Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκκλήσεις Ροχανί για «διάσωση» από το δολάριο

Εκκληση στις ισλαμικές χώρες να συνεργαστούν απέναντι στην «οικονομική τρομοκρατία των ΗΠΑ» δημιουργώντας από κοινού ένα κρυπτονόμισμα που θα σταθεί απέναντι στο δολάριο και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως πολυεργαλείο Δυτικών ιμπεριαλιστών, απηύθυνε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, πριν μεταβεί την Παρασκευή στο Τόκιο της Ιαπωνίας για επίσημη επίσκεψη.

Με φόντο τις εντεινόμενες κόντρες μεταξύ μουσουλμανικών χωρών και ένα πιθανό ρήγμα μεταξύ των μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που έχει την έδρα στη Σαουδική Αραβία, ο Ιρανός Πρόεδρος απηύθυνε την παραπάνω έκκληση στο κλείσιμο εργασιών της τριήμερης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής στην Κουάλα Λουμπούρ μεταξύ χωρών όπως η Τουρκία και το Κατάρ, εν απουσία ισχυρών μουσουλμανικών χωρών με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

Ο Ιρανός Πρόεδρος κάλεσε έτσι τον «μουσουλμανικό κόσμο να διασωθεί από την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου, του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος». Με αυτήν την αφορμή καταδίκασε για μία ακόμη φορά την περσινή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό σύστημα που έχει προκαλέσει ασφυκτικά προβλήματα στην ιρανική οικονομία.

Η πρόταση του Προέδρου Ροχανί συνάντησε την αποδοχή του Τούρκου ομολόγου του, Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς και αυτός ενθάρρυνε επίσης τις ισλαμικές χώρες να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από το δολάριο. «Αντί να συναλλασσόμαστε με ξένα νομίσματα, θα θέλαμε να συναλλασσόμαστε με τα εθνικά μας νομίσματα», εξήγησε ο Ερντογάν, τονίζοντας πως καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία «εναλλακτικών συστημάτων» πληρωμής, «όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ