ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ΝΑΤΟικό ορμητήριο και μαγνήτης κινδύνων για το λαό η περιοχή

Το Σάββατο το πανθεσσαλικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στον Βόλο, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο

Από το ξεφόρτωμα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου
Από το ξεφόρτωμα των αμερικανικών ελικοπτέρων στο λιμάνι του Βόλου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πανθεσσαλικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Βόλου, από τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλίας αλλά και δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς που συμμετέχουν στις Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί σε Βόλο και Λάρισα.

Στη μάχη για το συλλαλητήριο οι μαζικοί φορείς καλούν το λαό της περιοχής, παίρνοντας υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις, με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, να μη δείξουν αναμονή και εφησυχασμό. Αντίθετα, να σημάνει συναγερμός, πραγματικός ξεσηκωμός, ώστε ακόμα περισσότεροι να μπουν στη μάχη, να γίνουν ακόμα περισσότερες οι ήδη χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις, να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων φορέων, σωματείων και συνδικάτων η πάλη ενάντια στη Συμφωνία.

Το συλλαλητήριο του Σαββάτου αποτελεί άλλη μια απάντηση στη μετατροπή όλης της περιοχής - όπως και συνολικά της χώρας - σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο και στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξέλιξη που «επισφραγίστηκε» και με την ανανεωμένη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που προετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, πίσω από τις πλάτες του λαού.

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλίας:

  • Παγιώνει τη χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη, όπως τα κατασκοπευτικά «Global Hawk», της αεροπορικής βάσης στην 110 ΠΜ της Λάρισας, ως ορμητήριο δηλαδή για μια ζώνη από τα Βαλκάνια μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
  • Εγκαθιστά σε μόνιμη βάση αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, ως δύναμη κρούσης για τους ΝΑΤΟικούς σε Βαλκάνια και Ανατ. Ευρώπη. Πριν από 40 μέρες, μάλιστα, το αμερικανικό πλοίο «Endurace» ξεφόρτωσε στο λιμάνι της πόλης τη νέα φουρνιά στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού που θα αναπτυχθούν στο Στεφανοβίκειο.
  • Τα αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν επίσης τις υποδομές στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο.
  • Στη Λάρισα, εξάλλου, στην έδρα της Στρατιάς εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ), που «συντονίζει» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές και της ΕΕ, όπως π.χ. το 2014, όταν ήταν το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Τη γενικευμένη εμπλοκή σε όλα τα επίπεδα στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Θεσσαλίας και ευρύτερα, και την παροχή κάθε είδους διευκολύνσεων στους φονιάδες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ήρθε να επιβεβαιώσει και η στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ την Τρίτη 19 Νοέμβρη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με σενάριο τον τραυματισμό Αμερικανού στρατιώτη στο Στεφανοβίκειο ο οποίος μεταφέρεται αεροπορικώς στην πόλη και από εκεί μέσω ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Η άσκηση αυτή και το σενάριό της, που αφορά επί της ουσίας το ενδεχόμενο οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στην περιοχή να γίνουν στόχος επίθεσης, είναι παραπάνω από αποκαλυπτικά για το πώς η μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ τη βάζει στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, γεννώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό.

ΤΟ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στην επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Με επιτυχία έγινε το βράδυ της Δευτέρας η εκδήλωση της ΤΟ Ξάνθης του ΚΚΕ στα ΠΡΟΚΑΤ του Πολυτεχνείου της Ξάνθης, με θέμα τις τρέχουσες εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, την αντιλαϊκή πολιτική και την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Στην περιοχή αναμετρούνται πολύ σημαντικοί παγκόσμιοι στρατηγικοί παίκτες με φόντο τον πλούτο της. Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση προωθούν τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα συνεχώς κλιμακώνεται. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση καθώς αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ επικίνδυνες για τους λαούς και φυσικά για τη χώρα μας. Δεν μπορούν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να δέχονται η πατρίδα μας να γίνεται ορμητήριο για επιθέσεις σε βάρος άλλων λαών και χωρών, όπως η Συρία, δημιουργώντας και νέο κύμα προσφύγων - θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Οι διεθνείς σχέσεις είναι η άλλη όψη της εγχώριας αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία με προμετωπίδα το δόγμα "νόμος και τάξη", την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιδιώκει να εξασφαλίσει φτηνό εργατικό δυναμικό στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά και να περιορίσει τις αντιδράσεις και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων.

Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ στον εργαζόμενο λαό για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έξω από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την εργατική τάξη και το λαό στην εξουσία, και την οικονομία της χώρας στα χέρια της κοινωνίας, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο της συμμετοχής στους πολέμους, στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Και να ανοίξει το δρόμο για την ολόπλευρη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αξιοποιώντας την τεράστια πρόοδο και ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγής προς όφελος του εργαζόμενου λαού».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει αποτελεσματικότερη διαχείριση για τους κοινούς τους στόχους

Υποδείξεις στην κυβέρνηση για ενεργότερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έκανε χτες ο Αλ. Τσίπρας με την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Χωρίς φυσικά να πει κουβέντα για τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που επιβεβαιώνεται ότι εγκυμονούν κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα» και «ανευθυνότητα» που «γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα και «αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης της χώρας σε κρίσιμες στιγμές», ενώ κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη «γρήγορα να συνέλθουν».

Ιδιες συστάσεις απηύθυνε και για τη διαχείριση του Προσφυγικού, προτάσσοντας τη «στρατηγική» της δικής του κυβέρνησης ως τάχα αποτελεσματικότερης, επειδή «σεβόταν τον άνθρωπο», όπως θρασύτατα ισχυρίστηκε, παραβλέποντας ότι όπως και η σημερινή, βασίστηκε στην άθλια πολιτική της ΕΕ και τη Συμφωνία με την Τουρκία και οδήγησε στις «Μόριες» και στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, με μεγάλες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες. Μια πολιτική που συνεχίζει η ΝΔ, με τον Αλ. Τσίπρα να ενίσταται γιατί την «πασπαλίζει» με ακροδεξιά ρητορική, όπως είπε, περί «λαθροεισβολέων». Με αφορμή μάλιστα τη συζήτηση περί δημιουργίας κλειστών κέντρων ή όχι, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε... για «μπάχαλο» και διερωτήθηκε «αν αυτό είναι κυβέρνηση» και αν «υπάρχει πρωθυπουργός».

«Ανικανότητα» πρόσαψε στην κυβέρνηση και για το κοινοβουλευτικό νομοθετικό της έργο, ασκώντας «κριτική» γιατί «η νομοθετική εξουσία ασκείται μέσα από νομοσχέδια πρόχειρα». Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του έργου, το χαρακτήρισε «οδοστρωτήρα κατακτήσεων με απαίτηση του ΣΕΒ» - ο οποίος βέβαια μόλις μερικούς μήνες πριν αναγνώριζε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε το 65% των απαιτήσεών του...

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, διαπιστώνοντας «ελλείμματα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης» και ισχυριζόμενος ότι αυτό «δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται τουλάχιστον, να έχουν δικαίωμα στο εκλέγεσθαι, ούτε στην ανάγκη - κι αυτό είναι κρίσιμο - για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία».

Για το Προσφυγικό και τις θέσεις του ΚΚΕ

Αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα, όπου και θα συνομιλήσει με τους υπεύθυνους του κέντρου και τους εργαζόμενους.

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην Παλλήνη (Δημαρχείο), θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9 Δεκέμβρη:

-- Στις 7 μ.μ., στη Νέα Ιωνία Αττικής, στο ΚΕΠ (Πατρ. Ιωακείμ 4), θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Δράμας στον 3ο όροφο. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για την απαράδεκτη απαίτηση να διωχθούν δημοσιογράφοι

Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σχετικά με την απαίτηση για διώξεις δημοσιογράφων διαπιστευμένων στο υπουργείο Αμυνας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Στην Ορεστιάδα την Παρασκευή 29 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε ημερίδα ενημέρωσης των στρατιωτικών που υπηρετούν στην περιοχή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) και την Ενωση Στρατιωτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αλλά και με βίντεο που ανάρτησε η ΠΟΜΕΝΣ στην ιστοσελίδα της, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας επιτέθηκε στους δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στο υπουργείο Αμυνας, και όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να πετάξει έξω από το Πεντάγωνο τους "διχαστές και εκβιαστές των στρατιωτικών".

Αυτού του είδους οι τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες. Είναι αντιλήψεις που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας και θυμίζουν άλλες εποχές.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Εχει γίνει ο κ. υπουργός αποδέκτης αιτημάτων για μέτρα σε βάρος διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Αμυνας;

2. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να εκλείψουν τέτοιου είδους καταδικαστέες και επικίνδυνες αντιλήψεις σε βάρος διαπιστευμένων δημοσιογράφων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ