ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΥΡΩΠΗ
Σκληρά παζάρια για τα πλεονεκτήματα των μονοπωλίων τους

«Δεν χρειάζονται τελεσίγραφα» στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος

Copyright 2019 The Associated

«Δεν χρειάζονται τελεσίγραφα» στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γ. Ρος
Το παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα αλλά και χώρες της ΕΕ, για το εμπόριο και τους όρους που θα το διέπουν, ο επονομαζόμενος «εμπορικός πόλεμος», που προκαλεί κραδασμούς στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, γνωρίζει νέα επεισόδια.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σε συνεντεύξεις που έδωσε διαδοχικά στο δίκτυο CNBC και στο πρακτορείο «Reuters» μέσα στο τελευταίο 24ωρο, αποσαφήνισε πως προτεραιότητα έχει η επίτευξη των στρατηγικών εμπορικών στόχων και όχι η εκπλήρωση «τελεσιγράφων» και χρονικών προθεσμιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά μία νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Τόνισε έτσι ότι για την Ουάσιγκτον έχει περισσότερη σημασία η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα και όχι αν θα υπογραφεί εντός του Δεκέμβρη ή τον επόμενο Δεκέμβρη (δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το Νοέμβρη του 2020). Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, συνέχισε, μένει να οριστικοποιήσουν «κάποιες λεπτομέρειες», π.χ. τις εξαγωγές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Κίνα και τη συγκρότηση ενός μηχανισμού επαλήθευσης εφαρμογής της συμφωνίας, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Μία μέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου απέρριψε τα επιχειρήματα της ΕΕ για τις «αθέμιτες» κρατικές επιχορηγήσεις υπέρ της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής εταιρείας «Airbus», ο Ρος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση Τραμπ έχει «ευελιξία» ως προς την επιβολή δασμών. Δεν έκρυψε πως αντιμετωπίζει τους δασμούς ως «αποτελεσματικό μοχλό πίεσης» και απέρριψε τις αιτιάσεις σε βάρος των ΗΠΑ περί εμπορικού προστατευτισμού, εξηγώντας ότι ο «πόλεμος των δασμών» προϋπήρχε, με τη διαφορά ότι οι ΗΠΑ «μέχρι πρότινος δεν είχαν πάρει μέτρα άμυνας». «Είχαμε αποδεχτεί την άνιση κατανομή βάρους στα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την ΕΕ ότι έχει μεγαλύτερη προστατευτική πολιτική στο εμπόριο από τις ΗΠΑ. «Από τα 21 τοπ προϊόντα που εξάγουμε στην ΕΕ, τα 17 αντιμετωπίζουν τους υψηλότερους δασμούς στην Ευρώπη», είπε.

Με το «όπλο» των δασμών στη φαρέτρα

Ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε ορισμένους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου «ξεπερασμένους» και ότι κάνουν δυσκολότερο τον ανταγωνισμό για τα αμερικανικά μονοπώλια. Απέρριψε δε ως «υπερβολικά ριζοσπαστικό» τον γαλλικό φόρο 3% σε ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών (και άλλων) μονοπωλίων τεχνολογίας, όπως η «Google», η «Facebook», η «Apple» κ.ά., γνωστό και ως φόρο GAFA. Επιφυλάχθηκε επίσης για το αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε αντίποινα επιβάλλοντας επίσης δασμούς σε χώρες που θα επιβάλουν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες - όπως π.χ. σχεδιάζει και η Ιταλία από 1/1/2020.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του κινεζικού τεχνολογικού μονοπωλίου «Huawei», που μπήκε το Μάη στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, κατηγορώντας το πως ενθαρρύνει τους προμηθευτές του να παραβιάσουν την αμερικανική νομοθεσία και να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, ώστε να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αναφορικά με το θέμα αυτό, το ρωσικό δίκτυο RT υπολόγιζε χτες ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες χάνουν από τη μεταφορά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της «Huawei» στην Ευρώπη περίπου 40 δισ. δολάρια. Επιπλέον, ανάλυση της εταιρείας «Fomalhaut» καταγράφει ότι η «Huawei» έχει πλέον σταματήσει να βασίζεται σε προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, π.χ. για την κατασκευή των κινητών τηλεφώνων «Y9 Prime» και «Mate», καθώς προμηθεύεται εδώ και μήνες τα απαραίτητα εξαρτήματα από την ολλανδική εταιρεία μικροεπεξεργαστών «NXR Semiconductors» και όχι από την αμερικανική «Cirrus Logic», όπως έκανε μέχρι την περασμένη άνοιξη.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ακριβώς... ανάποδα

Τα παραδείγματα είναι του τελευταίου μόνο μήνα:

  • Η «απελευθέρωση» στην Ενέργεια και η ανάπτυξη των κερδών των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων, η «προσαρμογή της ΔΕΗ στον ανταγωνισμό» σημαίνουν κάπου 4.000 «εθελούσιες» απολύσεις από τη ΔΕΗ, σάρωμα δικαιωμάτων στην επιχείρηση, αλλά και συνολικότερα στον κλάδο, με παγίωση των «ευέλικτων» και άθλιων εργασιακών σχέσεων, εγκατάλειψη ενός πολύτιμου και φτηνού ενεργειακού πόρου, ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τα «δάση» των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών που αποψιλώνουν ήδη τα κανονικά δάση.
  • Η «απελευθέρωση» των τραπεζικών ομίλων από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων, για να τροφοδοτήσουν με φτηνό χρήμα και δάνεια τον νέο γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας, σημαίνει παράλληλα την... απελευθέρωσή τους από εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους και τα δικαιώματά τους. Και βέβαια, ανελέητο κυνηγητό από funds και τράπεζες στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, με πλειστηριασμούς και κάθε είδους εκβιασμούς.
  • Τα «ρεκόρ» στο λιμάνι του Πειραιά που σπάνε από χρόνο σε χρόνο και οι στόχοι για τα επόμενα πάνε χέρι χέρι με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των λιμενεργατών, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την προσφυγή του ΣΕΒ ώστε να ξηλωθεί η ένταξη στα ΒΑΕ που κατέκτησαν με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι, συνολικά με το ξήλωμα σειράς δικαιωμάτων, ακόμα και αυτών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή τους.
  • Η «ελάφρυνση για όλους» από το φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό σημαίνει στην πραγματικότητα πρόσθετη «ελάφρυνση» και φοροασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μετόχους τους, «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», νέους έμμεσους και άμεσους φόρους 800 εκατ. και «αντίμετρα» ύψους δισ. ευρώ, που θα πληρώσει από την άλλη τσέπη ο λαός, πλάι στη μονιμοποίηση των περικοπών σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, σε υποδομές για την προστασία της ζωής του λαού.
  • Η «συμφωνία δημιουργίας» της κυβέρνησης σημαίνει «δημιουργία» νέων πεδίων κερδοφορίας για επιχειρηματίες και «επενδυτές», μέσα από την επιτάχυνση του αντιλαϊκού «έργου», την καθήλωση των μέσων μισθών, την «ολοκλήρωση της μεγάλης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εργασίας, που «ολοκληρώνει» το αντιασφαλιστικό έγκλημα απέναντι σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
  • Η «αντιμετώπιση της υπερχρέωσης» αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, φτωχών αγροτών δεν σημαίνει βέβαια διαγραφή χρεών και ληστρικών πανωτοκίων, ούτε αύξηση αφορολόγητου και άλλα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, αλλά μηχανισμούς όπως ο νέος «ενιαίος πτωχευτικός κώδικας», που βρίσκεται στα σκαριά και θα συγκεντρώνει τις οφειλές απ' όλες τις πηγές, ώστε το αστικό κράτος «να βγάλει απ' τη μύγα ξίγκι» με το μαχαίρι στο λαιμό των λαϊκών στρωμάτων.
  • Η «αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας» σημαίνει - όπως και πριν - παραλίγο πνιγμένους στην Κινέττα, στη Ρόδο, στη Θάσο, όλα στο «ζύγι» κόστους - οφέλους που «ρίχνει» πάντα το λαό και τις ανάγκες του για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας.
  • Το «ξεμπέρδεμα με τη γραφειοκρατία» και η «γρήγορη απονομή» της Δικαιοσύνης, που προβάλλονται από την κυβέρνηση ως «αναπτυξιακό μέτρο», σημαίνουν νομοσχέδια όπως αυτό που προβλέπει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θα δίνουν «λογαριασμό» σε κανέναν, ακόμα και για την τήρηση στοιχειωδών περιβαλλοντικών και άλλων όρων. Σημαίνουν όμως και ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης, όπως και μια σειρά από αμερικανόπνευστους θεσμούς περί «διαμεσολάβησης», ώστε στην έτσι κι αλλιώς ταξική Δικαιοσύνη να μη φτάνουν καλά - καλά οι φτωχότεροι.
  • Η «τάξη και η νομιμότητα» σημαίνουν ένταση της καταστολής, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Σημαίνουν παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και συνολικά στη συλλογική οργάνωση και δράση των σωματείων, σχέδια για να μπουν οι διαδηλώσεις στο «γύψο», χτύπημα του πανεπιστημιακού ασύλου για να «αλωνίζουν» οι εταιρείες ανενόχλητες, να εμπεδώνονται από νωρίς η υποταγή στα επιχειρηματικά συμφέροντα και η λογική του «νόμος και τάξη», πριν ακόμα οι νέοι περάσουν στην παραγωγή.
  • Και βέβαια, η «σταθερότητα» και η «ασφάλεια» που προσφέρουν οι «πρωταγωνιστικοί ρόλοι» στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όσο και η «αναβάθμιση» της αστικής τάξης από τη συμμετοχή σε αυτούς «βγάζει μάτι» τι σημαίνουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια του λαού μας, από τις νέες τουρκικές προκλήσεις με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και από τα σχέδια συνδιαχείρισης που βγαίνουν «φόρα παρτίδα».
* * *

Με δυο λόγια, απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να «διαβάζουν» ακριβώς ανάποδα τα όσα τους λένε οι εκμεταλλευτές τους, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, για τα περί «ανάπτυξης για όλους». Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι σιδερένιοι νόμοι της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα απ' αυτήν, παρά μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους στόχους του.


Τ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ