ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστικό τριήμερο δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

Τα σωματεία συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές κάτω από το πλαίσιο πάλης τους
Τα σωματεία συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές κάτω από το πλαίσιο πάλης τους
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΣΘ και στο πρωθυπουργικό γραφείο στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ολοκληρώθηκε χτες το τριήμερο δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Το Σαββατοκύριακο, δεκάδες μέλη των σωματείων πραγματοποίησαν ενημερωτικές παρεμβάσεις και συλλογή υπογραφών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (πεζόδρομος Αγ. Σοφίας, στάση ΟΑΣΘ πλατεία Αριστοτέλους) και στους τερματικούς σταθμούς Αριστοτέλους με Εγνατία, ΙΚΕΑ και ΟΣΕ.

Η πρωτοβουλία των σωματείων βρήκε μαζική απήχηση στον εργαζόμενο λαό, που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στις αστικές συγκοινωνίες με ευθύνη των κυβερνήσεων. Εκατοντάδες υπέγραψαν κάτω από το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν τα ταξικά σωματεία, αποτυπώνοντας τη θέλησή τους να πλαισιώσουν τον αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες.

Χτες, αντιπροσωπεία εκλεγμένων συνδικαλιστών από τα Σωματεία Οικοδόμων, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φύλαξης, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Επισιτισμού - Τουρισμού επέδωσε τις υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ. Στη συνέχεια επέδωσε αντίγραφο των υπογραφών και στο πρωθυπουργικό γραφείο στο ΥΜΑΘ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για φθηνές, σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες

Σε δήλωσή του ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μετά από 6 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, το χάλι με τον ΟΑΣΘ συνεχίζεται. Για να μετακινηθείς με τα αστικά λεωφορεία περιμένεις πολλή ώρα, πολλά λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και αναλώσιμων, η έλλειψη προσωπικού είναι εμφανής. Στο τέλος οι οδηγοί πολλές φορές γίνονται στόχος για τα χάλια της συγκοινωνίας.

Η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ μέσα από το πέρασμα γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ, δείχνοντας ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να μειωθεί η κρατική επιδότηση (...) Την ίδια περίοδο μετράμε νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου του Μετρό. Κι εμείς περιμένουμε ατελείωτα λεπτά στις στάσεις, στριμωχνόμαστε σαν σαρδέλες στα λεωφορεία - γεγονός που μας προσβάλλει - ή πληρώνουμε (όποιος έχει) τα κόμιστρα του ταξί.

Για όλα αυτά υπάρχει υπεύθυνος και είναι η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και να τη βάφτιζαν. Αυτή την πολιτική ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις ίδιες ράγες κινείται και η ΝΔ.

Με τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, το μάζεμα εκατοντάδων υπογραφών που καταθέσαμε, αναδεικνύουμε όλα αυτά τα προβλήματα και προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας.

Απαιτούμε: Αμεσα μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο μισό. Οχι στην κρατική επιδότηση των ΚΤΕΛ με εκχώρηση γραμμών από τον ΟΑΣΘ. Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών τις ώρες που μετακινούνται από και προς τη δουλειά και τα σχολεία. Συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό. Προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα. Αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων. Συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες. Κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η λύση για το λαό είναι ένας ενιαίος κρατικός φορέας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που θα ικανοποιεί την ανάγκη για ασφαλή, σύγχρονη μετακίνηση με ΜΜΜ στην πόλη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για φθηνές, σύγχρονες και ασφαλείς συγκοινωνίες για όλους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συλλαλητήριο στην Αθήνα και αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην εκποίηση

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, μέσα στον Γενάρη, οργανώνουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, μαζί με σωματεία και μαζικούς φορείς της Στερεάς Ελλάδας, ενάντια στην εκποίηση της εταιρείας, στην επίθεση στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, την περασμένη Παρασκευή, αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες. Πρώτα απ' όλα συζητήθηκε η οργάνωση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, το Σάββατο 18/1 ή το Σάββατο 25/1, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων που έγινε στις 17 Δεκέμβρη και της μαζικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και με τη συμμετοχή και στήριξη 120 φορέων.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ακόμα να πραγματοποιηθούν συντονιστικό των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ στις 8/1, καθώς και ημερίδα την Κυριακή 12/1, στον κινηματογράφο «Ιλιον», στον οικισμό στη Λάρυμνα.

Σε ανακοίνωσή του, το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ καλεί τους εργαζόμενους να μπουν όλοι στον αγώνα, κόντρα στις προσπάθειες εφησυχασμού, διάσπασης και αδρανοποίησής τους. «"Σπάστε" τον εφησυχασμό που λέει "αν έρθει ιδιώτης ίσως τα πράγματα να είναι και καλύτερα"», τονίζει και προειδοποιεί πως «η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ίσως να είναι και το κλείσιμό της». Απέναντι στη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος της ανεργίας τούς απειλεί όλους, «είτε εργάζεσαι σε εργολάβο, είτε απευθείας στην εταιρεία που εκποιείται, είτε είσαι "παλιός", είτε "καινούργιος" εργαζόμενος». Οσο για το επιχείρημα πως «η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει γιατί είναι κερδοφόρα», το χαρακτηρίζει «καθησυχαστική ουτοπία» και υπενθυμίζει μια σειρά περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν «γιατί η μεταφορά τους στο εξωτερικό ή αλλαγή δραστηριοτήτων τους είναι περισσότερο κερδοφόρες», γιατί «το κεφάλαιο, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων, ήθελε ακόμη περισσότερα κέρδη».

Το αγωνιστικό κάλεσμα να φτάσει σε κάθε σπίτι

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα. 120 φορείς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις 8/12 και μπορούν να πολλαπλασιαστούν, αρκεί εμείς, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, να μπούμε μπροστά στον αγώνα», σημειώνει το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ.

Στην κατεύθυνση αυτή, τονίζει την ανάγκη να οριστεί άμεσα η ημερομηνία του συλλαλητηρίου, ώστε το κάλεσμα να φτάσει «και στον τελευταίο άνθρωπο και στην τελευταία απομακρυσμένη περιοχή».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ να γίνουν τις επόμενες μέρες μια Επιτροπή Αγώνα: «Να ενημερώσετε τις οικογένειές σας, τους φοιτητές, τους φίλους, τους μαθητές και αυτοί να το μεταδώσουν στους φορείς που είναι μέλη, στους γνωστούς και φίλους, ανά την Ελλάδα. Σας καλούμε να μην υπάρξει χριστουγεννιάτικο τραπέζι, παρέα, γλέντι, που να μη συζητηθεί σε αγωνιστικό, νικηφόρο πνεύμα, το κάλεσμα συμπαράστασης».

Νέα παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου για την προστασία των εργαζομένων

Στο μεταξύ, νέο υπόμνημα προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ) έστειλε το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ να δουλεύουν με ασφάλεια. Πρόκειται για μία ακόμα από τις πολλές μέχρι τώρα παρεμβάσεις που κάνει το κλαδικό Συνδικάτο εδώ και χρόνια για το θέμα, με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν κάθε φορά με τραγικό τρόπο τους κινδύνους που διατρέχουν οι εργαζόμενοι, όπως με τους δύο θανάτους εργατών το τελευταίο εξάμηνο και τους τραυματισμούς άλλων.

Στο υπόμνημα το Συνδικάτο επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι επίσημες δηλώσεις του υπουργού ότι "η κυβέρνηση θα περπατήσει άμεσα σε εκκαθάριση εν λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και εκποίηση αυτής σε δύο διαγωνισμούς" έχουν φέρει τεράστια εργασιακή ανασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους και σύγχυση, γεγονός που παίζει (...) καθοριστικό ρόλο στην ασφάλεια στην εργασία. (...) Για την ηρεμία των εργαζομένων και την ασφάλεια στην εργασία, η κυβέρνηση άμεσα θα πρέπει να αποσύρει την τοποθέτησή της, να διασφαλίσει μέσα από τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ τη συνέχιση της λειτουργίας της και τον παραγωγικό της χαρακτήρα, με εκσυγχρονισμό, ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και παραπέρα ανάπτυξη αυτής. Να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας αλλά και τα εναπομείναντα κεκτημένα των εργαζομένων, υπογράφοντας τη συμφωνημένη με την προηγούμενη διοίκηση ΣΣΕ, καταργώντας το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών και ενσωματώνοντας τους εργαζόμενους από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά και προχωρώντας σε νέες προσλήψεις, όπου θα καλύψει κάθε οργανικό κενό που προβλέπει το οργανόγραμμά της».

Στη συνέχεια το Συνδικάτο παρουσιάζει μια λίστα μέτρων που πρέπει να ληφθούν και ελέγχων που πρέπει να γίνουν. Μεταξύ άλλων, ζητά να γίνουν έλεγχος και υλοποίηση όλων των παρατηρήσεων των τεχνικών ασφαλείας στις εκθέσεις επικινδυνότητας. Να αναρτάται σε μηνιαία βάση, σε κάθε τμήμα, πρόγραμμα συντήρησης όπου θα πραγματοποιούνται οι εργασίες από ειδικευμένο προσωπικό της ΛΑΡΚΟ, εξειδικευμένο σε κάθε τμήμα και με υποχρεωτική δομή. Να γίνει έλεγχος καταλληλότητας της μονάδας παραγωγής οξυγόνου και των δεξαμενών προπανίου. Να χορηγηθούν σε κάθε τμήμα, ειδικά της συντήρησης, σύγχρονα εργαλεία και να υπάρχει καθημερινά η μέριμνα τοποθέτησης κατασκευών και εργαλείων που θα κάνουν ασφαλέστερη και ευκολότερη την εργασία. Να χορηγηθούν στους εργαζόμενους όλα τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κ.ά.

«ΑΓΡΟΤΟΔΙΚΕΙΟ» ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Διώκουν και 13χρονο που συμπαραστάθηκε στους γονείς του!

Ενα ακόμα «αγροτοδικείο» βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς για τις 24/9/2020 αναβλήθηκε η δίκη αγροτών στις Σέρρες που διώκονται με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα στον Προμαχώνα και τον Λευκώνα.

Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, στα δικαστήρια των Σερρών αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στους διωκόμενους βρίσκεται και ένας 13χρονος που τόλμησε να συμπαρασταθεί στους αγρότες - γονείς του (!), με την παρουσία του στην κινητοποίηση που έγινε στις 11/2/2019 στη διασταύρωση του Λευκώνα...

Με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σερρών του ΚΚΕ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών που σέρνονται μαζί με τα παιδιά τους στα δικαστήρια ως «κοινοί εγκληματίες».

«Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό και την τρομοκράτηση των αγροτών που συμμετείχαν στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις για να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των αντίστοιχων ελληνικών κυβερνήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι πλέον «τα δικαστήρια παίρνουν το ρόλο του παιδονόμου για να καθυποταχτούν και ανήλικα παιδιά που αγωνίζονται και διεκδικούν μαζί με τους γονείς τους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών τους».

Και καταλήγει: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Δεν πρόκειται να σταματήσουν οι αγώνες από κανένα "αγροτοδικείο", καμιά τρομοκρατία, καμιά καταδικαστική απόφαση. Τώρα πρέπει το αγροτικό κίνημα πολύ πιο ισχυρό, ενωμένο, μαχητικό και αποτελεσματικό σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αγωνιστούν για τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ