Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να ανακληθεί άμεσα η απάνθρωπη απόφαση για την περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών

Την άμεση ανάκληση της απάνθρωπης απόφασης της κυβέρνησης, με την οποία καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ και αποκλείει από την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει την ανάλγητη και απάνθρωπη απόφαση του υπουργού Βρούτση να ανακαλέσει προηγούμενη εγκύκλιο που παρείχε κάποιες διευκολύνσεις για την έκδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Μπροστά στα απανωτά περιστατικά ανθρώπων που μένουν αβοήθητοι, η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ σημειώνει:

«Ηδη από την πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις 2/9 (η οποία με ευθύνη των υπουργών είχε γίνει με μεγάλη καθυστέρηση) είχαμε προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα οδηγούσε πρακτικά στον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ από την - έτσι κι αλλιώς - προβληματική περίθαλψη.

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μας είχε διαβεβαιώσει πως όλες αυτές οι περιπτώσεις θα καλύπτονταν δήθεν με τη χορήγηση ΚΥΠΑ (Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Ωστόσο αποδείχθηκε περίτρανα πως οι ανησυχίες μας ήταν απολύτως βάσιμες. Πολλοί συνάνθρωποί μας είναι εγκλωβισμένοι και από υγειονομική άποψη. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ΑΜΚΑ είναι στην πράξη απαγορευτικές για την πλειοψηφία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, οι διαδικασίες χρονοβόρες και η χορήγηση ΚΥΠΑ δεν έχει ακόμα ξεκινήσει (...).

Οσοι κατατρεγμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη φτώχεια, ανάμεσά τους παιδιά, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά, χρόνια προβλήματα υγείας, δεν θαλασσοπνίγονται και καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα μας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ΚΥΠΑ.

Αλλωστε η ΚΥΠΑ - αν και εφόσον αρχίσουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησής της - ΔΕΝ καλύπτει την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων, φαρμάκων, εμβολίων κ.λπ.) (...)

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύουν η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας. Δεν πρόκειται να απαρνηθούμε το ρόλο μας. Είμαστε γιατροί. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους από τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, είτε έχουν ΑΜΚΑ και ΚΥΠΑ είτε όχι».

  • Στο μεταξύ, η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ ζητούν επειγόντως συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μοναδικό θέμα την απαράδεκτη ενέργεια καταλογισμού σε νοσοκομειακό γιατρό υπέρογκου ποσού (850.000 ευρώ), για ιατρική επιπλοκή που είχε συμβεί πριν από 17 χρόνια. «Υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις που προέκυψαν μετά την απαράδεκτη εγκύκλιο Χουλιαράκη (18/1/18) και το θέμα χρειάζεται άμεσα λύση», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ