ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επόμενος κεντρικός σταθμός η 9η Γενάρη

Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το διάστημα των γιορτών, ενώ σε εκατοντάδες χώρους συνεχίζονται και απεργίες

Από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στη Μασσαλία
Από τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στη Μασσαλία
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία ενάντια στη νέα μεταρρύθμιση με την οποία η κυβέρνηση καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις και παραδίδει Ταμεία και εισφορές στην αγορά.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι διαμηνύουν μέσα από δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι δεν θα κηρύξουν «εκεχειρία» μες στις γιορτές, ζητώντας συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα των αναγκών τους, ενάντια στην προσπάθεια που κλιμακώνει η κυβέρνηση να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει το δίκαιο αγώνα τους (τους κατηγόρησε μέχρι και για αύξηση τροχαίων στο Παρίσι!).

Διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις γίνονται σχεδόν καθημερινά, ενώ σε πολλούς κλάδους (π.χ. Μεταφορές, Σιδηρόδρομοι, Ενέργεια, Χημική Βιομηχανία) μεγάλοι χώροι δουλειάς συνεχίζουν και απεργίες, μετά και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων.

Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ και ταξικές οργανώσεις

Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να οργανωθεί η μαζική αντίσταση στις νέες ανατροπές βρίσκονται οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), αναδεικνύοντας και τη διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράζεται από συνδικάτα πολλών χωρών κάθε ηπείρου.

Αλλωστε, η ΠΣΟ συνεχίζει εκστρατεία συμπαράστασης στην εργατική τάξη της Γαλλίας. Τη Δευτέρα, το ΠΑΜΕ έκανε στην Αθήνα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία. Επίσης, ανακοινώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης απέστειλαν από τη χώρα μας στα γαλλικά συνδικάτα οι Ομοσπονδίες Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Οικοδόμων, Τύπου - Χάρτου, Εμφιαλωμένων Ποτών, Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Φαρμάκου. Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου, Λάρισας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λέσβου, Σάμου, Νάουσας, Λευκάδας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Αμαλιάδας.

Τα τελευταία μηνύματα που έφταναν την Παρασκευή στη Γαλλία προέρχονταν από οργανώσεις εργαζομένων από Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ, αλλά και Σομαλία, Λος Αντζελες των ΗΠΑ, μαζί με την αφίσα που έχει εκδώσει η ΠΣΟ.

Την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας καλούσε σε νέα διαδήλωση, ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν (προάστιο Παρισιού).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Εμπόριο και Υπηρεσίες κάλεσε σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC) καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και κατά τόπους κινητοποιήσεις στις 21, 24, 31 Δεκέμβρη. Αλλωστε, η FNIC και οι Ομοσπονδίες σε Σιδηροδρόμους, Ορυχεία - Ενέργεια και Μεταφορές έχουν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα και περαιτέρω απεργιακό συντονισμό αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της.

Στις 9 Γενάρη έχει οριστεί νέα «μέρα κινητοποιήσεων και απεργιών» σε όλη τη χώρα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να επιταχύνει τις ανατροπές, όπως έχουν εδώ και καιρό συνδιαμορφωθεί στις Βρυξέλλες και απαιτούν οι ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Την Πέμπτη κάλεσε τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνάντηση, με τον πρωθυπουργό, Εντουάρντ Φιλίπ, να εκτιμά μάλιστα ότι υπήρξε «πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δήλωσαν γενικά ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ωστόσο είναι δεδομένος ο ρόλος τους. Καθόλου τυχαία, ο γγ της CFDT, Λοράν Μπερζέ, εκτίμησε ότι στη συνάντηση υπήρξε «εποικοδομητικό κλίμα».


ΗΠΑ
Σε δίκη ο Τραμπ, αντιπαράθεση μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα...

Βαριά σκιά στην πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία του 2020 ρίχνει η παραπομπή του Προέδρου σε δίκη...

Copyright 2019 The Associated

Βαριά σκιά στην πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία του 2020 ρίχνει η παραπομπή του Προέδρου σε δίκη...
Τα πολιτικά παζάρια και οι κόντρες στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα επηρεάζοντας τη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς με 230 έδρες έναντι 197), τα ξημερώματα της 19ης Δεκέμβρη, για παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου σε δίκη, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης των ερευνών του Κογκρέσου, ανεξάρτητα από το εάν είναι προσχηματική ή βασίζεται σε υπαρκτά ζητήματα, αναδεικνύει την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και την ένταση της πόλωσης, που επηρεάζει και λαϊκά στρώματα. Πρόκειται επί της ουσίας για μια αντιπαράθεση για ...την τιμή της αστικής δημοκρατίας, ανούσιας για το λαό αφού και οι δύο πυλώνες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) έχουν κοινή στρατηγική τόσο στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τσακίζοντας τους εργάτες όσο και της εξωτερικής πολιτικής, που σπέρνουν με τις επεμβάσεις την καταστροφή, το θάνατο, τον ξεριζωμό σε άλλους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Πάντως αμέσως μετά την απόφαση για δίκη, ξεκίνησαν τα παζάρια και οι κόντρες ανάμεσα στον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, και την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, για το πότε και υπό ποιους όρους θα στηθεί το δικαστήριο. Ο Μακόνελ, που επέκρινε την απόφαση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών ως άδικη, ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει μία γρήγορη διαδικασία που θα αθωώσει τον Πρόεδρο. Κατηγόρησε δε την Πελόσι ότι επιχειρεί να καθυστερήσει υστερόβουλα την έναρξη της διαδικασίας.

Τα άρθρα της παραπομπής αναμένεται να σταλούν στη Γερουσία, μέλη της οποίας θα συγκροτήσουν «δικαστήριο» με προεδρεύοντα τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θα εξετάσουν τα στοιχεία, θα ακούσουν πιθανούς μάρτυρες και θα ψηφίσουν την αθώωση ή αποπομπή του Προέδρου. Για την καταδίκη του Προέδρου απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων της 100μελούς Γερουσίας. Ωστόσο αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι 53, οι Δημοκρατικοί 45 και οι ανεξάρτητοι 2...

Μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αντιδράσει οργισμένα προειδοποιώντας τους Δημοκρατικούς πως με τη δίκη που στήνουν σε βάρος του επιχειρούν «πολιτική αυτοκτονία» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό πως οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδεικνύουν την πόλωση που προκαλεί η υπόθεση στους Αμερικανούς. Σε σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου «Reuters», το 42% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί και το 46% απάντησε ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Ενα 17% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πρέπει να του γίνει μομφή αλλά να παραμείνει στην Προεδρία.

Επίσης, σχεδόν το 29% θεωρεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν. Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζει περισσότερο» μετά την παραπομπή σε δίκη και το 20% ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν. Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 48%) είπε πως δεν έχει μεταβάλει τη γνώμη που είχε ήδη για τον Πρόεδρο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δίκη Τραμπ, που είναι η τρίτη του είδους μετά από εκείνες των Προέδρων Αντριου Τζόνσον το 1868 και Μπιλ Κλίντον το 1998 (που αθωώθηκαν), θα ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά διεθνή και περιφερειακά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και οι διεθνείς ανταγωνισμοί οξύνονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ