ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
SUPER LEAGUE 1
Κανονικά η σέντρα στις 4-5/1

Ανέστειλαν την αποχή οι διαιτητές

Eurokinissi

Κανονικά θα διεξαχθεί η 17η και πρώτη για το 2020 αγωνιστική της Super League 1, καθώς οι διαιτητές ανακοίνωσαν την αναστολή της αποχής που είχαν εξαγγείλει ως διαμαρτυρία ενάντια στα περιστατικά στοχοποίησής τους με επιθέσεις, μηνύσεις σε βάρος τους από ποδοσφαιρικούς παράγοντες κ.λπ. Μετά από έναν 48ωρο μαραθώνιο διαβουλεύσεων, παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, οι διαιτητές έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τα αιτήματά τους από πλευράς Super League και ΕΠΟ και κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που ακολούθησε, πήραν απόφαση αναστολής της αποχής.

Η 17η αγωνιστική λοιπόν θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπως είχε προγραμματιστεί, και οι διαιτητές των αγώνων θα ανακοινωθούν σήμερα από την ΚΕΔ. Πάντως στους δύο σημαντικότερους αγώνες, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και Αρης - ΠΑΟΚ, οι διαιτητές θα είναι ξένοι.

Οι εγγυήσεις

Οι βασικές υποσχέσεις που δόθηκαν από Super League και ΕΠΟ στους διαιτητές προκειμένου να πειστούν να μην προχωρήσουν στην αποχή ήταν οι εξής: Οτι θα υπάρξει βελτίωση στη χρήση του VAR, με προσθήκη της περίφημης γραμμής για το οφσάιντ, ότι θα αποφεύγονται εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων εναντίον διαιτητών, ότι θα αποσυρθούν οι σε βάρος τους μηνύσεις και τέλος ότι θα ενεργοποιείται ο Αθλητικός Εισαγγελέας και θα παρεμβαίνει σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων φαινομένων.

Ειδικά για την προσθήκη γραμμής οφσάιντ στις οθόνες των διαιτητών VAR αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνει πρόσθετο κόστος 1.000 ευρώ ανά αγώνα. Η ΕΠΟ δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την εξεύρεση των οικονομικών πόρων ώστε να γίνει πράξη αυτό, καθώς επίσης να δρομολογήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται στην κατεύθυνση της βελτίωσης της χρήσης της τεχνολογίας, όπως υπογραφή σύμβασης, εκπαίδευση διαιτητών κ.ο.κ.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΑΟ
Δοκιμασία με ζητούμενο τη βελτίωση

Δύσκολο «ποδαρικό» για το 2020 στην Ευρωλίγκα περιμένει τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής αντιμετωπίζει απόψε στη Μόσχα την ΤΣΣΚΑ (19.00 - Novasports 2).

Οι «πράσινοι» προέρχονται από δύο συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση, με αντιπάλους τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τη Ρεάλ Μαδρίτης, και προκειμένου να μη χάσουν άλλο έδαφος στη διεκδίκηση μιας θέσης στην τετράδα είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν την υπέρβαση απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Για να γίνει κάτι τέτοιο βέβαια - αλλά και συνολικά για να διεκδικήσουν τους στόχους τους με αξιώσεις στη συνέχεια - θα χρειαστούν σημαντική αγωνιστική βελτίωση και ιδίως στον τομέα των ριμπάουντ, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί «αγκάθι» για τον Παναθηναϊκό. Εκεί στάθηκε και ο τεχνικός της ομάδας Ρικ Πιτίνο, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει απόψε τον Μήτογλου στη θέση «4» σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ομάδας κάτω από τα καλάθια, με δεδομένο άλλωστε και το πλήγμα της απουσίας του Ιαν Βουγιούκα.

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός κόουτς χαρακτήρισε την ΤΣΣΚΑ μία από τις τέσσερις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, με όπλο την πολύ καλή περιφέρεια, και ζήτησε από τους παίκτες του τη μέγιστη δυνατή αμυντική προσπάθεια προκειμένου να περιορίσουν τα ατού της ρωσικής ομάδας.

  • Αλλοι αγώνες της βραδιάς: Εφές - Χίμκι (19.30 - Novasports 3), Αρμάνι Μιλάνο - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (21.45 - Novasports 3), Βιλερμπάν - Ρεάλ Μαδρίτης (21.45 - Novasports 1), Βαλένθια - Αλμπα Βερολίνου (22.00 - Novasports 4).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Συνέχισε αήττητη η Eθνική

Με το «δεξί» ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της για το νέο έτος η Eθνική ομάδα χάντμπολ, που για την 3η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2021 νίκησε 36-22 τη Φινλανδία στην Κοζάνη. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη νίκη της Ελλάδας μετά από αυτές επί της Κύπρου και του Ισραήλ, φέρνοντάς την μόνη 1η στον όμιλό της με 6 βαθμούς.

Για την 4η αγωνιστική η Εθνική την Κυριακή 5/1 (16.00 ώρα Ελλάδας) αντιμετωπίζει και πάλι τους Φινλανδούς, αυτή τη φορά εκτός έδρας, και στοχεύει στη συνέχιση του νικηφόρου σερί της.

Αρχικά αιφνιδιάστηκε, μετά κυριάρχησε

Η Εθνική βρέθηκε να χάνει 4-1, στη συνέχεια όμως ανέβασε την απόδοσή της και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη 17-13. Ακόμα καλύτερα εξελίχθηκαν τα πράγματα στην επανάληψη για την ελληνική ομάδα, που έπαιξε εξαιρετική άμυνα - περιορίζοντας τους Φινλανδούς στα μόλις 9 γκολ - και εκτόξευσε τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο στο 44' (27-17), όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους.

Η χαρά για τη νίκη πάντως μετριάστηκε από τον τραυματισμό του Δημήτρη Τζηρά, για τον οποίο θα κριθεί σήμερα αν θα αγωνιστεί την Κυριακή στη Φινλανδία.

Ελλάδα: Αραμπατζής 5, Νικολαΐδης, Μυλωνάς 4, Μάλλιος 7, Πασσιάς 1, Μπουκοβίνας 1, Κεδέρης, Καραμπουρνιώτης, Δομπρής 2, Τζηράς 6, Τσίλης 3, Κανδύλας, Ηλιόπουλος 4, Αραπακόπουλος 2, Καλόμοιρος 1, Κοτανίδης.

Φινλανδία: Κόλγιονεν 2, Κίλστεντ 1, Φορς, Ρόνμπεργκ 3, Χελάντερ 5, Ροσλάντερ, Σιόμαν 1, Χελακόσκι, Σούντμπεργκ, Μαρτίν 5, Σιργιάλα 1, Ρ. Γκράνλουντ, Μ. Γκράνλουντ 1, Σάκινεν 1, Μακέλα, Τάμινεν 1.

ΠΟΛΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Τελευταία τεστ για τις Εθνικές ανδρών και γυναικών

Στο Κούνεο της Ιταλίας πραγματοποιεί την «πρόβα τζενεράλε» πριν από την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης (12 - 26 Γενάρη) η Εθνική πόλο ανδρών, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας της. Η Εθνική παίρνει μέρος σε διεθνές τουρνουά στην ιταλική πόλη από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 5 Γενάρη, μαζί με ισχυρούς αντιπάλους όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και οι ΗΠΑ. Με τις τελευταίες η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε κοινή προετοιμασία στον Πειραιά τις προηγούμενες μέρες.

Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Θοδωρή Βλάχο είναι οι εξής: Μανώλης Ζερδεβάς, Κώστας Γαλανίδης (τερματοφύλακες), Κώστας Γεννηδουνιάς, Κώστας Κάκαρης, Μάριος Καπότσης, Γιάννης Φουντούλης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Μανώλης Πρέκας, Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης, Κώστας Μουρίκης, Χριστόδουλος Κολόμβος, Αλέξανδρος Γούνας, Αγγελος Βλαχόπουλος, Κώστας Γκιουβέτσης και Στάθης Καλογερόπουλος.

Τελευταίο τεστ στην Ουγγαρία οι γυναίκες

Για τη διοργάνωση της Βουδαπέστης προετοιμάζεται και η Εθνική πόλο γυναικών και σ' αυτό το πλαίσιο, από αύριο Σάββατο έως και τη Δευτέρα 6 Γενάρη παίρνει μέρος σε τουρνουά προετοιμασίας στο ουγγρικό Ντουναϊβάρος, με τη συμμετοχή επίσης της Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Κίνας.

Οι παίκτριες που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιώργο Μορφέση είναι οι εξής: Χρυσή Διαμαντοπούλου, Ιωάννα Σταματοπούλου (τερματοφύλακες), Αλκηστη Αβραμίδου, Ελευθερία Πλευρίτου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Νικόλ Ελευθεριάδου, Χριστίνα Τσουκαλά, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Αλκηστη Μπενέκου, Ελένη Ξενάκη, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Νίνου, Χριστίνα Κότσια, Μαρία Πάτρα και Ελισάβετ Πρωτοπαπά.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Στον Τζωρτζάκη το εισιτήριο για Τόκιο

Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, του Ποδηλατικού Ομίλου Χανίων «Τάλως», επελέγη από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αγώνισμα της ποδηλασίας δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το προσεχές καλοκαίρι. Η ελληνική ποδηλασία είχε κερδίσει μία συμμετοχή, η οποία βάσει κανονισμών ήταν μη ονομαστική. Συνεδρίασε λοιπόν το ΔΣ της ΕΟΠ και αποφάσισε η θέση να καλυφθεί από τον Χανιώτη ποδηλάτη, ο οποίος έχει κατά την τρέχουσα σεζόν έχει την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα μέλη της Εθνικής ομάδας.

Ο Τζωρτζάκης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς «υπέρτατη τιμή» και αποτέλεσμα μιας επίπονης σωματικής και ψυχολογικής προσπάθειας που κατέβαλε τα τελευταία τρία χρόνια. Παράλληλα εξήρε τη συλλογική προσπάθεια της Εθνικής χάρη στην οποία κερδήθηκε η συμμετοχή στους Αγώνες του Τόκιο, μέσα από τις διακρίσεις που σημείωσε η ελληνική ομάδα στους διεθνείς αγώνες της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας, του Κοσόβου, της Βοσνίας αλλά και της Ρόδου.

ΗΠΑ - ΝΒΑ
Πέθανε ο Ντέιβιντ Στερν

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών, άφησε το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς ο πρώην κομισάριος του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ (ΝΒΑ), Ντέιβιντ Στερν, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά από εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη πριν από τρεις βδομάδες. Ο Στερν, μέλος του ΝΒΑ από το 1966, ανέλαβε κομισάριος της Λίγκας από το 1984 έως το 2014 και θεωρείται αυτός που ανέβασε το NBA στην παγκόσμια αθλητική εμπορική βαθμίδα, επεκτείνοντάς το και εκτός ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κέρδη των εμπλεκόμενων πολυεθνικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ