Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη μεθόδευση για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

68 Σωματεία και φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής 8 Δεκέμβρη

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στο αντιλαϊκό σχέδιο εκποίησης της ΛΑΡΚΟ που «τρέχει» η κυβέρνηση απευθύνει το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, υπογραμμίζοντας ότι μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα η συμμετοχή στην ανοιχτή σύσκεψη σωματείων και φορέων που οργανώνει την Κυριακή 8/12, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη και μπαράζ δημοσιευμάτων που «έχουν στόχο να δεχτεί η κοινή γνώμη την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ και τη σφαγή των εργαζομένων της», πλέον «η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες, με την απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/112126/1514/ 03/12/2019, αποφάσισε να ορίσει επιτροπή απογραφής της περιουσίας του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αη Γιάννη. Σύμφωνα με την απόφαση, με χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 20/12/19, η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποστολή της, έτσι ώστε να μπούμε σε καθεστώς εκκαθάρισης και εκποίησης των καθαρών κομματιών της ΛΑΡΚΟ».

«Τώρα δεν είναι ώρα για μεγάλες κουβέντες καθησυχασμού και αποπροσανατολισμού», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. «Τώρα είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού όλων μας,να συντονιστούμε με τους φορείς, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν δηλώσει συμμετοχή στη σύσκεψη, για να σταματήσουμε το έγκλημα που λέγεται εκκαθάριση εν λειτουργία - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, ανεργία, καταστρατήγηση σε ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα».

Ηδη, 68 σωματεία και φορείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη της Κυριακής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, κατοίκους, σχολεία, πανεπιστήμια.

Μεταξύ αυτών, συμμετοχή έχουν δηλώσει:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Λιβαδειάς, Φωκίδας, Εύβοιας, δεκάδες εργατικά σωματεία και σωματεία συνταξιούχων από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ο Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης, οι Σύλλογοι Επαγγελματοβιοτεχνών Αταλάντης και Μακρακώμης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ κ.ά.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, οι δήμοι Λοκρών, Ψαχνών και Μακρακώμης, οι τοπικές κοινότητες Μαρτίνου, Τραγάνας, Αταλάντης, Λάρυμνας, Μαλεσίνας, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αταλάντης, Τραγάνας και Ατταλης, ο Αθλητικός Σύλλογος «Προοδευτική» Λάρυμνας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αταλάντης.

Λεωφορεία για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν το πρωί της Κυριακής από Λαμία (8 π.μ., πλατεία Πάρκου), Ψαχνά (8.30 π.μ., δημαρχείο) και Χαλκίδα (9 π.μ., πλατεία Βούρκου).

Προχωρά ο αντιλαϊκός σχεδιασμός

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω μη συμμόρφωσης με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου για την ανάκτηση «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» ύψους 135,8 εκατ. ευρώ, που μαζί με τους τόκους ξεπερνά πλέον τα 160 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας για το ίδιο θέμα, το 2014 και το 2017, ωστόσο είχε δοθεί παράταση στην εκτέλεσή τους μετά την παρουσίαση σχεδίου «εξυγίανσης» στην Επιτροπή, που προέβλεπε την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την παύση ορισμένων λειτουργιών της επιχείρησης και την ιδιωτικοποίηση του «υγιούς» κομματιού της.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ, να κινηθεί στην κατεύθυνση για την οποία προειδοποιούν το Συνδικάτο (βλ. παραπάνω) και οι μαζικοί φορείς, ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, μόλις προχτές από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ηγεσία θα κινηθεί «γρήγορα» και με «αποφασιστικότητα» για την επίλυση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της απαξίωσης στην οποία οδήγησαν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις την επιχείρηση, η ΛΑΡΚΟ οφείλει 340 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ αλλά και ένα ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και προμηθευτές. Στόχος της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, είναι τα ποσά αυτά να τα «φορτωθεί» ο λαός μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε ο νέος επενδυτής να παραλάβει επιχείρηση «καθαρή» από χρέη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ