ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ Κ20
Με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων από την Εθνική

Με τον «αέρα» αλλά και το ...βάρος που δίνει ο τίτλος της παγκόσμιας πρωταθλήτριας που κέρδισε στην προηγούμενη διοργάνωση του Βελιγραδίου (2017) η Εθνική πόλο νέων ανδρών Κ20 ρίχνεται από σήμερα στη μάχη της διάκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Κουβέιτ. Για την ελληνική ομάδα η επιτυχία της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στον κόσμο πριν από δύο χρόνια διατηρεί ψηλά τις προσδοκίες και στη φετινή... περιπέτεια του Κουβέιτ, όπου θεωρείται εκ των φαβορί. Στην Εθνική επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Τεό Λοράντος, και τους παίκτες του να δηλώνουν έτοιμοι για τη νέα πρόκληση που έχει μπροστά της η ομάδα.

Την αποστολή της Εθνικής στο Κουβέιτ αποτελούν: Δαλμάρας, Μήτρακας (τερματοφύλακες), Αλαφραγκής, Γκιουβέτσης, Γωνιωτάκης, Δίπλαρος, Κάκαρης, Καλογερόπουλος, Νικολαΐδης, Παπαγεωργίου, Παπαναστασίου, Ρομπόπουλος, Χαλυβόπουλος.

Στα μέτρα της ο όμιλος

Στην Α' φάση η Εθνική θα μετάσχει στον 4ο όμιλο μαζί με τη Βραζιλία, το Ουζμπεκιστάν, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Με τους αντιπάλους να θεωρούνται στα μέτρα της στόχος της Εθνικής είναι η πρωτιά στον όμιλο που θα φέρει ευνοϊκή διασταύρωση στα προημιτελικά. Σημειώνεται ότι η πρώτη ομάδα καθενός από τους τέσσερις ομίλους της Α' φάσης προκρίνεται αυτόματα στα προημιτελικά (18/12), ενώ οι 2ες και 3ες θα αγωνιστούν στο γύρο των «16» (17/12) διεκδικώντας το εισιτήριο για την οκτάδα. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν στις 19 Δεκέμβρη, ενώ ο μικρός τελικός και ο τελικός στις 20 Δεκέμβρη.

Πρεμιέρα με Αυστραλία

Η Ελλάδα θα κάνει πρεμιέρα σήμερα κόντρα στην Αυστραλία (17.10 ώρα Ελλάδας) ενώ θα ακολουθήσουν οι αναμετρήσεις με Νέα Ζηλανδία (13/12), Βραζιλία (14/12) και Ουζμπεκιστάν (15/12).

Οι άλλοι όμιλοι

Οι άλλοι όμιλοι είναι: 1ος: Σερβία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Κροατία, Κίνα. 2ος: Ρωσία, Καναδάς, Ισπανία, Ουγγαρία, Αίγυπτος. 3ος: Μαυροβούνιο, Κουβέιτ, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιράν.

ΠΣΑΤ
Οι πρώτοι των πρώτων για το 2019

Το βραβείο του ΠΣΑΤ για τον προπονητή της χρονιάς απονεμήθηκε στον Γ. Πομάσκι

Eurokinissi

Το βραβείο του ΠΣΑΤ για τον προπονητή της χρονιάς απονεμήθηκε στον Γ. Πομάσκι
Τους πρώτους των πρώτων στον αθλητισμό για το 2019, όπως αναδείχθηκαν μέσω σχετικής ψηφοφορίας, βράβευσε για μία ακόμη χρονιά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Νοέμβρη.

Κορυφαίος αθλητής αναδείχθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς (τένις) και κορυφαία αθλήτρια η Κατερίνα Στεφανίδη (στίβος). Καλύτερη ομάδα της χρονιάς αναδείχθηκε η ανδρική ομάδα πόλο του Ολυμπιακού. Κορυφαίος προπονητής αναδείχθηκε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Στίβου, Γιώργος Πομάσκι.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες αναδείχθηκαν οι εξής: Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία: Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης (κολύμβηση). Κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου (κολύμβηση). Κορυφαία ομάδα αθλητών με αναπηρία: Εθνική ομάδα κωφών (μπάσκετ γυναικών). Ακόμα, τιμήθηκαν με το έπαθλο του ανερχόμενου ταλέντου οι Απόστολος Παπαστάμος (κολύμβηση), Κωνσταντίνος Λιβανός (ποδηλασία), Μιχαέλα Λάκη (τένις), Μαρία Τσαμοπούλου και Μελίνα Παππά (ιστιοπλοΐα).

Γ. Πομάσκι: « Γνώση και υποδομές τα εφαλτήρια για το μέλλον»

Μετά τη βράβευσή του ως καλύτερος προπονητής της χρονιάς, ο Γιώργος Πομάσκι υπογράμμισε: «Πριν από 30 χρόνια ήρθα σε αυτήν τη χώρα και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στους Ελληνες. Με αγκαλιάσατε για να κάνω αυτήν την καριέρα και το αποκορύφωμα, να φτάσω εδώ μπροστά σας. Σας ευχαριστώ πολύ και θα κάνω τα πάντα για να τιμήσω αυτήν την αγάπη σας. Μεγαλώνοντας αλλάζουμε και τις προτεραιότητές μας. Πλέον έχω αρχίσει να σκέφτομαι τι θα αφήσουμε στην επόμενη γενιά. Γνώση - όση μπορούμε να μοιραστούμε - και εγκαταστάσεις, προπονητήρια και αγωνιστικούς χώρους, για να μπορούμε αυτό που εκπαιδεύουμε να το μεγαλώνουμε και να έχει μέλλον. Ετοιμαζόμαστε για την Ολυμπιάδα, για μια μεγάλη χρονιά, όπως κάθε φορά, και θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε στην κατάλληλη κατάσταση την κατάλληλη στιγμή».

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Λαβωμένος» στα δύσκολα

Με οδηγό την πολύ καλή εμφάνιση με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, παρά την ήττα, ο Ολυμπιακός δίνει απόψε ένα ακόμα δύσκολο τεστ στην Ευρωλίγκα, στη Μαδρίτη με αντίπαλο τη Ρεάλ για τη 13η αγωνιστική (22.00 - Novasports 2). Οι «ερυθρόλευκοι», 9οι αυτή τη στιγμή με 5 νίκες και 7 ήττες, επιδιώκουν το πλασάρισμα στην πρώτη οκτάδα για την πρόκριση στα πλέι οφ και με δεδομένο ότι πλησιάζει το τέλος του 1ου γύρου της κανονικής περιόδου, δεν έχουν πολλά περιθώρια απωλειών.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Κεστούτις Κεμζούρα, δήλωσε ότι περιμένει δύσκολο αγώνα, καθώς «χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψεις τα πλεονεκτήματα» της Ρεάλ, όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα όμως εστίασε στα της δικής του ομάδας και αυτά που πρέπει να κάνει ώστε να διεκδικήσει τη νίκη με καλύτερες αξιώσεις. Ως τέτοια προσδιόρισε κατά κύριο λόγο τη συμπαγή άμυνα και τη συνέπεια στο σκοράρισμα, προκειμένου οι παίκτες του να δυσκολέψουν το παιχνίδι της Ρεάλ.

Σημαντικό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό αποτελεί η απουσία του Βασίλη Σπανούλη, που ένιωσε ενοχλήσεις στον δεξιό προσαγωγό και δεν ακολούθησε την αποστολή στη Μαδρίτη. Σ' αυτό αναφέρθηκε και ο Κεμζούρα, ομολογώντας ότι υποχρεώθηκε να αλλάξει τα πλάνα του μετά τον τραυματισμό του αρχηγού της ομάδας. Αλλες απουσίες δεν υπάρχουν.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: Χίμκι - Αλμπα Βερολίνου (19.00 - Novasports 5), Φενερμπαχτσέ - Εφές (19.45 - Novasports 3), Ερυθρός Αστέρας - Μπασκόνια (20.00 - Novasports 4), Μακάμπι Τελ Αβίβ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.05 - Novasports 1).
FIBA CHAMPIONS LEAGUE
«Εξπρές» η ΑΕΚ, ανάσα για το Περιστέρι

Η επιβλητική εμφάνιση της ΑΕΚ στη Γαλλία, η νίκη του Περιστερίου, που το κρατάει ζωντανό για την πρόκριση, και η νέα ήττα του ΠΑΟΚ, που τον φέρνει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, ήταν ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων στην 8η αγωνιστική των ομίλων του FIBA Champions League.

Φουλ για πρωτιά η ΑΕΚ

Για τον 2ο όμιλο η ΑΕΚ επικράτησε στο Πο της Ορτέζ με 79-67 και εξακολουθεί να παλεύει με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ για την 1η θέση, όπου ισοβαθμούν με 6 νίκες έκαστη. Καθοριστικός για την έκβαση αυτής της μάχης αναμένεται ο αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ την επόμενη αγωνιστική.

Κόντρα στην Ορτέζ η «Ενωση» έφτασε εύκολα στη νίκη, χάρη στην εξαιρετική αμυντική της λειτουργία και με κορυφαίο στην επίθεση τον Χρυσικόπουλο, ο οποίος σημείωσε 14 πόντους. Η ελληνική ομάδα πήρε από νωρίς σημαντικό προβάδισμα στο σκορ (20-6, 27-11) και το διατήρησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.

Ορθιο και ελπίζει το Περιστέρι

Για τον 3ο όμιλο, το Περιστέρι παρά τις διακυμάνσεις στην απόδοσή του νίκησε εντός έδρας την τουρκική Γκαζιαντέπ με 87-79 και παρέμεινε ζωντανό στο κυνήγι της πρόκρισης. Ηταν η 5η νίκη για την ελληνική ομάδα, που την έφερε 3η στη βαθμολογία.

Το Περιστέρι είχε τον έλεγχο μέχρι τα μισά της τρίτης περιόδου (30-21 στο 10', 48-40 ημίχρονο, 59-49 στο 26'), τα πολλά λάθη όμως επέτρεψαν στην τουρκική ομάδα να ξαναμπεί στο παιχνίδι (65-62 στο 29'). Οι γηπεδούχοι έμειναν όρθιοι στα τελευταία λεπτά χάρη στην καλή τους άμυνα, ιδίως κάτω από τη ρακέτα, και στην ευστοχία τους στα κρίσιμα σημεία.

Εχασε έδαφος ο ΠΑΟΚ

Για τον 4ο όμιλο, ο ΠΑΟΚ πλήρωσε τα «νεκρά» διαστήματα στην απόδοσή του στον αγώνα με την Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη, ηττήθηκε 98-83 και έμεινε πίσω στη βαθμολογία (6ος). Ο στόχος της πρόκρισης απομακρύνεται για την ελληνική ομάδα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» κυνηγούσε συνεχώς στο σκορ (25-18 στο 10', 51-41 ημίχρονο), το διάστημα όμως στο οποίο η Μπεσίκτας τον «σκότωσε» ήταν το ξεκίνημα της επανάληψης. Τότε ο Γκότσερ με τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα έφερε τη διαφορά στους 22 πόντους και ουσιαστικά «κλείδωσε» τη νίκη για τους γηπεδούχους.

SUPER LEAGUE 1
Τα πλάνα του Καρέρα για την ΑΕΚ

ΑΕΚ: Την ευρωπαϊκή συμμετοχή για τη νέα σεζόν έθεσε ως πρώτο στόχο ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ, Μάσιμο Καρέρα, κατά την επίσημη παρουσίασή του από την ΠΑΕ μετά την υπογραφή συνεργασίας για 1,5 χρόνο. Ο Ιταλός προπονητής ανέφερε πως θέλει οι παίκτες του να δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους σε κάθε παιχνίδι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Και παράλληλα, όπως είπε, να λειτουργούν ως οικογένεια τιμώντας το έμβλημα της ομάδας. Για τα αγωνιστικά πλάνα έδειξε πως στόχος είναι η δημιουργία μιας ομάδας με καλή αμυντική λειτουργία, που θα δέχεται δύσκολα το γκολ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας γνωστοποίησε τους διαιτητές που ορίστηκαν για τη 14η αγωνιστική. Ο Τάσος Παπαπέτρου θα διευθύνει το ματς Αστέρα Τρίπολης - Ολυμπιακού και ο Πέτρος Τσαγκαράκης αυτό μεταξύ Παναιτωλικού - ΠΑΟΚ στις εκτός έδρας δοκιμασίες των δύο συγκατοίκων του ρετιρέ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής οι διαιτητές είναι: ΟΦΗ - Αρης: Κομίνης. Παναθηναϊκός - Λαμία: Τάσσης. Ξάνθη - ΑΕΚ: Ζαχαριάδης. Λάρισα - Ατρόμητος: Σιδηρόπουλος. Βόλος - Πανιώνιος: Παπαδόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ