ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ορατές οι συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για το λαό της περιοχής

Ανακοίνωση με αφορμή την προσωρινή διακοπή μονάδων που τροφοδοτούν την τηλεθέρμανση της Κοζάνης

Αμφίβολη είναι η λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης που καλύπτει τις θερμικές ανάγκες σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, καθώς πέρα από τη δρομολόγηση της απόσυρσης λειτουργίας μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, η επάρκεια στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έθεσε από την Κυριακή 1η Δεκέμβρη προσωρινά εκτός λειτουργίας δύο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Κοζάνης.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ επισημαίνει πως οι συνέπειες της «μεταλιγνιτικής εποχής» είναι ήδη ορατές για το λαό των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης της τηλεθέρμανσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τονίζει επίσης για την τεράστια αύξηση στο κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης, που προκύπτει ή θα προκύψει από το κλείσιμο μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, ότι «κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση είναι έτοιμες από καιρό να τη μεταβιβάσουν στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού», ενώ καταγγέλλει ότι μόλις πρόσφατα ο δήμος Αμυνταίου αποφάσισε αύξηση 30% στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης.

«Με βάση και το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το νέο ΕΣΕΚ που δημοσίευσε», συνεχίζει η ανακοίνωση, «επιταχύνουν το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο, με σκοπό να ενισχύσουν με πολλά δισ. ευρώ τα μονοπώλια που επενδύουν στην "πράσινη Ενέργεια". Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως και το προηγούμενο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των μονοπωλιακών ομίλων.

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής μας θα πληρώσουν τις συνέπειες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής, που με γνώμονα τα κέρδη του κεφαλαίου αλλά και τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος ακολουθούν την πολιτική της "απολιγνιτοποίησης". Κλείνοντας μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχεία, καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και στη φτώχεια. Με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ και την "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καταδικάζουν συνολικά το λαό μας στη ενεργειακή φτώχεια».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση προειδοποιεί ότι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες δεν έχουν περιθώρια αναμονής απέναντι στις συνέπειες της πολιτικής της «μεταλιγνιτικής εποχής» και τους καλεί να οργανωθούν και να διεκδικήσουν: Να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή σε εργατική - λαϊκή οικογένεια. Καμία αύξηση στους λογαριασμούς τηλεθέρμανσης. Επέκταση του δικτύου στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. Καμία απόλυση εργαζόμενου, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη μεθόδευση για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

68 Σωματεία και φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής 8 Δεκέμβρη

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στο αντιλαϊκό σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ που «τρέχει» η κυβέρνηση απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ότι μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα η συμμετοχή στην ανοιχτή σύσκεψη σωματείων και φορέων που οργανώνει την Κυριακή 8/12, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη και μπαράζ δημοσιευμάτων που «έχουν στόχο να δεχτεί η κοινή γνώμη την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και τη σφαγή των εργαζομένων της», πλέον «η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες, με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/112126/1514/ 03/12/2019, αποφάσισε να ορίσει επιτροπή απογραφής της περιουσίας του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αη Γιάννη. Σύμφωνα με την απόφαση, με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 20/12/19, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποστολή της, έτσι ώστε να μπούμε σε καθεστώς εκκαθάρισης και εκποίησης των καθαρών κομματιών της ΛΑΡΚΟ».

«Τώρα δεν είναι ώρα για μεγάλες κουβέντες καθησυχασμού και αποπροσανατολισμού», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. «Τώρα είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού όλων μας,να συντονιστούμε με τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη σύσκεψη, για να σταματήσουμε το έγκλημα που λέγεται εκκαθάριση εν λειτουργία - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, ανεργία, καταστρατήγηση σε ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα».

Ηδη, 68 σωματεία και φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, κατοίκους, σχολεία, πανεπιστήμια.

Μεταξύ αυτών, συμμετοχή έχουν δηλώσει:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Εύβοιας, δεκάδες εργατικά σωματεία και σωματεία συνταξιούχων από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, οι Σύλλογοι Επαγγελματοβιοτεχνών Αταλάντης και Μακρακώμης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ κ.ά.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λοκρών, Ψαχνών και Μακρακώμης, οι τοπικές κοινότητες Μαρτίνου, Τραγάνας, Αταλάντης, Λάρυμνας, Μαλεσίνας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αταλάντης, Τραγάνας και Ατταλης, ο Αθλητικός Σύλλογος «Προοδευτική» Λάρυμνας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αταλάντης.

Λεωφορεία για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν το πρωί της Κυριακής από Λαμία (8 π.μ., πλατεία Πάρκου), Ψαχνά (8.30 π.μ., δημαρχείο) και Χαλκίδα (9 π.μ., πλατεία Βούρκου).

Προχωρά ο αντιλαϊκός σχεδιασμός

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω μη συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου για την ανάκτηση «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους ξεπερνά πλέον τα 160 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας για το ίδιο θέμα, το 2014 και το 2017, ωστόσο είχε δοθεί παράταση στην εκτέλεσή τους μετά την παρουσίαση σχεδίου «εξυγίανσης» στην Επιτροπή, που προέβλεπε την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την παύση ορισμένων λειτουργιών της επιχείρησης και την ιδιωτικοποίηση του «υγιούς» κομματιού της.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, να κινηθεί στην κατεύθυνση για την οποία προειδοποιούν το Συνδικάτο (βλ. παραπάνω) και οι μαζικοί φορείς, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, μόλις προχτές από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ηγεσία θα κινηθεί «γρήγορα» και με «αποφασιστικότητα» για την επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της απαξίωσης στην οποία οδήγησαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις την επιχείρηση, η ΛΑΡΚΟ οφείλει 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ αλλά και ένα ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και προμηθευτές. Στόχος της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι τα ποσά αυτά να τα «φορτωθεί» ο λαός μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε ο νέος επενδυτής να παραλάβει επιχείρηση «καθαρή» από χρέη.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Σήμερα Πέμπτη, η ΚΟ Καρύστου διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην ταβέρνα «Ο Ζούρας», στις 8.30 μ.μ. Θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη:

-- H ΚΟΒ Καλαμπάκας καλεί σε συγκέντρωση - συνεστίαση, στις 8 μ.μ. στην Ταβέρνα «Δίας» (οδός Τρικάλων 150). Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας καλεί σε συνεστίαση, στις 9 μ.μ. στη Φοιτητική Λέσχη του ΤΕΙ Καβάλας.

-- Η ΚΟΒ Ε' Διαμερίσματος Πειραιά καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 8.30 μ.μ., στο Ε1 ΚΑΠΗ Πειραιά (Καλλέργη 142).

-- Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού Αττικής καλούν σε γλέντι, στις 8 μ.μ. στο Αθλητικό Κέντρο Ραδιοφωνίας (Πριάμου & Πρέσπας, Ιλιον).

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη:

-- Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Αττικής διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

-- Η ΤΟ Χρηματοπιστωτικού Αττικής καλεί σε λαϊκό γλέντι στις 12.30 μ.μ. στην «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μάρτη 103, Νίκαια).

-- Οι ΚΟ Νέας Σμύρνης προβάλλουν το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα του Κόμματος «Ο Δρόμος μας», στις 11 π.μ. στον κινηματογράφο «Σπόρτιγκ» ( Κ. Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη).

-- Οι ΚΟΒ Νίκαιας - Ρέντη καλούν σε λαϊκό γλέντι στη 1.30 μ.μ. στον πολιτιστικό χώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243, Νίκαια).

-- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας καλεί σε λαϊκό γλέντι στη 1 μ.μ. στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60).

-- Οι ΚΟΒ Β' Διαμερίσματος και Γ' - Δ' Διαμερίσματος Πειραιά καλούν σε λαϊκό γλέντι στη 1.30 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην «Κρεμλίνου» (Καραΐσκου 117, Πειραιάς).

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ Πειραιά καλεί σε γλέντι στη 1 μ.μ., στο μεζεδοπωλείο «Το Αντάμωμα» (Ελ. Βενιζέλου 1 & Π. Ράλλη, Νίκαια).

-- Οι ΚΟΒ του δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης καλούν στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ερως» (Ανδ. Παπανδρέου 256, Μετέωρα Πολίχνης).

-- Η ΚΟ Σερβίων Κοζάνης πραγματοποιεί συνεστίαση στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Τα Κάστρα» στα Σέρβια.

-- Η ΤΕ Κιλκίς οργανώνει λαϊκό - ποντιακό γλέντι στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Κορομηλιά.

-- Η ΚΟΒ Ωραιοκάστρου οργανώνει λαϊκό γλέντι στις 8 μ.μ., στο κέντρο δεξιώσεων «Bon Chateau».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ