ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε πλήρη εφαρμογή οι ρυθμίσεις - ταφόπλακα για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Καταγγελία από το ΠΑΜΕ

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντεργατικό «αναπτυξιακό» νόμο
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον αντεργατικό «αναπτυξιακό» νόμο
Τις ρυθμίσεις - ταφόπλακα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), οι οποίες περιλαμβάνονται στον πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο, βάζει κιόλας σε εφαρμογή η κυβέρνηση, κάνοντας «πρεμιέρα» στην κλαδική ΣΣΕ που υπογράφηκε για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό.

Απαντώντας στην αίτηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) να κηρυχθεί η νέα ΣΣΕ υποχρεωτική σε όλο τον κλάδο, το υπουργείο Εργασίας με επιστολή του υπενθυμίζει όλες τις αντεργατικές προβλέψεις του νέου νόμου, μεταξύ των οποίων η υποχρέωση για «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση» από μια ενδεχόμενη επέκταση της ΣΣΕ, όπως και το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας έχει πλέον την εξουσία να εξαιρεί επιχειρήσεις από τη ΣΣΕ στο όνομα της ύπαρξης «σοβαρών οικονομικών προβλημάτων», «οικονομικής εξυγίανσης» κ.ά.

«Αρχισαν τα όργανα!», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Οπως επισημαίνει, η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως «έφτασε η ώρα να αρχίσει να πραγματώνεται η στόχευση της ΝΔ να περάσει από το φίλτρο των επιδιώξεων της μεγαλοεργοδοσίας τις ελάχιστες Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφονται, ακόμη κι αυτές που είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων».

Στην ουσία, το υπουργείο ζητά «να τεκμηριώσει η εργατική πλευρά αν είναι αρκετή η εκμετάλλευση που επιβάλλει η Συλλογική Σύμβαση για να αυξηθούν τα κέρδη της εργοδοσίας! Κι αφού το "τεκμηριώσει", να διαβουλευτεί με την εργοδοτική οργάνωση που το συνυπέγραψε για την "αναγκαιότητα" της υποχρεωτικότητας», σχολιάζει το ΠΑΜΕ.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι «αν τύχει κάτι και "ξεφύγει" από την "τεκμηρίωση", θα έρχεται ο υπουργός και θα επιβάλλει εξαιρέσεις από την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μπουκώσει αρκετά από την κερδοφορία που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον Επισιτισμό - Τουρισμό».

Ολοι στον αγώνα για ΣΣΕ που να ικανοποιούν τις εργατικές ανάγκες!

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας πανηγύριζε για την υπογραφή της Σύμβασης, κάνοντας λόγο για στήριξη του «κοινωνικού διαλόγου» και «έμπρακτη υποστήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων». Δυο μέρες αργότερα, το έγγραφο που έστειλε στην Ομοσπονδία υπενθύμισε τις προβλέψεις - ταφόπλακα για τις Συμβάσεις που περιλαμβάνει ο «αναπτυξιακός» νόμος...

«Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 4635, που έφερε και ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Οκτώβρη» και ο οποίος «κατακρεουργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, επιδιώκοντας να βάλει παράλληλα στο γύψο τη συλλογική οργάνωση και δράση των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει ότι ο νόμος αυτός «σε συνδυασμό με αυτόν που θα φέρει το επόμενο διάστημα για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, βάζει ταφόπλακα στις προσδοκίες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, για δωρεάν αναβαθμισμένες παροχές Υγείας και Πρόνοιας, προκειμένου να σαρώσουν ό,τι άφησε όρθιο η κρίση».

«Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο όνομα της οποίας "πίνουν νερό" η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα και ότι μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η οργανωμένη πάλη, βάζοντας μπροστά τις δικές τους ανάγκες», καταλήγει το ΠΑΜΕ και απευθύνει το κάλεσμα: «Καμία ανοχή, καμία αναμονή. Ολοι στον αγώνα για την υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ολοι στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών».

Γιορτές για τα παιδιά
Το Σάββατο 21/12

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» οργανώνει, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, χριστουγεννιάτικη γιορτή με παράσταση από το Θεσσαλικό Θέατρο Σκιών, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα, παραδοσιακούς χορούς, γιορτινό μπουφέ και συμβολικά δώρα για τα παιδιά.

-- Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ διοργανώνουν παιδική γιορτή, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την παιδική θεατρική παράσταση «Η μαύρη πεταλούδα», βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι της Ερης Ρίτσου.

Την Κυριακή 22/12

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μαζί με σωματεία και την Ενωση Γυναικών Λάρισας διοργανώνουν γιορτή, στις 11 π.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παράσταση θεάτρου σκιών ενώ συγχρόνως θα υπάρχουν και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης.

-- Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας και οι Ομάδες Γυναικών Κέρκυρας και Βόρειας Κέρκυρας (ΟΓΕ) διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων καλούν σε χριστουγεννιάτικη γιορτή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Ομάδα της ΟΓΕ καλούν σε χριστουγεννιάτικη γιορτή, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Την Κυριακή 29/12

-- Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της πόλης διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού διοργανώνουν γιορτή για τα παιδιά ανέργων και μεταναστών, στις 11 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, αίθουσα «Πλειάδες» (Καρυταίνης 4 και Γρ. Λαμπράκη). Θα υπάρχει πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργό και θα μοιραστούν συμβολικά δώρα στα παιδιά.

ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τραγικός θάνατος για 4 μετανάστες

Ανακοίνωση από την ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Τέσσερις μετανάστες έχασαν την Παρασκευή τη ζωή τους σε κτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής. Οι τέσσερις εργαζόμενοι μετανάστες, πιθανότατα πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκαν νεκροί στη 1 μ.μ. στο δώμα της μονάδας. Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν φτιάξει ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι, από το οποίο φαίνεται ότι υπήρχε διαρροή υγραερίου. Ο θάνατός τους προκλήθηκε πιθανώς από αναθυμιάσεις. Η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στην πλατεία Ανθυπολοχαγού Βασιλείου Φιλίππου και οι τέσσερις άνθρωποι φέρεται να εργάζονταν εκεί. Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση για το τραγικό συμβάν.

Σε ανακοίνωσή της για το τραγικό γεγονός, η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει: «Αυτή είναι η "κανονικότητα" στην Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εν έτει 2019 να πεθαίνουν εργαζόμενοι στο σπίτι τους, που "τυγχάνει" να είναι στο χώρο δουλειάς τους, από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιων τρόπων για να προστατευτούν από το κρύο. Στην Ελλάδα των πλούσιων κοιτασμάτων, των κολοσσιαίων ενεργειακών επενδύσεων και της "πράσινης ανάπτυξης", αν δεν έχεις λεφτά για θέρμανση πεθαίνεις ή από το κρύο ή από αναθυμιάσεις (...) Η καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι ο κοινός μας αντίπαλος, γι' αυτό και είναι αναγκαία η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για μια ζωή με πραγματικά δικαιώματα. Με ευθύνη του ελληνικού κράτους να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να επιβαρυνθούν οι οικογένειες των νεκρών εργατών, ώστε να μεταβούν οι σοροί τους στην πατρίδα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ