Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σε δίκη ο Τραμπ, αντιπαράθεση μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα...

Βαριά σκιά στην πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία του 2020 ρίχνει η παραπομπή του Προέδρου σε δίκη...

Copyright 2019 The Associated

Βαριά σκιά στην πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία του 2020 ρίχνει η παραπομπή του Προέδρου σε δίκη...
Τα πολιτικά παζάρια και οι κόντρες στην Ουάσιγκτον φαίνεται πως θα κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα επηρεάζοντας τη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς με 230 έδρες έναντι 197), τα ξημερώματα της 19ης Δεκέμβρη, για παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου σε δίκη, με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης των ερευνών του Κογκρέσου, ανεξάρτητα από το εάν είναι προσχηματική ή βασίζεται σε υπαρκτά ζητήματα, αναδεικνύει την όξυνση της ενδοαστικής αντιπαράθεσης και την ένταση της πόλωσης, που επηρεάζει και λαϊκά στρώματα. Πρόκειται επί της ουσίας για μια αντιπαράθεση για ...την τιμή της αστικής δημοκρατίας, ανούσιας για το λαό αφού και οι δύο πυλώνες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού (Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί) έχουν κοινή στρατηγική τόσο στα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής τσακίζοντας τους εργάτες όσο και της εξωτερικής πολιτικής, που σπέρνουν με τις επεμβάσεις την καταστροφή, το θάνατο, τον ξεριζωμό σε άλλους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Πάντως αμέσως μετά την απόφαση για δίκη, ξεκίνησαν τα παζάρια και οι κόντρες ανάμεσα στον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, και την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, για το πότε και υπό ποιους όρους θα στηθεί το δικαστήριο. Ο Μακόνελ, που επέκρινε την απόφαση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών ως άδικη, ξεκαθάρισε ότι θα προωθήσει μία γρήγορη διαδικασία που θα αθωώσει τον Πρόεδρο. Κατηγόρησε δε την Πελόσι ότι επιχειρεί να καθυστερήσει υστερόβουλα την έναρξη της διαδικασίας.

Τα άρθρα της παραπομπής αναμένεται να σταλούν στη Γερουσία, μέλη της οποίας θα συγκροτήσουν «δικαστήριο» με προεδρεύοντα τον επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, θα εξετάσουν τα στοιχεία, θα ακούσουν πιθανούς μάρτυρες και θα ψηφίσουν την αθώωση ή αποπομπή του Προέδρου. Για την καταδίκη του Προέδρου απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων της 100μελούς Γερουσίας. Ωστόσο αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές είναι 53, οι Δημοκρατικοί 45 και οι ανεξάρτητοι 2...

Μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αντιδράσει οργισμένα προειδοποιώντας τους Δημοκρατικούς πως με τη δίκη που στήνουν σε βάρος του επιχειρούν «πολιτική αυτοκτονία» ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Είναι ωστόσο ενδεικτικό πως οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναδεικνύουν την πόλωση που προκαλεί η υπόθεση στους Αμερικανούς. Σε σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου «Reuters», το 42% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί και το 46% απάντησε ότι ο Πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Ενα 17% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα πρέπει να του γίνει μομφή αλλά να παραμείνει στην Προεδρία.

Επίσης, σχεδόν το 29% θεωρεί ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν. Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζει περισσότερο» μετά την παραπομπή σε δίκη και το 20% ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν. Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 48%) είπε πως δεν έχει μεταβάλει τη γνώμη που είχε ήδη για τον Πρόεδρο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δίκη Τραμπ, που είναι η τρίτη του είδους μετά από εκείνες των Προέδρων Αντριου Τζόνσον το 1868 και Μπιλ Κλίντον το 1998 (που αθωώθηκαν), θα ρίξει νέο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά διεθνή και περιφερειακά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά και οι διεθνείς ανταγωνισμοί οξύνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ