Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε ισχύ από χτες η ενισχυμένη λειτουργία της Frontex

Σε ισχύ τέθηκε από χτες η ενισχυμένη εντολή της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία της παρέχει την επιχειρησιακή ικανότητα και τις εξουσίες που απαιτούνται για τη στήριξη των «επιτόπου» 115.000 υπαλλήλων των κρατών - μελών. Οι αρμοδιότητες της Frontex διευρύνονται, θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ενώ οι επιστροφές και οι απελάσεις ξεριζωμένων θα γίνονται πιο εύκολα.

Θα έχει ισχυρότερο ρόλο στις διαδικασίες επιστροφής από τα κράτη - μέλη και θα συνεργάζεται στενότερα με χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει τον οργανισμό αυτό επειδή στέλνει πρόσφυγες στη Λιβύη, όπου οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός Frontex είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό το συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών - μελών. Στις αρμοδιότητές του ανήκουν η «φύλαξη» των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων συνόρων της ΕΕ από κοινού με τα κράτη - μέλη, η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, η διαχείριση του εξοπλισμού που έχουν θέσει στη διάθεσή του τα κράτη - μέλη και ο συντονισμός στις απελάσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι ένα κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων, των θυμάτων ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Γενάρη του 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα διαθέτει το δικό του μόνιμο σώμα συνοριοφυλάκων, το οποίο θα είναι έτοιμο να αναπτυχθεί όταν και όπου χρειάζεται. Το μόνιμο σώμα αναμένεται να έχει στελεχωθεί πλήρως με 10.000 συνοριοφύλακες έως το 2024.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ