ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή πορεία απεργών σιδηροδρομικών σε προάστιο του Παρισιού, με σημαίες και της ΠΣΟ
Από τη χτεσινή πορεία απεργών σιδηροδρομικών σε προάστιο του Παρισιού, με σημαίες και της ΠΣΟ
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε μεγάλες πόλεις όλης της Γαλλίας, καθώς συνεχίζονται δυναμικές κινητοποιήσεις για την απόσυρση της νέας μεταρρύθμισης που θα μετατρέψει τις συντάξεις σε επιδόματα και θα παραδώσει αποθεματικά και εισφορές στον τζόγο και την αγορά.

Στο Παρίσι, ακόμα μία φορά εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαδήλωσαν από πολλούς χώρους, στέλνοντας - όπως και στη μαζική απεργία της 5ης Δεκέμβρη - μήνυμα αντίστασης στις προσπάθειες κυβέρνησης και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών να σπείρουν απογοήτευση. Αλλωστε, σήμερα η κυβέρνηση Μακρόν αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις για τη μεταρρύθμιση, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να εμφανιστεί ότι «αντιλαμβάνεται» την ανησυχία των εργαζομένων, έχοντας βέβαια ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υποχωρήσει από την υπεράσπιση των σύγχρονων επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου.

Τη μάχη της οργάνωσης του αγώνα, με έμφαση στους τόπους δουλειάς, δίνουν μια σειρά αγωνιστικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, ιεραρχώντας την ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους και την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων για την εκτίμηση και τη συνέχιση του αγώνα.

Τέτοιες συνελεύσεις συνεχίζονται για παράδειγμα στους σιδηροδρομικούς, όπως επιδιώκει το τοπικό συνδικάτο (Cheminots de Versailles) από την περιοχή των Βερσαλλιών (προάστιο του Παρισιού).

Αντίστοιχα, συσκέψεις κάνουν και άλλες κλαδικές αλλά και εδαφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (σε άλλο προάστιο του Παρισιού). Μάλιστα, σε μία από αυτές χαιρέτισε η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που συμμετείχε και στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης, στο Παρίσι. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία μετέφερε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Ελλάδας, τονίζοντας: «Εμείς οι εργάτες δεν συζητάμε μόνο για τα προβλήματα, συζητάμε και για τις λύσεις, για τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε από κοινού, μέσα από την πάλη μας». Τόνισε ότι και πρόσφατα Μακρόν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν (π.χ. στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) ανταλλάσσοντας απόψεις για την κλιμάκωση της επίθεσης στους λαούς των δύο χωρών και επισήμανε ότι «είναι καιρός οι εργαζόμενοι να ενώσουμε τη δύναμή μας, σε Ελλάδα, Γαλλία, σε όλη την Ευρώπη, αξιοποιώντας και τα διδάγματα από την ιστορία του εργατικού κινήματος. Γιατί - υπογράμμισε - η δύναμη των εργαζομένων είναι αυτή που μπορεί να αναμετρηθεί με τη δύναμη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».

Τη στήριξή τους στους εργάτες και τα αγωνιζόμενα συνδικάτα της Γαλλίας εκφράζουν και οργανώσεις από άλλες χώρες που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη αξία της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της ταξικά προσανατολισμένης πάλης.

Μηνύματα συμπαράστασης έχουν στείλει εκτός από το ΠΑΜΕ η Ενωση Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας (USB), η Ενωση Εργαζομένων της Σενεγάλης (UTS), η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση της Ινδίας AICCTU, συνδικάτα από το Καζακστάν, την Παλαιστίνη.

ΣΥΡΙΑ
Αποτέλεσμα των ξένων επεμβάσεων το Προσφυγικό λέει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, της Γαλλίας, άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας, που εξόπλισαν, εκπαίδευσαν και υποστήριξαν οργανώσεις τρομοκρατών, όπως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», κατήγγειλε με συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Τόνισε ότι οι ξένες επεμβάσεις στη χώρα του προκάλεσαν σε σημαντικό βαθμό εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, προσθέτοντας: «Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα; Γιατί έχετε πρόσφυγες στην Ευρώπη; Εξαιτίας της τρομοκρατίας που στήριξε η Ευρώπη, και προφανώς και οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Αλλά η Ευρώπη υπήρξε η πρωταγωνίστρια στην πρόκληση του χάους στη Συρία».

Σε επόμενο σημείο ο Ασαντ διέψευσε πως ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, λέγοντας πως αυτό ήταν αδύνατο μεταξύ άλλων «για επιμελητειακούς λόγους» αλλά και για επιχειρησιακούς λέγοντας πως «όταν προελαύνεις γιατί να χρησιμοποιήσεις χημικά όπλα;». Χαρακτήρισε, μάλιστα, δυσμενή την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPAC) σε βάρος του συριακού στρατού υποστηρίζοντας ότι «ήταν κατασκευασμένη» και ότι συντάχτηκε «μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι ΗΠΑ».

Ο Ασαντ προέβλεψε ότι η Συρία θα βγει πιο δυνατή από τον πόλεμο και ότι το μέλλον της «υπόσχεται πολλά». Εκτίμησε ότι ήδη η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχει βελτιωθεί χάρη στις προσπάθειες του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη δεν μεταδόθηκε από το πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης αλλά από την πλατφόρμα του καναλιού στο Ιντερνετ, «RaiPlay».

Χτες, πάντως, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, ξεκίνησε ο 14ος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα (προηγούμενη ονομασία της ίδιας πόλης), με τη συμμετοχή υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν. Οι συναντήσεις μεταξύ της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συμφωνούν σε στενότερη στρατιωτική και οικονομική συνεργασία

ΡΙΑΝΤ.--

Ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης που ξεκίνησε τον Ιούνη του 2017 ανάμεσα στις περισσότερες χώρες του Κόλπου με το Κατάρ, εξαιτίας μεταξύ άλλων της επιλογής του τελευταίου να συσφίξει τις σχέσεις με το ανταγωνιστικό Ιράν, καταγράφηκαν στην 40ή ετήσια διάσκεψη κορυφής του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC), που ολοκληρώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Στο κοινό ανακοινωθέν - ευχολόγιο προτείνεται η υλοποίηση πολιτικών που θα ολοκληρώσουν την απαραίτητη νομοθεσία για τη χρηματοπιστωτική και νομισματική ένωση των έξι χωρών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» (GCC) έως το 2025. Γίνεται επίσης έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικό και επίπεδο ασφαλείας μεταξύ των έξι μελών του Συμβουλίου (Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Κατάρ, Ομάν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κουβέιτ).

Αποφασίστηκε επίσης να διοριστεί νέος γενικός γραμματέας του GCC ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Κουβέιτ (που είχε παίξει σημαντικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των μελών του GCC) Ναγιέφ αλ Χαζράφ, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει τον Απρίλη του 2020.

Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν, που προήδρευσε της διάσκεψης, στην ομιλία που εκφώνησε, κάλεσε τις χώρες - μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους «κατά της επιθετικής πολιτικής» του Ιράν στην περιοχή, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιχειρεί να υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Κάλεσε μάλιστα διεθνείς δυνάμεις να εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με Ενέργεια στον Περσικό και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του GCC, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, τόνισε ότι τυχόν επίθεση κατά οποιασδήποτε χώρας - μέλους του Συμβουλίου «είναι επίθεση ενάντια σε όλο το Συμβούλιο». Πρόσθεσε ακόμη ότι βασικός σκοπός του GCC είναι να επιτύχει «ενότητα και συνεργασία μεταξύ των μελών», καλώντας τα να συνεργαστούν «με φιλικές χώρες για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές απειλές».

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαϊλίφα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ομάν, Φαχντ μπιν Μαχμούντ αλ Σαΐντ, ενώ για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Αμπντάλαχ μπιν Νάσερ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις διαδηλωτών - στρατιωτών στην Τρίπολη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου, Τρίπολη, όταν οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο δημαρχείο της πόλης σπάζοντας τζάμια και βάζοντας φωτιά σε χώρο του κτιρίου, με αφορμή το θάνατο δύο νεαρών αδελφών που καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση της στέγης στο σπίτι τους, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε έργα συντήρησης.

Οι αντιδράσεις κατοίκων της πόλης απαντήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές με αποστολή στρατιωτών που ανέλαβαν να σταματήσουν τα επεισόδια. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες, με αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς στρατιωτών και συλλήψεις διαδηλωτών.

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν και σε παρακείμενες πόλεις του βόρειου Λιβάνου κοντά σε μπλόκα διαδηλωτών σε οδικούς άξονες.

Οι συγκρούσεις διαδηλωτών - στρατιωτών στην Τρίπολη σημειώνονται παράλληλα με τις μεγάλες, χρόνιες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά προϊόντα που αντιμετωπίζουν πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας χρόνιας εγκατάλειψης από διαδοχικές αστικές κυβερνήσεις. Οι λαϊκές αντιδράσεις, που ξεκίνησαν στις 17 Οκτώβρη, τροφοδοτούνται τις τελευταίες μέρες και από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα Βηρυτό και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας της έλλειψης σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων και της παραίτησης της κυβέρνησης του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι από το τέλος Οκτώβρη, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει σήμερα στο Παρίσι εκτάκτως διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο, σε μία προσπάθεια να επηρεάσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Σε σχετική ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τα λιβανέζικα κόμματα εξουσίας να προχωρήσουν γρήγορα στη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, προβλέποντας, σε διαφορετική περίπτωση, επιδείνωση της πολυετούς καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ