ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΙΔΗΣ
ΦΩΤΟ

Σύντροφοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ του Καναδά στέλνουν για την Οικονομική Εξόρμηση, ως πρώτη δόση, 1.000 δολάρια Καναδά στο τιμημένο ΚΚΕ, στη μνήμη του σ. ΠΕΤΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών και αδελφών που πολέμησαν στον ένδοξο ΕΛΑΣ και τον ηρωικό ΔΣΕ.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΥΦΑΣ (φωτ.), ιδεολόγος κομμουνιστής, ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Βάρδας. Αφησε την τελευταία του πνοή πολιτικός πρόσφυγας στην πρώην σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία. Το ίδιο και η γυναίκα του ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ ΤΖΟΥΦΑ. Τα δύο τους παιδιά, ο 23χρονος ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΖΟΥΦΑΣ (φωτ.), ένδοξος ΕΛΑΣίτης και ήρωας του ΔΣΕ, έπεσε στον Γράμμο πολεμώντας τους φασίστες. Το ίδιο και η 17χρονη ΑΓΛΑΪΑ. Η οικογένεια Τζούφα, οργανωμένη στην Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, καταγόταν από το ανταρτοχώρι Δίλοφο Κοζάνης (πρώην Λιμπόχοβο).

Ο ΘΩΜΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (φωτ.) ήταν πρόεδρος του τοπικού ΕΑΜ στο χωριό Εκκλησιές Γρεβενών και Γραμματέας της ΚΟΒ του ΚΚΕ. Μετά τη Βάρκιζα βασανίστηκε απάνθρωπα από τους μπουραντάδες. Ολη του η οικογένεια ήταν οργανωμένη στον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ. Αφησε την τελευταία του πνοή στην πρώην Τσεχοσλοβακία, το ίδιο και η γυναίκα του ΚΥΡΙΑΚΗ. Η κόρη τους ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ (φωτ.) έπεσε στις γραμμές του ΔΣΕ στα βουνά του Γράμμου. Ηταν μόλις 18 χρόνων. Ο γιος τους ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ, ΕΛΑΣίτης και πολεμιστής του ΔΣΕ, άφησε την τελευταία του πνοή στην Τασκένδη της πρώην ΕΣΣΔ, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του μαρξισμού - λενινισμού. Η οικογένεια Καλόγερου καταγόταν από το ανταρτοχώρι Εκκλησιές Γρεβενών.

Στη μνήμη τους, με βαθιά συγκίνηση, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κ. Τούμπας Θεσσαλονίκης, το ποσό των 200 ευρώ.

ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Οι απόγονοί τους, πολιτικοί πρόσφυγες στην πρώην Τσεχοσλοβακία, Ειρήνη Καλογέρου το γένος Τζούφα και Νίκος Καλόγερος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΔΗΜΗΤΡΗ και ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, παραδειγμάτων κομμουνιστικής ζωής και δράσης, που καθημερινά έβαζαν το λιθαράκι τους για τον δίκαιο αγώνα για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, προσφέρω 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΟ Βιομηχανίας.

Κατσάκου Ελευθερία

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των αδελφών ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, που σε όλη τους τη ζωή αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του τιμημένου ΚΚΕ. Και στη μνήμη των παιδιών τους και πιστών οπαδών του Κόμματος ΓΙΩΡΓΟΥ Χρήστου ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΥ Βασίλη ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ Αναστάσιου ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ, που «έφυγαν» πρόσφατα, πρόωρα και αναπάντεχα από κοντά μας, η οικογένεια Γιώργου Β. Πεσματζόγλου προσφέρει για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Π.Β.Μ. Πάτρας, ως δεύτερη δόση, 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 4

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΙΤΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ και ΣΙΤΗ ΕΛΕΝΗΣ, από το χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών και ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ και ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ, από το χωριό Σιταριά Διδυμότειχου Εβρου, προσφέρουμε 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων.

Τα παιδιά τους Σίτης Στέφανος και Σίτη Βασιλική

***

ΦΩΤΟ

Στις 13/12/2000 «έφυγε» από κοντά μας η ΣΟΦΙΑ ΧΙΝΗ - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε την ειδικότητα της παιδιάτρου. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων. Το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Ηταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και της Επιτροπής Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος του δήμου Κερατσινίου με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η οικογένειά της, ο σύζυγός της Μιχαλάκος Παναγιώτης, οι κόρες της Μαρία, Αμαλία, Γεωργία, προσφέρουν στο τιμημένο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλίμου. Σε αγαπάμε, σε θυμόμαστε, σε τιμάμε. Μας λείπεις.

Η οικογένεια

***

Στη μνήμη του κομμουνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, γεννηθέντος στην Οιχαλία Μεσσηνίας στις 21/2/1953, που «έφυγε» ξαφνικά στις 31/8/2003, τα παιδιά του Βασιλική και Θανάσης προσφέρουν στο ΚΚΕ 20 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

***

ΦΩΤΟ 2

Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΟΧΥΛΑΣ εντάχθηκε στο εργατικό κίνημα στη δεκαετία του 1930 και δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές της θρυλικής ΟΕΝΟ. Προπολεμικά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, αγωνίστηκε μέσα από το ΕΑΜ στην Ικαρία. Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΧΥΛΑ πάλεψε όλη της τη ζωή για τα δίκαια του εργαζόμενου λαού. Μαζί με τον σύντροφο Γιώργο αγωνίστηκε για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, για μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν έξι μήνες αφότου «έφυγε» από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ολη του τη ζωή πάλεψε για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Στη μνήμη του αγωνιστή κομμουνιστή προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Ξ. Κ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 27 Δεκέμβρη κλείνουν 23 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ, κύριος μάρτυρας στην υπόθεση Λαμπράκη, μαχητής υπέρ της ειρήνης και μέχρι το τέλος της ζωής του αταλάντευτα στις γραμμές του ΚΚΕ. Στη μνήμη του και στη μνήμη της συντρόφου του ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΥ η κόρη τους Αγγελική Τσούκα προσφέρει 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Ανάκασας Αγίων Αναργύρων.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΠΟΥΛΟΣ
***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονέων ΝΙΚΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, που «έφυγαν» μα είναι πάντα κοντά μας, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 1.000 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αερομεταφορών.

Γιάννης, Βάλια, Νικολέτα

***

ΦΩΤΟ

Στις 2/12/2019 συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το χαμό του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στον Δημοκρατικό Στρατό έχασε αρχικά τον δεκατετράχρονο αδερφό του Γιάννη και αμέσως μετά τον πατέρα του. Ο πατέρας του, του είπε ξεψυχώντας: «Εσύ φύγε, εγώ τελειώνω». Τα διηγούνταν και έκλαιγε, επειδή δεν έμεινε μαζί του στα τελευταία του.

Στη μνήμη τους καθώς και στη μνήμη της πεθεράς μου, ΒΑΡΒΑΡΑΣ, από το Θρυλόριο Κομοτηνής, των αδερφών μου ΜΙΧΑΛΗ και ΙΣΜΗΝΗΣ, των γονιών μου, ΣΟΦΙΑΣ και ΗΛΙΑ, από την Αντιγόνεια του Κιλκίς, προσφέρουμε 250 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ελευθερίου - Κορδελιού, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Η σύζυγος Ελένη Παπαγεωργίου, η κόρη Βαρβάρα και ο εγγονός Παναγιώτης

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΡΡΙΔΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΣΑΡΡΙΔΟΥ προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Γεωργία

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΕΥΘΥΜΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Ανδρέας, Στέλλα

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των συντρόφων ΜΙΜΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ οι σύντροφοί τους προσφέρουν στο ΚΚΕ 1.245 ευρώ για οικονομική ενίσχυση, μέσω ΚΟΒ Αλίμου.

Ο ΜΙΜΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ γεννήθηκε το 1936 στα Ιωάννινα και ήταν το δεύτερο από τα τρία παιδιά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, Δημήτρη και Ευφροσύνης Κάτσαρου. Μετά την επιστροφή του πατέρα του από το Νταχάου και την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από τα Ιωάννινα για να γλιτώσει από το μίσος του αστικού κράτους. Κατέφυγε κυνηγημένη στη Νέα Σμύρνη, όπου ο Μίμης ολοκλήρωσε τη φοίτησή του στο Λύκειο Αρρένων Νέας Σμύρνης και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες πέτυχε την εισαγωγή του στο ΕΜΠ, στο Τμήμα Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών. Δούλεψε ως μηχανικός στο Δημόσιο και στη συνέχεια ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παντρεύτηκε την Κλοτίλδη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τους συντρόφους Δημήτρη και Νίκο, και μια εγγονή, την Κλοτίλδη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Μπήκε από νωρίς στην ταξική μάχη, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές της Νεολαίας Λαμπράκη. Αμέσως μετά την πτώση της χούντας το 1974, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών μετά τη δικτατορία. Λόγω της έντονης συνδικαλιστικής και κομματικής δράσης τόσο του ίδιου όσο και της Κλοτίλδης, το ζευγάρι υπέστη αλλεπάλληλες εκδικητικές δυσμενείς μεταθέσεις σε ακριτικές περιοχές και μάλιστα χωρίς να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα της συνυπηρέτησης, τη στιγμή που μεγάλωναν δύο μικρά παιδιά. Ο Μίμης κατάφερε να επιστρέψει στην Αθήνα το 1986, ενώ η Κλοτίλδη υποχρεώθηκε να βγει πρόωρα στη σύνταξη προκειμένου να καταφέρουν μαζί να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Τη δεκαετία του '80 διαφώνησε με τη δημιουργία του Συνασπισμού και βρέθηκε εκτός Κόμματος, αν και πάντα έμεινε πιστός στο πλευρό του. Οργανώθηκε εκ νέου στην ΚΟΒ Αλίμου το 2005. Παρά τη βεβαρημένη υγεία του, μέχρι πρόσφατα έκανε τα αδύνατα δυνατά για να συμμετέχει στην κομματική ζωή. Η καθημερινότητά του ήταν δεμένη με τον «Ριζοσπάστη», η ζωή του, η σκέψη και η δράση του ήταν πάντα συνυφασμένα με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού, μέχρι το τέλος.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ήταν γεννημένος στην Καρδίτσα από οικογένεια αντιστασιακών. Ο σύντροφος υπήρξε μπροστάρης στις μάχες του Κόμματος και του Συνδικάτου Οικοδόμων μέχρι το τέλος. Αποτέλεσε στήριγμα της ΚΟΒ Αλίμου στην ανασυγκρότησή της μετά τη διάσπαση του '90. Ηταν αταλάντευτος αγωνιστής και φωτεινό παράδειγμα για τους νεότερους συντρόφους.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΤΖΟΥΦΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ
ΤΖΟΥΦΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΛΑ

ΣΟΦΙΑ ΧΙΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΧΙΝΗ ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ

ΣΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΣΙΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΕΛΕΝΗ ΣΙΤΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΙΤΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΕΥΘΥΜΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΚΑΤΣΑΡΟΣ
ΕΥΘΥΜΗΣ (ΜΙΜΗΣ) ΚΑΤΣΑΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ -
ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ -

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Γ. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ Αν. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ Αν. ΠΕΣΜΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΙΔΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΥΦΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΥΦΑΣ

ΘΩΜΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ