ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση για την περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών

Την άμεση ανάκληση της απάνθρωπης απόφασης της κυβέρνησης, με την οποία καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση του υπουργού Βρούτση να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο που παρείχε κάποιες διευκολύνσεις για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Μπροστά στα απανωτά περιστατικά ανθρώπων που μένουν αβοήθητοι, η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ σημειώνει:

«Ηδη από την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 2/9 (η οποία με ευθύνη των υπουργών είχε γίνει με μεγάλη καθυστέρηση) είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγούσε πρακτικά στον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ από την - έτσι κι αλλιώς - προβληματική περίθαλψη.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχθηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι εγκλωβισμένοι και από υγειονομική άποψη. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει (...).

Οσοι κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, ανάμεσά τους παιδιά, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας, δεν θαλασσοπνίγονται και καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΚΥΠΑ.

Αλλωστε η ΚΥΠΑ - αν και εφόσον αρχίσουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησής της - ΔΕΝ καλύπτει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ.) (...)

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύουν η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε το ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ είτε όχι».

  • Στο μεταξύ, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ζητούν επειγόντως συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μοναδικό θέμα την απαράδεκτη ενέργεια καταλογισμού σε νοσοκομειακό γιατρό υπέρογκου ποσού (850.000 ευρώ), για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια. «Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που προέκυψαν μετά την απαράδεκτη εγκύκλιο Χουλιαράκη (18/1/18) και το θέμα χρειάζεται άμεσα λύση», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Εντεκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το μνημείο του δολοφονημένου 15χρονου

Eurokinissi

Το μνημείο του δολοφονημένου 15χρονου
Εντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, έχοντας δεχτεί μια σφαίρα που διαπέρασε την καρδιά του. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο Ε. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, ενώ ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία και ένα χρόνο μετά αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, και ο δολοφόνος είναι ελεύθερος, καθώς μετά τη δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, με μια απόφαση που προκάλεσε το αίσθημα δικαίου, μείωσε την ποινή του σε κάθειρξη 13 χρόνων και απάλλαξε τον Β. Σαραλιώτη από την κατηγορία για συνέργεια στη δολοφονία.

Να σημειωθεί ότι η ΚΝΕ αντέδρασε άμεσα μετά από αυτήν την προκλητική απόφαση και προχώρησε στις αρχές Αυγούστου σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Αρειο Πάγο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «ελαφρυντικά» για τον δολοφόνο ενός 15χρονου παιδιού και επισημαίνοντας ότι αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου αντιδραστικού Ποινικού Κώδικα, που στρώνει το έδαφος για ένταση της καταστολής και της ασυδοσίας.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα
Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοέμβρη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Κορκονέα, βάσει της οποίας «έσπασαν» τα ισόβια και ο δολοφόνος βρίσκεται εκτός φυλακής. Την αναίρεση θα κρίνει το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξάλλου, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό τον λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της Αστυνομίας είναι τεράστιες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολεία, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα, κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας.

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, αποδείχτηκε περίτρανα ότι καταστολή και αντιλαϊκή πολιτική πάνε μαζί. Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, παράλληλα με την επίθεση στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, αξιοποιούν την τρομοκρατία και την καταστολή απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές που διαδήλωναν στη Σύνοδο Πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή, που έστειλε τέσσερις φοιτητές στο νοσοκομείο, ενώ δεν έχουν σταματήσει οι δίκες για μαθητές και φοιτητές που αγωνίζονται, η εισβολή αστυνομίας σε σχολεία που κινητοποιούνται, ακόμα και η «περιφρούρηση» από τα ΜΑΤ του αγάλματος του Τρούμαν και οι επιθέσεις σε όποιον τολμήσει να αγγίξει το λαομίσητο άγαλμα του εμπνευστή της ρίψης ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι! Ολα αυτά τα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να επαναλαμβάνονται τόσο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ.


ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταγγέλλουν τα περιστατικά τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής

Τα περιστατικά τρομοκράτησης κατοίκων, νέων εργαζομένων και μαθητών στις γειτονιές των Εξαρχείων καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Βάσης Εξαρχείων της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, στην καταγγελία τους αναφέρουν:

«Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι απρόκλητοι έλεγχοι από δυνάμεις των ΜΑΤ και της Αστυνομίας (ακόμη και ψάξιμο σε τσάντες ανήλικων μαθητών που απλά περπατάνε προς το σπίτι ή το φροντιστήριο), αρκετές φορές μάλιστα συνοδεύονται από ρατσιστικά και υποτιμητικά σχόλια. Και όλα αυτά, την ίδια ώρα που δυνάμεις των ΜΑΤ, της Αστυνομίας και της Ασφάλειας υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, στενό, δρόμο, στις γειτονιές μας, δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

Τα περιστατικά αυτά αποτελούν κομμάτι της άσκησης του δόγματος "νόμος και τάξη" της κυβέρνησης της ΝΔ, της έντασης καταστολής σε συνέχεια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και της καταπάτησής του στην ΑΣΟΕΕ, της ισχυροποίησης των αστυνομικών δυνάμεων, της καταστολής των αγώνων των φοιτητών, των μαθητών, των εργαζομένων.

Η ένταση της καταστολής είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής! Θέλουν να επιβάλουν "σιγήν ιχθύος" για το λαό και τη νεολαία, προκειμένου να περνάνε ανενόχλητοι τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εκμεταλλευτών. Για αυτό φουντώνει τώρα αυτή η κατάσταση, την ώρα της νέας επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα με το νέο Ασφαλιστικό που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, το Φορολογικό, τον νέο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, τη βάση του 10 στους μαθητές. Τώρα που είναι ανάγκη να προχωρήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή που μπλέκουν το λαό και τη νεολαία στους κινδύνους ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτήν την πολιτική η ΝΔ την προωθεί παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί στην ουσία της πολιτικής, γι' αυτό προσπαθεί να κάνει μια κάλπικη αντιπαράθεση, χωρίς να θίγει την ουσία. Η ΝΔ συνεχίζει το έργο από εκεί που το άφησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πατώντας στον νόμο Γαβρόγλου για την Παιδεία, στο νόμο Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, στα χνάρια της Αχτσιόγλου. Δεν ξεχνάμε τον ΣΥΡΙΖΑ των ΜΑΤ στο άγαλμα Τρούμαν, στους εκπαιδευτικούς. Από κοινού κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, γιατί συμφωνούν στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, γι' αυτό κινούνται στις ίδιες ράγες.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να ισχυροποιήσουν τον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας σε κάθε γειτονιά, σχολείο, σχολή, χώρο δουλειάς απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης.

Στόχος τους είναι το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι αγώνες του λαού και της νεολαίας, γι' αυτό αξιοποιούν ομάδες και ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό για να το συκοφαντήσουν. Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία δεν "τσιμπάμε" στην τρομοκρατία! Ισχυροποιούμε την ΚΝΕ, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για ζωή με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ