ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων

Από το πρόσφατο μπλόκο των αγροτών της Καρδίτσας στο Δέλτα Παλαμά
Από το πρόσφατο μπλόκο των αγροτών της Καρδίτσας στο Δέλτα Παλαμά
Σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων της Καρδίτσας, για να συζητηθεί η οργάνωση των πολύμορφων και συντονισμένων αγροτικών κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, αλλά και η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στην «AGROTICA» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φλεβάρη, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους, που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους, που βλέπουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση, να αψηφήσουν ψεύτικες υποσχέσεις και παραινέσεις, να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους πολεμούν το οργανωμένο αγροτικό κίνημα με συκοφαντικές επιθέσεις και να βαδίσουν το δρόμο του αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.

Δίνουμε συνέχεια στο δίκαιο αγώνα επιβίωσης

Στο κάλεσμά της για τη σημερινή σύσκεψη και την οργάνωση των νέων κινητοποιήσεων, η ΕΟΑΣΚ υπογραμμίζει:

«Κανείς ποτέ δεν μας χάρισε τίποτα, ό,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων και συγκρούσεων.

Απευθυνόμαστε σε αυτούς που λένε ότι δεν κερδίζουμε τίποτα με τους αγώνες, που αναρωτιούνται αν υπάρχει ελπίδα και τους απαντάμε κατηγορηματικά ΝΑΙ, υπάρχει στον οργανωμένο μαζικό αγώνα μας. Ας αναρωτηθούν αν θα ήμασταν σε καλύτερη ή χειρότερη μοίρα αν δεν βγαίναμε στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια. Τους καλούμε να αναλογιστούν ότι μόνο τα τελευταία χρόνια χάρη στα μαζικά και δυναμικά μπλόκα κερδίσαμε το αφορολόγητο, το ακατάσχετο, δεν πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος και τόσα άλλα κέρδη.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνουμε στηριζόμενοι στους συμμάχους μας, με όλους όσους έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο. Τους εργατοϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους, το λαϊκό κίνημα, που πάντα έμπρακτα στηρίζουν τους αγώνες μας. Χρειάζεται να δυναμώσουν η αλληλεγγύη μας, η κοινή δράση και πρωτοβουλίες, γιατί αυτή η κοινωνική συμμαχία μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας, ώστε να γίνουμε πραγματικά αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και σήμερα τον καρπώνονται οι λίγοι που γίνονται πλουσιότεροι ενώ εμείς φτωχαίνουμε και εξαθλιωνόμαστε.

Εχουμε δίκιο και τα αιτήματά μας ανταποκρίνονται στο σήμερα και το αύριο της επιβίωσής μας. Πιστέψτε στη δύναμη του αγώνα μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να επιβιώνουν οι οικογένειές μας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση για τα οξυμένα προβλήματα

Μια σχεδόν... ειδυλλιακή εικόνα επιχείρησε να παρουσιάσει για το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, αναδεικνύονται οι ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε ότι το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, επικαλούμενη μετρημένες στα δάχτυλα προκηρύξεις για μόνιμο προσωπικό και προσλήψεις ειδικευόμενων, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ανάγκες και τις 290 κενές οργανικές θέσεις ακόμα και με βάση το ελλιπές οργανόγραμμα του νοσοκομείου. Αντίστοιχα, το υπουργείο επικαλείται την ύπαρξη επικουρικών γιατρών, όταν οι συμβάσεις τους είναι με ημερομηνία λήξης...

«Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, της απαξίωσής τους, ακριβώς από κει που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ. Δίνοντας απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει και σε αυτήν την περίπτωση το μαύρο άσπρο, επισημαίνει τα εξής:

«Οι θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό οι οποίες είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας με ασφάλεια για εργαζόμενους και ασθενείς είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καυχιέται ότι καλύπτει το υπουργείο. Οι κενές οργανικές θέσεις του οργανογράμματος, που έχουν σχεδιάσει οι κρατικές υπηρεσίες και ούτως ή άλλως είναι ελλιπές, αν λάβει κανείς υπόψη τις αυξημένες απαιτήσεις του νομού, είναι 290 (149 νοσηλευτικό, 67 ιατρικό και 78 διοικητικό προσωπικό)! Η προκήρυξη 7 θέσεων μόνιμου προσωπικού, η πρόσληψη 6 ειδικευόμενων και οι 28 επικουρικοί ιατροί που ήδη υπάρχουν, αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως, είναι σταγόνα στον ωκεανό!

Ολα τα τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας δουλεύουν στο "κόκκινο" και χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, με υπέρβαση αριθμού εφημεριών, νυχτερινών βαρδιών, οφειλομένων ρεπό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική υγεία του προσωπικού αλλά και την ποιότητα παροχών υγείας προς τους ασθενείς.

Το αναισθησιολογικό τμήμα, για παράδειγμα, από το νέο έτος δεν θα μπορεί καν να καλύψει τις εφημεριακές του ανάγκες. Θα υπάρχουν δηλαδή μέρες που σε όλο το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας δεν θα υπάρχει αναισθησιολόγος για να κάνει μια επείγουσα διασωλήνωση στα ΤΕΠ ή ένα επείγον χειρουργείο!

Οσον αφορά τη στελέχωση των ΤΕΠ, είναι απαράδεκτο να γίνεται από γενικούς ιατρούς, που καμία εξειδίκευση δεν έχουν για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του τμήματος των επειγόντων περιστατικών. Το ΤΕΠ πρέπει να είναι αυτόνομο - ανεξάρτητο τμήμα, με μόνιμο εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό με οκτάωρη βάρδια, ώστε να καλύπτονται ολοκληρωτικά και με ασφάλεια οι ανάγκες του.

Επιπλέον, οι ιατροί που εργάζονται σε μόνιμη βάση στο Κέντρο Υγείας είναι 4 και όχι 28. Οι υπόλοιποι ανήκουν στο ΚΥ, γιατί κάνουν εκεί εφημερίες, αλλά καλύπτουν τα περιφερειακά ιατρεία της περιοχής. Δεν αποτελεί εξάλλου λύση η ακόμη μεγαλύτερη υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μπαλωθούν τρύπες στη Δευτεροβάθμια».

Η ΚΟΒ Νοσοκομείου Χαλκίδας του ΚΚΕ υπογραμμίζει την ανάγκη το προσωπικό του νοσοκομείου, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην Εύβοια, να πρωτοστατήσουν στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με βάση τις λαϊκές ανάγκες, στον αγώνα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το επικίνδυνο καθεστώς υπερεφημέρευσης των γιατρών

Να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς της υπερεφημέρευσης των γιατρών ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου με ασφάλεια.

Οπως επισημαίνει, «υποχρεώνουν τους γιατρούς, συνολικά τους υγειονομικούς, να ξημεροβραδιάζονται στο νοσοκομείο, να μην έχουν οικογενειακή και προσωπική ζωή, ούτε καν τις ημέρες των εορτών, πατώντας πάνω στην ευσυνειδησία τους, στο φιλότιμό τους, στην προσφορά τους στον συνάνθρωπο. Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, διάφοροι υποστηρικτές και θιασώτες του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης (που τον 21ο αιώνα, με τις απεριόριστες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, με τους χιλιάδες άνεργους και ξενιτεμένους γιατρούς και υγειονομικούς, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα ελάχιστα για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι κλινικές του νοσοκομείου), περνάνε και καμιά βόλτα από το νοσοκομείο για να φωτογραφηθούν, να μας χτυπήσουν την πλάτη (...) μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για τα καλύτερα που έρχονται, καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «εξανάγκασαν ακόμη και με απειλές, όπως έγινε το μήνα Δεκέμβριο από τον Πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου, τον έναν από τους δύο γιατρούς της καρδιολογικής κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων να εφημερεύσει στο νοσοκομείο για 14 μέρες, κάτι που θα γίνει και το μήνα Ιανουάριο! (...) Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίες είναι εφημερίες ετοιμότητας! Αν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε καρδιολογική κλινική που είναι αναγκαία η συνεχής παρουσία του γιατρού στο νοσοκομείο γιατί η διασφάλιση της ζωής είναι ζήτημα δευτερολέπτων! Αυτό βέβαια συμβαίνει και σε άλλες κλινικές, όπως π.χ. στην Παθολογική, όπου οι γιατροί, τις 4 από τις 11 εφημερίες τις πληρώνονται ως ετοιμότητα και όχι ως ενεργή, παρόλο που βρίσκονται νυχθημερόν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις μειώνουν το μισθολογικό κόστος και ξεζουμίζουν τους γιατρούς με τις επιπλέον εφημερίες».

Αντίστοιχη τραγική κατάσταση, καταγγέλλει ο Σύλλογος, επικρατεί και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου εδώ και 8 μήνες εργάζεται στα όρια της εξάντλησης μία και μοναδική νεφρολόγος. «Παρά τις διακηρύξεις των στελεχών της κυβέρνησης, συνεχίζει το νοσοκομείο να είναι με μία αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία του», προσθέτει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, καλεί τους διευθυντές «να αναδείξουν τα προβλήματα των τμημάτων τους και να διεκδικήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να λειτουργήσουν οι κλινικές τους με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να μην εξαναγκάζουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό,, είτε άμεσα είτε έμμεσα, να κάνουν επιπλέον εφημερίες και βάρδιες από αυτές που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί: Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς της υπερεφημέρευσης των γιατρών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου με ασφάλεια, χωρίς να εξοντώνονται οι εργαζόμενοι. Οχι στις μετακινήσεις των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και των νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα, για να καλυφθούν με μπαλώματα οι μεγάλες ελλείψεις. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

  • Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει το νέο κρούσμα βιαιοπραγίας σε βάρος υγειονομικού από συγγενή ασθενούς που προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. «Οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ», επισημαίνει ο Σύλλογος, «γίνονται αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας που συναντούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο, άλλοτε με απλές διαμαρτυρίες και άλλοτε με τον απαράδεκτο τρόπο της λεκτικής ή ακόμα και σωματικής βίας. Οι πολύωρες αναμονές και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, εξαιτίας του έκτακτου περιστατικού και της απαίτησης για άμεση αντιμετώπισή του, που πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικά εφικτή, πυροδοτούν τέτοιες απαράδεκτες πράξεις. Ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ελάχιστο και κάτω από το όριο ασφαλείας υγειονομικό προσωπικό». Στην αύξηση των επιθέσεων, προσθέτει ο Σύλλογος, συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Οι σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ θα παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Μαγιακόφσκι» την Παρασκευή 24/1 στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο «Βαφείο» - «Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 και Λεωφόρος Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, στάση μετρό «Κεραμεικός»).

Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία της ΟΓΕ από σήμερα Πέμπτη έως τις 13 Γενάρη. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του θεάτρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ