Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Απόφαση του ευρωδικαστηρίου σε περίοδο ενδοαστικών παζαριών

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

O φυλακισμένος Καταλανός αυτονομιστής ηγέτης, Οριόλ Ζουνκέρας, που εξελέγη ευρωβουλευτής τον περασμένο Μάη, έχαιρε ασυλίας ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μολονότι δεν μπορούσε να καταλάβει την έδρα του επειδή βρισκόταν στη φυλακή, απεφάνθη την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο Ζουνκέρας, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), είχε φυλακιστεί το Νοέμβρη του 2017, ως αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα ήταν παράνομο. Τον περασμένο Οκτώβρη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον καταδίκασε - μαζί με άλλους 11 αυτονομιστές ηγέτες - σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι ισπανικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να εμποδίσουν τον Ζουνκέρας να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο προκειμένου να καταλάβει την έδρα του και θα έπρεπε να είχαν ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να άρει την ασυλία του.

Η ERC ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ζουνκέρας, σημειώνοντας πως η καταδίκη του τον Οκτώβρη θα πρέπει να ακυρωθεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το εν λόγω κόμμα διαπραγματεύεται για τη στήριξη ή ανοχή στην κυβέρνηση που θέλουν να συγκροτήσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το σοσιαλδημοκρατικό «Ουνίδας Ποδέμος» (των «Ποδέμος» με την Ενωμένη Αριστερά, όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), και η όποια εμφανίζεται ως δήθεν προοδευτική και φιλολαϊκή κυβέρνηση. Μάλιστα, μέχρι να αποφανθεί για την απόφαση του ευρωδικαστηρίου το ισπανικό Δημόσιο, η ERC δήλωσε ότι «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στο μεταξύ ο σημερινός ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κιμ Τόρα, κρίθηκε ένοχος για απείθεια και καταδικάστηκε σε απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος, επειδή αρνήθηκε να αφαιρέσει καταλανικά αυτονομιστικά σύμβολα από την πρόσοψη της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη. Η απόφαση είναι εφέσιμη και εφόσον τελικά επικυρωθεί, η εφαρμογή της θα διαρκέσει μήνες. Επίσης του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 30.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ