Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τα πλεονεκτήματα των μονοπωλίων τους

«Δεν χρειάζονται τελεσίγραφα» στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος

Copyright 2019 The Associated

«Δεν χρειάζονται τελεσίγραφα» στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος
Το παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και χώρες της ΕΕ, για το εμπόριο και τους όρους που θα το διέπουν, ο επονομαζόμενος «εμπορικός πόλεμος», που προκαλεί κραδασμούς στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, γνωρίζει νέα επεισόδια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σε συνεντεύξεις που έδωσε διαδοχικά στο δίκτυο CNBC και στο πρακτορείο «Reuters» μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αποσαφήνισε πως προτεραιότητα έχει η επίτευξη των στρατηγικών εμπορικών στόχων και όχι η εκπλήρωση «τελεσιγράφων» και χρονικών προθεσμιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μία νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Τόνισε έτσι ότι για την Ουάσιγκτον έχει περισσότερη σημασία η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα και όχι αν θα υπογραφεί εντός του Δεκέμβρη ή τον επόμενο Δεκέμβρη (δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Νοέμβρη του 2020). Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, συνέχισε, μένει να οριστικοποιήσουν «κάποιες λεπτομέρειες», π.χ. τις εξαγωγές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Κίνα και τη συγκρότηση ενός μηχανισμού επαλήθευσης εφαρμογής της συμφωνίας, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Μία μέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απέρριψε τα επιχειρήματα της ΕΕ για τις «αθέμιτες» κρατικές επιχορηγήσεις υπέρ της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus», ο Ρος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει «ευελιξία» ως προς την επιβολή δασμών. Δεν έκρυψε πως αντιμετωπίζει τους δασμούς ως «αποτελεσματικό μοχλό πίεσης» και απέρριψε τις αιτιάσεις σε βάρος των ΗΠΑ περί εμπορικού προστατευτισμού, εξηγώντας ότι ο «πόλεμος των δασμών» προϋπήρχε, με τη διαφορά ότι οι ΗΠΑ «μέχρι πρότινος δεν είχαν πάρει μέτρα άμυνας». «Είχαμε αποδεχτεί την άνιση κατανομή βάρους στα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την ΕΕ ότι έχει μεγαλύτερη προστατευτική πολιτική στο εμπόριο από τις ΗΠΑ. «Από τα 21 τοπ προϊόντα που εξάγουμε στην ΕΕ, τα 17 αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δασμούς στην Ευρώπη», είπε.

Με το «όπλο» των δασμών στη φαρέτρα

Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε ορισμένους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου «ξεπερασμένους» και ότι κάνουν δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τα αμερικανικά μονοπώλια. Απέρριψε δε ως «υπερβολικά ριζοσπαστικό» τον γαλλικό φόρο 3% σε ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών (και άλλων) μονοπωλίων τεχνολογίας, όπως η «Google», η «Facebook», η «Apple» κ.ά., γνωστό και ως φόρο GAFA. Επιφυλάχθηκε επίσης για το αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αντίποινα επιβάλλοντας επίσης δασμούς σε χώρες που θα επιβάλουν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες - όπως π.χ. σχεδιάζει και η Ιταλία από 1/1/2020.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του κινεζικού τεχνολογικού μονοπωλίου «Huawei», που μπήκε το Μάη στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, κατηγορώντας το πως ενθαρρύνει τους προμηθευτές του να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αναφορικά με το θέμα αυτό, το ρωσικό δίκτυο RT υπολόγιζε χτες ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες χάνουν από τη μεταφορά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της «Huawei» στην Ευρώπη περίπου 40 δισ. δολάρια. Επιπλέον, ανάλυση της εταιρείας «Fomalhaut» καταγράφει ότι η «Huawei» έχει πλέον σταματήσει να βασίζεται σε προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, π.χ. για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων «Y9 Prime» και «Mate», καθώς προμηθεύεται εδώ και μήνες τα απαραίτητα εξαρτήματα από την ολλανδική εταιρεία μικροεπεξεργαστών «NXR Semiconductors» και όχι από την αμερικανική «Cirrus Logic», όπως έκανε μέχρι την περασμένη άνοιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ