Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποτέλεσμα των ξένων επεμβάσεων το Προσφυγικό λέει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, της Γαλλίας, άλλων ισχυρών χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας, που εξόπλισαν, εκπαίδευσαν και υποστήριξαν οργανώσεις τρομοκρατών, όπως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», κατήγγειλε με συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Τόνισε ότι οι ξένες επεμβάσεις στη χώρα του προκάλεσαν σε σημαντικό βαθμό εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, προσθέτοντας: «Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα; Γιατί έχετε πρόσφυγες στην Ευρώπη; Εξαιτίας της τρομοκρατίας που στήριξε η Ευρώπη, και προφανώς και οι ΗΠΑ και η Τουρκία. Αλλά η Ευρώπη υπήρξε η πρωταγωνίστρια στην πρόκληση του χάους στη Συρία».

Σε επόμενο σημείο ο Ασαντ διέψευσε πως ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε βάρος αμάχων, λέγοντας πως αυτό ήταν αδύνατο μεταξύ άλλων «για επιμελητειακούς λόγους» αλλά και για επιχειρησιακούς λέγοντας πως «όταν προελαύνεις γιατί να χρησιμοποιήσεις χημικά όπλα;». Χαρακτήρισε, μάλιστα, δυσμενή την έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPAC) σε βάρος του συριακού στρατού υποστηρίζοντας ότι «ήταν κατασκευασμένη» και ότι συντάχτηκε «μόνο και μόνο επειδή το ζήτησαν οι ΗΠΑ».

Ο Ασαντ προέβλεψε ότι η Συρία θα βγει πιο δυνατή από τον πόλεμο και ότι το μέλλον της «υπόσχεται πολλά». Εκτίμησε ότι ήδη η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας έχει βελτιωθεί χάρη στις προσπάθειες του συριακού στρατού και των συμμάχων του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνέντευξη δεν μεταδόθηκε από το πρόγραμμα της ιταλικής τηλεόρασης αλλά από την πλατφόρμα του καναλιού στο Ιντερνετ, «RaiPlay».

Χτες, πάντως, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν, ξεκίνησε ο 14ος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα (προηγούμενη ονομασία της ίδιας πόλης), με τη συμμετοχή υφυπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν. Οι συναντήσεις μεταξύ της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας και οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτει την έκθεση για τα χημικά στο Ιντλίμπ (2017-11-03 00:00:00.0)
Κόντρες και πιέσεις ιμπεριαλιστών με επίκεντρο τη Ρωσία... (2017-04-12 00:00:00.0)
Σχέδια αξιοποίησης περίεργης επίθεσης στο Ιντλίμπ (2017-04-05 00:00:00.0)
Πιέσεις για τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης (2013-11-09 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα (2012-07-25 00:00:00.0)
Αναζήτηση προσχημάτων και ενίσχυση ενόπλων από τους ιμπεριαλιστές (2012-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ