Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ινδίας, ενάντια στον νέο νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση του ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι διευκολύνει τη χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες γειτονικών χωρών οι οποίοι δεν είναι μουσουλμάνοι.

Ο νέος νόμος τροποποιεί το πλαίσιο χορήγησης ιθαγένειας (Citizenship Amendment Act - CAA) και σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης αποτελεί μέρος της «ινδουιστικής εθνικιστικής ατζέντας» της κυβέρνησης Μόντι να περιθωριοποιήσει τους πάνω από 200 εκατομμύρια μουσουλμάνους της Ινδίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει «αμνηστία» για μετανάστες που έχουν φτάσει χωρίς χαρτιά στην Ινδία και είναι ινδουιστές, Σιχ, βουδιστές, τζαϊνιστές, παρσί και χριστιανοί, αλλά όχι μουσουλμάνοι. Επίσης, μειώνονται τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει, από 11 σε 6.

Την Πέμπτη η ινδική κυβέρνηση προχώρησε σε απαγορεύσεις συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας. Απαγορεύεται κάθε συνάθροιση περισσότερων από τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως σε πολλές συνοικίες σε Νέο Δελχί, Χαϊντεραμπάντ, Τσενάι, καθώς και σε ολόκληρη την Μπενγκαλόρ, την Αχμενταμπάντ και τη Μανγκαλόρ. Επίσης οι συναθροίσεις απαγορεύονται σε όλο το κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές της Ινδίας, με περισσότερους από 200 εκατομμύρια κατοίκους, και σε πολλά κρατίδια της βορειοανατολικής Ινδίας, όπου στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του νόμου αυτού έχουν χάσει τη ζωή τους 9 άνθρωποι σε διάστημα μιας βδομάδας.

Παρά την απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις, κυρίως από φοιτητές, κοινωνικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο συμμετέχουν κυρίως μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία αποτελεί το 14% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Ινδίας, διαρκεί από την προηγούμενη βδομάδα. Πρόκειται για ένα από τα σοβαρότερα κινήματα διαμαρτυρίας που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μόντι, από το 2014 που ανέλαβε την εξουσία.

Να σημειωθεί ότι ο Ιμράν Χαν, πρωθυπουργός του Πακιστάν (του οποίου η αντιπαράθεση με την Ινδία οξύνεται τους τελευταίους μήνες), κατήγγειλε την κυβέρνηση Μόντι ότι μεθοδεύει «μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες κρίσεις» και εξέφρασε ανησυχία ότι «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ