Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης» Ερντογάν - Τραμπ

«Συζητήσαμε για όλα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος
«Συζητήσαμε για όλα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Συνάντηση μισής ώρας είχαν χτες οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική», ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι σε παρόντες ήταν και οι Τούρκοι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας και Οικονομίας, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τη σημασία που έχουν η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στη Συμμαχία (σ.σ. στο ΝΑΤΟ), η περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισ. δολάρια, οι προκλήσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Hellas.journal», ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν «για όλα... Συζητήσαμε για τη Συρία, συζητήσαμε για τους Κούρδους. Τα σύνορα και η ζώνη ασφαλείας δουλεύουν πολύ καλά, και γι' αυτό πιστώνω περισσότερο την Τουρκία». Εκρινε δε σκόπιμο να χαρακτηρίσει «πάρα πολύ καλή» την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία έτσι όπως εφαρμόζεται, σχολιάζοντας: «Ισως κάποια μέρα θα μου δώσουν εύσημα, αλλά πιθανώς όχι...». Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ καλή για την ασφάλεια στα Βαλκάνια».

Στο μεταξύ, δεν περνά απαρατήρητο ότι οι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι φρόντισαν να μη θίξουν στο παραμικρό την Τουρκία κατά τη χτεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικά, ο Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου πώς αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες του ΝΑΤΟ την πίεση της Τουρκίας να χαρακτηριστούν ο YPG και άλλες κουρδικές οργανώσεις «τρομοκρατικές», απάντησε: «Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το πώς θα χαρακτηρίσουμε τις κουρδικές οργανώσεις. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη Σύνοδο, αλλά είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τα κέρδη μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε όλοι μέλη του Συνασπισμού κατά του ISIS και θα συνεχίσουμε έτσι». Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση της Αγκυρας να προχωρήσει στην απόκτηση των ρωσικών «S-400», αρκέστηκε να πει ότι «είναι εθνική απόφαση της Τουρκίας. Πολλοί σύμμαχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες, και εγώ ο ίδιος. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το σύστημα αυτό δεν θα ενσωματωθεί ποτέ στην αντιαεροπορική ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Θα είναι ένα σύστημα χωριστό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ