ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγρια καταστολή και αντιπαράθεση που κρύβει τον πραγματικό ένοχο

Η επίθεση των ΜΑΤατζήδων στον διαδηλωτή

Eurokinissi

Η επίθεση των ΜΑΤατζήδων στον διαδηλωτή
Σκηνές άγριας καταστολής αστυνομικών σε βάρος διαδηλωτών που συμμετείχαν το βράδυ της Παρασκευής στις εκδηλώσεις με αφορμή την 11η επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Αποκορύφωμα ήταν το ξεγύμνωμα νεαρού από ΜΑΤατζήδες, ο οποίος φώναζε «παραδίδομαι» ενώ συνέχιζαν να τον χτυπούν. Αλλο κρούσμα αφορά μια κοπέλα που την έσυραν με σηκωμένη την μπλούζα, ενώ φώναζε «δεν έχω κάνει τίποτα».

Τα γεγονότα δεν είναι τα μόνα, αφού τελευταία επώνυμες μαρτυρίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για ξεγυμνώματα, εικονικό βιασμό από τα ΜΑΤ ή τρομοκράτηση κατοίκων με απρόκλητους αστυνομικούς ελέγχους με... συνοδεία ρατσιστικών και υποτιμητικών σχολίων.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη που απαθανάτισε το σχετικό ντοκουμέντο με το ξεγύμνωμα του νεαρού. «Γύρω στις 22.00 (...) όρμησαν στην πλατεία (Εξαρχείων) τρεις διμοιρίες που βγήκαν από Σπυρίδωνος Τρικούπη και Σολωμού και άρχισαν να μας πνίγουν στα δακρυγόνα. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν τότε να μαζεύουν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Εντοπίζω έναν νεαρό διαδηλωτή, το πολύ 25 χρόνων, και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία να τον περικυκλώνει και να πέφτει πάνω του. Εκαναν κανονικό κλοιό γύρω του. Αρχισαν να τον τραβάνε δεξιά κι αριστερά και μετά τον πέταξαν κάτω. Τον... τραβολογούσαν επί 10 λεπτά. Επεφτε πολύ ξύλο. Ηταν ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου. Το παιδί να φωνάζει "αφήστε με, δεν έχω κάνει τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα"».

Η καταστολή και η τρομοκρατία, που χρησιμοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με πολυπλόκαμους μηχανισμούς ενσωμάτωσης, έγιναν αφορμή για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες του κρατικού αυταρχισμού και ότι αυτός πάει πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επιχείρησε προκλητικά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαψεύδοντας αρχικά τις καταγγελίες. Ωστόσο, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων, ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης παραδέχτηκε χτες τα περιστατικά και διατάχθηκε ΕΔΕ. Ενδεικτική πάντως του κλίματος είναι και η δήλωση σε ΜΜΕ του αντιπροέδρου των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δ. Αττικής, Σπ. Κρικέτου, πως η παρούσα πολιτική ηγεσία τούς «έχει λύσει τα χέρια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, για να ενισχύσει το κάλπικο δίπολο «πρόοδος - συντήρηση» και να καλέσει σε «αντιδεξιά» μέτωπα, επικαλείται το «κράτος δικαίου» και παρουσιάζει την κρατική καταστολή ως ...γενετικό γνώρισμα της «δεξιάς», κρύβοντας ότι η κλιμάκωση του αυταρχισμού επιβάλλεται από την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, που και ο ίδιος υπηρέτησε ως κυβέρνηση, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.

Να σημειωθεί τέλος ότι αυτά τα περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε μια μακρά λίστα αναφορών για καταχρηστική χρήσης βίας και κακομεταχείρισης από την αστυνομία, ενάντια σε φοιτητές και φοιτήτριες που διαδηλώνουν, καθώς και σε άλλα άτομα και δημοσιογράφους τις τελευταίες βδομάδες.

Επαφές Σχοινά στην Αγκυρα

Κρίσιμο βάρος στο διαρκές παζάρι ΕΕ - Τουρκίας έχει και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, που αποτελεί μέρος και των ευρύτερων διευθετήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Αγκυρα ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μαζί με την αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν είχαν έναν «εποικοδομητικό» γύρο συνομιλιών με τις τουρκικές αρχές και συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη έγινε μπροστά σε νέες αποφάσεις και ρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες επιταχύνουν για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» και, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν «μια ευκαιρία να δείξουμε χειροπιαστά ότι η ΕΕ είναι δεσμευμένη στη συνέχιση της εμπλοκής της και της συνεργασίας της με την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, βασικό στρατηγικό εταίρο και γείτονα». Υπογραμμίστηκε η κοινή δέσμευση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων στη χώρα μας.

Οι επαφές στην Αγκυρα, όπως και οι προηγούμενες στην Αθήνα, έγιναν στο πλαίσιο προσπάθειας «οικοδόμησης γεφυρών», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, «για τη σύγκλιση σε μια μελλοντική, συνεκτική συμφωνία» για το Μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», αναφέροντας ότι η ΕΕ «ήταν πολύ διαιρεμένη και για πολύ καιρό». Η δε Γιόχανσον ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι η πλέον σημαντική χώρα για την ΕΕ σε αυτό το θέμα και γι' αυτό θέσαμε ως προτεραιότητα το να μεταβούμε εκεί την πρώτη βδομάδα που αναλάβαμε».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, Σχοινάς και Γιόχανσον κατέθεσαν και στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016.

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί εξέφρασε την ελπίδα «να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ την προσεχή περίοδο και να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας», ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη τελωνειακή σύνδεση.

Ανθρώπινη αξία και καταστολή

Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελεί διαχρονικά διακηρυγμένη αρχή. Ομως αυτή η υποχρέωση δεν λειτουργεί όσον αφορά την επιβολή και διατήρηση της εξουσίας της αστικής τάξης. Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος δοκιμάζονται όταν γενικεύεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Το κράτος αποβάλλει τα φτιασίδια της δημοκρατικότητας και δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό της υπηρεσίας του κεφαλαίου πάνω στην εργατική τάξη. Το κράτος θωρακίζεται και επιτίθεται στον εχθρό λαό.

Το έργο στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί. Η σημερινή κυβέρνηση από την ανάληψη της εξουσίας πρόβαλε ως προτεραιότητα της πολιτικής της το δόγμα «νόμος και τάξη» και ενίσχυσε τον κατασταλτικό ρόλο της αστυνομίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού η συνέχιση του κυβερνητικού έργου στην κατεύθυνση της αφαίρεσης των λαϊκών δικαιωμάτων και της διεύρυνσης των προνομίων της ολιγαρχίας του κεφαλαίου ήταν δεδομένη.

Εκείνο όμως που αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση και ξεφεύγει από κάθε όριο, είναι η κυρίαρχη αντίληψη που εκφράζει και εφαρμόζει ότι η καταστολή είναι επιβεβλημένος κανόνας για το λαό.

Οι αντιλήψεις αυτές φουσκώνουν τα μυαλά των υπευθύνων για τις δυνάμεις καταστολής, που μεθοδευμένα έχουν περάσει από την αυθαιρεσία ενάντια στους αδύναμους, στο προληπτικό στάδιο για την αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων και σε προβοκατόρικες και προκλητικές τακτικές και ενέργειες.

Εχει γίνει πλέον φανερό ότι πολλά από τα επεισόδια που δημιουργούνται, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, προκαλούνται από τις ειδικές δυνάμεις καταστολής, που λειτουργούν με βάση συγκεκριμένες εντολές.

Το πρόσφατο περιστατικό, με το ξεβράκωμα νεαρού, δηλαδή τον εξευτελισμό της αξίας του ανθρώπου, στο κέντρο της πόλης, στέλνει ένα μήνυμα με διπλή ανάγνωση. Αυτή των κατασταλτικών δυνάμεων που θέλουν να τρομοκρατήσουν το λαϊκό κίνημα και να παρουσιαστούν ως οι εκφραστές του σημερινού κράτους. Υπάρχει όμως και η δική μας ανάγνωση που είναι αυτή της μαζικής, οργανωμένης αντίδρασης στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία.

Χρειάζεται να επισημανθεί όμως ότι το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Ο εξευτελισμός της αξιοπρέπειας είναι τακτική των δυνάμεων καταστολής, ιδιαίτερα όταν στρέφονται ενάντια στους πιο αδύνατους της κοινωνίας.

Τέλος, όσον αφορά τη δήλωση της κυβέρνησης «τα παράπονά σας στο Συνήγορο του Πολίτη», θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτός καθώς και όλες οι άλλες αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση και δεν είναι και τόσο ανεξάρτητες, ούτε τα πορίσματά τους έχουν καμιά δεσμευτικότητα. Η δήθεν αναβάθμισή του σε αρχή διερεύνησης των καταγγελιών κατά της αστυνομίας δεν πείθει κανέναν, αφού ούτε ανεξάρτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς διαθέτει, ούτε πειθαρχική και ποινική ελεγκτική δικαιοδοσία. Αντίθετα, αποτελεί «φερετζέ» για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και από το εξωτερικό για την άγρια καταστολή που εφαρμόζει.


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος της Αστυνομίας ε.α.

ΑΑΔΕ
Αντισυνταγματική η τροπολογία για το «άνοιγμα» των τηλεφώνων

Αντισυνταγματική θεωρεί με σχετική της ανακοίνωση η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών την τροπολογία που προβλέπει ότι θα «ανοίγουν» πιο εύκολα τα τηλέφωνα από τους εισαγγελείς.

Η τροπολογία που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, θεωρείται πρόδρομος δικαστικών εξελίξεων, αφού κάνει πιο εύκολη τη χρήση κασετών ηχογραφημένων συνομιλιών που αποδεικνύουν κακουργήματα, αλλά δεν έχουν νόμιμη προέλευση. Θεωρείται πως μπορεί να γίνει χρήση σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις της με πολιτικό ενδιαφέρον, αφού έρχεται να ενδυναμώσει το υπάρχον νομικό πλαίσιο και να δώσει κι άλλες εξουσίες και δυνατότητες στους εισαγγελείς να κάνουν χρήση αποδεικτικών μέσων που δεν έχουν αποκτηθεί νομίμως.

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν οι σεισμογράφοι χτες Δευτέρα στις 00.41 στον θαλάσσιο χώρο 29 χιλιόμετρα δυτικά - νοτιοδυτικά της Χώρας των Σφακίων. Στην ίδια θαλάσσια περιοχή καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Παρασκευής. Στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν συνολικά 11 σεισμοί. Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε 27 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, οπότε 29 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χώρας των Σφακίων καταγράφηκε σεισμός έντασης 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Πέθανε ο Βασίλης Λυραντζάκης

«Εφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο ο Βασίλης Λυραντζάκης, αγωνιστής της περιόδου 1967-1974 μέσα από τις γραμμές των Οργανώσεων της Αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Ως φοιτητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Συνελήφθη τον Φλεβάρη του 1974 και βασανίστηκε. Απελευθερώθηκε μαζί με άλλους πολιτικούς κρατούμενος από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 26 Ιούλη 1974. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 2 μ.μ., στο Α' Νεκροταφείο.

Ρατσιστική επίθεση σε μεταναστόπουλο

Τραμπούκικη - ρατσιστική επίθεση σε μικρό μαθητή με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, στους Αμπελόκηπους την περασμένη Παρασκευή, από έναν φασιστοειδή γονέα που του έστησε καρτέρι, καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ. Ο εν λόγω, παρουσία μάλιστα της μαθήτριας κόρης του, επιτέθηκε και χτύπησε το παιδί, που οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Οι γονείς ανησυχούν για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος τραμπουκίζει σε βάρος μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ