

Η στρατιωτική άσκηση «Iron Sword 19» πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον στο Κιλκίς, με τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας και Αμερικανών αλεξιπτωτιστών της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ. Σκοπός της, όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ, ήταν «η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων», ενώ ταυτόχρονα «αποτελεί απόδειξη της συνεχούς δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους».

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ σημειώνει: «Η πραγματοποίηση μιας ακόμα ΝΑΤΟικής κοπής κοινής άσκησης Ελλήνων και Αμερικανών στρατιωτικών στο Κιλκίς επιβεβαιώνει την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας και της περιοχής μας ειδικότερα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μόνο "ασφάλεια" και "σταθερότητα" δεν προσφέρει στον ελληνικό λαό.

Ειδικά μετά και την υπογραφή της νέας "Αμυντικής Συμφωνίας" με τις ΗΠΑ, η χώρα μας καθίσταται "προκεχωρημένο φυλάκιο" στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όχι μόνο επειδή αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, αλλά και επειδή μετατρέπεται σε κόμβο προώθησης ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως γίνεται για παράδειγμα με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Αποκαλυπτικό για το μέγεθος της εμπλοκής και των κινδύνων για τον λαό είναι το γεγονός ότι μαζί με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που επιστρατεύονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τίθεται στην υπηρεσία των δολοφονικών σχεδιασμών και όλος ο κρατικός μηχανισμός - νοσοκομεία, υπηρεσίες, πολιτική προστασία κ.τ.λ. - όπως έδειξε η πρόσφατη ΝΑΤΟική άσκηση στη Λάρισα, με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της πόλης, όπως έδειξε και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς να υπογράψει ο δήμος ένα κατάπτυστο "μνημόνιο συνεργασίας" με το ΝΑΤΟικό Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Κρηστώνη.

Σύσσωμη η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, μερίδα των ΜΜΕ "τα δίνουν όλα", για να αμβλυνθεί ο αντιαμερικανισμός, όπως επιτάσσει η αμερικάνικη πρεσβεία και να παρουσιαστεί το ΝΑΤΟ ως "οργανισμός για την ασφάλεια και την ειρήνη", με σκοπό να γαλουχηθεί η νέα γενιά με τα σάπια ιδανικά των φονιάδων των λαών. Σ' αυτό το πλαίσιο, προωθούνται και μια σειρά από "εκπαιδευτικά" προγράμματα ακόμα και στα σχολεία, όπως το πρόγραμμα FLEX, οι επισκέψεις σε ΝΑΤΟικά στρατηγεία και στρατόπεδα κ.ά.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες όχι μόνο γιατί ξεπλένουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, αλλά και γιατί αποπροσανατολίζουν και εφησυχάζουν το λαό του Κιλκίς για το ρόλο του ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών μονάδων που εδρεύουν στο νομό και συνδέονται μ' αυτό, για τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος του λαού μας, με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί, πραγματικά, πρέπει να χαίρεται και να πανηγυρίζει ο λαός του Κιλκίς από την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικών ασκήσεων και την παραμονή Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχής μας, όταν είναι γνωστό ότι η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ διεξάγει επεμβάσεις και πολέμους όπου Γης, σκοτώνει ακόμα και άμαχους, μητέρες και παιδιά, σπέρνει τη φτώχεια και την προσφυγιά; Οταν είναι γνωστό ότι ορισμένα σενάρια ασκήσεων προβλέπουν ακόμα και την καταστολή πλήθους σε αστικό ιστό, διαδηλωτών, εργαζομένων που κινητοποιούνται διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή;

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, συνολικά οι λαϊκές οικογένειες χρειάζεται να υψώσουν τις δικές τους σημαίες, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και συμφέροντα, αναπτύσσοντας την κοινή πάλη και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Το μήνυμα "ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών" να ακουστεί δυνατά και να φτάσει παντού».

Αντιδράσεις στρατευμένων για την εμπλοκή που μεγαλώνει

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στρατευμένων για την εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Σε επιστολή τους προς τον «Ριζοσπάστη», φαντάροι από τους Τοξότες Ξάνθης σημειώνουν σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας ότι «η Ελλάδα μάτωσε δίπλα στις ΗΠΑ και αυτό θα συμβεί και στο μέλλον»:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των φαντάρων. Η περηφάνια της κυβέρνησης για το αίμα που έχουν χύσει παλαιότερα Ελληνες στρατιώτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η υπόσχεσή της στους Αμερικανούς πως αυτό θα ξαναγίνει μόλις χρειαστεί, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Οι δηλώσεις αυτές εξωραΐζουν το γεγονός ότι στο παρελθόν σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν Ελληνες φαντάροι σε επιχειρήσεις όπως αυτές στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την Κορέα, όχι για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά ως θυσία για ξένα συμφέροντα.

Φανερώνουν ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης στο παρόν. Και αυτά είναι να μας μπλέξουν ακόμα πιο βαθιά στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και στα σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που έχουν φανερό στόχο τη δημιουργία μετώπου απέναντι στη Ρωσία. Σχέδια στα οποία η Ελλάδα, εξαιτίας όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, είναι ήδη βαθιά χωμένη, μιας και έχει γίνει μία απέραντη ΝΑΤΟική βάση. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επωμίζεται ο ελληνικός λαός το τεράστιο οικονομικό φορτίο των δαπανών που ξοδεύονται στα ΝΑΤΟικά προγράμματα και τις αποστολές.

Κάθε αγνού πατριώτη πρέπει να του σηκώνεται η τρίχα με αυτές τις εξελίξεις, που φέρνουν μόνο κινδύνους. Πρέπει να παλέψουμε μαζί με το λαό ώστε η χώρα μας να ακυρώσει την ανανέωση της πρόσφατης Στρατιωτικής Συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ, να φύγουν όλες οι ξένες βάσεις, να γυρίσουν πίσω όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται σε αποστολές στο εξωτερικό, να απεμπλακούμε μια και καλή από το ΝΑΤΟ και τα σχέδιά του».

Εξω οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι από την Αλεξανδρούπολη και όλη τη χώρα

Φαντάρος που υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη σημειώνει σε επιστολή του:

«Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν από μερικές βδομάδες έφτασε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η είδηση αυτή προκάλεσε την απέχθεια πολλών φαντάρων. Μπορεί στα επίσημα μέσα της πόλης και από τα χείλη των στελεχών της Τοπικής Διοίκησης να διαφημιζόταν σαν ένα είδος αξιοθέατου, αλλά δεν ήταν λίγοι αυτοί που διαφώνησαν με αυτόν το χειρισμό, αλλά και με τη συνολική κατεύθυνση που δίνεται για την αμερικανική βάση στο λιμάνι της πόλης.

Βρίσκουμε απαράδεκτο το γεγονός ότι το στράτευμά μας παρέχει διευκολύνσεις και υπηρεσίες στη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ. Το ότι ζητήθηκε από Ελληνες στρατιώτες να φυλάνε σκοπιά γύρω από το πλοίο. Πρόκειται για την ίδια πολεμική μηχανή των ΗΠΑ που στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν οι περισσότεροι από τους σημερινούς στρατιώτες ήμασταν ακόμη παιδιά, βομβάρδισε και διαμέλισε μια χώρα με την οποία συνορεύαμε, τη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται γι' αυτούς που με τους πολέμους τους έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους ολόκληρους λαούς, δημιουργώντας το οξυμένο πρόβλημα του Προσφυγικού στη χώρα μας.

Σε αυτούς τους δολοφόνους παραχωρείται το λιμάνι της πόλης, όχι μόνο για ευκαιριακή χρήση, αλλά για να φτιάξουν το ορμητήριό τους. Ετσι μπλέκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις και ο λαός μας σε σοβαρούς κινδύνους.

Να μην παραχωρηθεί το λιμάνι στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους. Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας».

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Σήμερα, Παρασκευή:

-- Η ΤΕ Δράμας διοργανώνει συνεστίαση, στις 8.30 μ.μ., στο εστιατόριο «Νησάκι». Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Ανωγείων καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση στα Ανώγεια, στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Αετός». Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Βριλησσίων Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΤΥΠΕΤ).

Αύριο, Σάββατο:

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας διοργανώνει γλέντι - συνεστίαση, στις 9 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο Κουκούτση. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα «Ροδίνι».

-- Οι ΚΟ Καντάνου - Σελίνου Χανίων του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Μεσόστρατο» στην Κάντανο.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου - Αυλωναρίου Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο «Κτήμα Κέκη» στο Νεοχώρι.

-- Η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Μάραθο, στις 8 μ.μ.

-- Οι Οργανώσεις Καισαριανής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προβάλλουν το ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών).

-- Η ΚΟ Παλαιού Φαλήρου διοργανώνει συνεστίαση στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (Αγίας Βαρβάρας 24).

-- Οι ΚΟ Ηλιούπολης καλούν σε λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Αναψυκτήριο στο Αλσος «Δημήτρης Κιντής».

-- Οι ΚΟ Ζωγράφου καλούν σε συνεστίαση στις 8 μ.μ. στο κέντρο «Ρυθμός» στου Γουδή.

Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη:

-- Οι ΚΟ Γαλατσίου Αττικής του ΚΚΕ και η ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο Κλειστό Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου, που περιλαμβάνει stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και ροκ συναυλία με τους «Kollektiva».

-- Οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν συνεστίαση, στη 1 μ.μ. στο Δημοτικό Πολυχώρο «Αστρα» στο Βύρωνα.

-- Οι ΚΟ Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση στη 1 μ.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου και Αναπαύσεως).

-- Η ΚΟΒ Περάματος καλεί στη 1 μ.μ. στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Μπουρλότο» (λεωφ. Ειρήνης 54 - 56).

-- Οι ΚΟΒ Αμφιάλης και Ταμπουρίων καλούν στη 1 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο «ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ» (Κωνσταντινουπόλεως 51).

-- Οι ΚΟ Νέας Αρτάκης και Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Ν. Αρτάκης.

-- Η ΚΟΒ Γλυφάδας - Βούλας διοργανώνει λαϊκό γλέντι στο Διασχολικό Κέντρο Γλυφάδας στη 1 μ.μ. (Αγ. Τριάδας 9).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ