Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επαφές Σχοινά στην Αγκυρα

Κρίσιμο βάρος στο διαρκές παζάρι ΕΕ - Τουρκίας έχει και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, που αποτελεί μέρος και των ευρύτερων διευθετήσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στην Αγκυρα ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μαζί με την αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν είχαν έναν «εποικοδομητικό» γύρο συνομιλιών με τις τουρκικές αρχές και συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη έγινε μπροστά σε νέες αποφάσεις και ρυθμίσεις που οι Βρυξέλλες επιταχύνουν για την «αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών» και, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν «μια ευκαιρία να δείξουμε χειροπιαστά ότι η ΕΕ είναι δεσμευμένη στη συνέχιση της εμπλοκής της και της συνεργασίας της με την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, βασικό στρατηγικό εταίρο και γείτονα». Υπογραμμίστηκε η κοινή δέσμευση στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό χιλιάδων κατατρεγμένων στη χώρα μας.

Οι επαφές στην Αγκυρα, όπως και οι προηγούμενες στην Αθήνα, έγιναν στο πλαίσιο προσπάθειας «οικοδόμησης γεφυρών», δήλωσε ο Μ. Σχοινάς, «για τη σύγκλιση σε μια μελλοντική, συνεκτική συμφωνία» για το Μεταναστευτικό. Υποστήριξε ότι «δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», αναφέροντας ότι η ΕΕ «ήταν πολύ διαιρεμένη και για πολύ καιρό». Η δε Γιόχανσον ισχυρίστηκε ότι «η Τουρκία είναι η πλέον σημαντική χώρα για την ΕΕ σε αυτό το θέμα και γι' αυτό θέσαμε ως προτεραιότητα το να μεταβούμε εκεί την πρώτη βδομάδα που αναλάβαμε».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, Σχοινάς και Γιόχανσον κατέθεσαν και στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016.

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ Φαρούκ Καϊμακτσί εξέφρασε την ελπίδα «να μπορέσουμε να ανοίξουμε μια νέα σελίδα με την ΕΕ την προσεχή περίοδο και να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας», ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη τελωνειακή σύνδεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ