ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταγγέλλει το προκλητικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και ΕΕ Γκουαϊδό στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 30 Απρίλη του 2019

Copyright 2019 The Associated

Ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και ΕΕ Γκουαϊδό στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις 30 Απρίλη του 2019
Την αντίδραση της κυβέρνησης και της Εθνικής Συνταγματικής Συνέλευσης προκάλεσε άλλο ένα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα (με τη στήριξη νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατών), που υποστηρίζει τον πραξικοπηματία αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, και τους ισχυρισμούς του ότι δήθεν παρεμποδίστηκε στις 5 Γενάρη στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Βουλής. Το ψήφισμα υιοθετεί το σόου που έστησε ο Γκουαϊδό, μιλάει για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα εναντίον του» και αποσιωπά ότι η αντιπολίτευση στη χώρα αυτή έχει διασπαστεί, ενώ ένα τμήμα που αρχικά τον στήριζε δεν συνεχίζει να το κάνει. Επίσης, ότι αυτό το τμήμα μαζί με τη συμμαχία του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος εξέλεξε νέο πρόεδρο με πλειοψηφία στους παρόντες βουλευτές (81 στους 151, από το σύνολο των 167), τον Λουίς Πάρα.

Τα ψηφίσματα κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχει καταψηφίσει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στο λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για τις υποθέσεις του.

Ταυτισμένη με την παρέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της Βενεζουέλας είναι και η ελληνική κυβέρνηση, που με προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί τα περί «παρεμπόδισης του Γκουαϊδό» και απευθύνει ...έκκληση «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βενεζουέλα μέσω της διενέργειας διαφανών, ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών». Στην ίδια τη Βενεζουέλα ήδη είναι σε εξέλιξη διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και ένα τμήμα της αντιπολίτευσης, που έχει ως στόχο να οριστεί νέα εθνική εκλογική επιτροπή για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα στο 2020.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εσωτερική αντιπαράθεση για την κινεζική «Huawei»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε την Πέμπτη συνάντηση με βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με στόχο να επιλυθεί η εσωκομματική διαφορά σχετικά με την απαγόρευση ή μη της συμμετοχής της κινεζικής «Huawei» στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Handelsblatt».

Αντιπαράθεση για το θέμα αυτό υπάρχει και στο εσωτερικό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Βουλευτές του SPD έχουν καταρτίσει ένα προσχέδιο νομοσχεδίου με κριτήρια που ουσιαστικά αποκλείουν τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο κρατικής επιρροής χωρίς συνταγματικό έλεγχο, χειραγώγηση ή κατασκοπεία», ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες εξοπλισμού (σ.σ. «Nokia» και «Ericsson») που «δεν πρέπει να αποκλειστούν από την εγχώρια αγορά τους από διεθνείς κατασκευαστές που εν μέρει επιδοτούνται από το κράτος».

Οι βουλευτές της CDU/CSU είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει να υποστηρίξουν ή όχι το νομοσχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η καγκελαρία και Χριστιανοδημοκράτες υπουργοί - όπως και γερμανικοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι - υποστηρίζουν πως καμία εταιρεία δεν πρέπει να απορριφθεί εκ των προτέρων από τον διαγωνισμό. Θυμίζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αποκλείσει τη «Huawei» με την αιτιολογία της «κατασκοπείας», αλλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για απειλές από την Κίνα ως προς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με ρυθμό 0,6% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2019, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ρυθμός σημαντικά χαμηλότερος από το 2018 (1,5%) και το 2017 (2,5%), «γυρίζοντας» την καπιταλιστική ανάπτυξη στα επίπεδα του 2013. Το 2019 η γερμανική οικονομία στηρίχθηκε κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, λόγω και των υψηλών επιπέδων της απασχόλησης και στην ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών. Ετσι, απετράπη η μεγαλύτερη ύφεση, την οποία προέβλεπαν πολλοί οικονομολόγοι.

ΚΙΝΑ
Ανησυχία και μηνύματα για Ταϊβάν

Μετά τις πρόσφατες εκλογές όπου επικράτησαν οι αυτονομιστικές δυνάμεις

ΤΑΪΠΕΪ.--

«Η αποφασιστικότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα είναι ακλόνητη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα πρόσωπο, οργανισμό ή πολιτικό κόμμα, σε καμία χρονική περίοδο ή με καμία μέθοδο, να αφαιρέσει κανένα μέρος της Κίνας».

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου της κινεζικής κυβέρνησης για την Ταϊβάν Μα Σιαογκουάνγκ, σχολιάζοντας νέες στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ταϊβάν, «επιδεικνύοντας» τον εξοπλισμό που τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζει με τη στήριξη των ΗΠΑ. Στο σενάριο και των νέων ασκήσεων εχθρός ήταν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας. Τα νέα γυμνάσια έγιναν ελάχιστα 24ωρα μετά τις εκλογές του περασμένου Σαββάτου για την ανάδειξη νέας τοπικής «κυβέρνησης» στην Ταϊβάν, όπου επικράτησαν ξανά οι δυνάμεις που στηρίζουν την απόσχισή της από την Κίνα.

Συγκεκριμένα, η απερχόμενη πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν (από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα που στηρίζει τη μεγαλύτερη αυτονομία από την Κίνα) επικράτησε για 2η συνεχόμενη φορά, εξασφαλίζοντας το 57,1% των ψήφων και 8,1 εκατομμύρια ψήφους, αυξημένες από το 2016 που ήταν 6.894.744 (56,1%). Ο αντίπαλός της Χαν Κούο-γιου (από το φιλο-κινεζικό Κουομιτάνγκ) έλαβε 38,61% και 5.522.119 ψήφους, από 31% και 3.813.365 το 2016.

Το κόμμα της Τσάι δηλώνει «υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ασκεί κριτική στην κινεζική κυβέρνηση για υπονόμευσή τους. Η ουσία είναι ότι προτάσσει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Το Κουομιτάνγκ εμφανίζεται υπέρ της αναθέρμανσης των σχέσεων με το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι έτσι διασφαλίζονται περισσότερα πλεονεκτήματα για την καπιταλιστική ανάπτυξη της Ταϊβάν.

Σε δηλώσεις της στο BBC, η Τσάι είπε ότι η Ταϊπέι δεν χρειάζεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, γιατί αποτελεί ήδη ένα κυρίαρχο κράτος.

Ενδεικτικά είναι πάντως τα συγχαρητήρια που έδωσε στην Τσάι για την επανεκλογή της και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, χαιρετίζοντας «το στέρεο δημοκρατικό σύστημα» της Ταϊβάν.

Θυμίζουμε ότι αν και οι ΗΠΑ έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι και έχουν αναγνωρίσει το Πεκίνο ως επίσημο εκπρόσωπο όλης της επικράτειας, διατηρούν διαύλους επικοινωνίας και απευθείας με την Ταϊπέι. Μάλιστα, την τελευταία διετία η Ουάσιγκτον ενέκρινε διάταγμα για απευθείας επισκέψεις πολεμικών της πλοίων στην Ταϊπέι, εξέλιξη που θεωρήθηκε ένα είδος αναβάθμισης των στρατιωτικών της σχέσεων με τις ταϊβανέζικες αρχές και προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Η επικράτηση της Τσάι στην Ταϊβάν καταγράφεται λίγες βδομάδες μετά την ενίσχυση των αυτονομιστικών δυνάμεων και στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα, που έχει ευρύτερες διεθνείς γεωπολιτικές προεκτάσεις.

ΗΠΑ
Την Τρίτη ξεκινά η δίκη Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ των σφοδρών ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη Τρίτη, 21 Γενάρη, σε αίθουσα της Γερουσίας των ΗΠΑ, καθώς ξεκινά η δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι βασικές κατηγορίες αφορούν την περίπτωση της κατάχρησης εξουσίας επειδή αρνήθηκε να δώσει στρατιωτική «βοήθεια» 391 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, και την «παρεμπόδιση» της έρευνας του Κογκρέσου για την υπόθεση.

Το συντονισμό της δίκης αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, ενώ ρόλο «δικαστή» θα παίξουν τα μέλη της 100μελούς Γερουσίας. Οι πιθανότητες να καταδικαστεί ο Τραμπ φαντάζουν ισχνές, καθώς πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι (53 έναντι 45 Δημοκρατικών και 2 «ανεξάρτητων»). Ο ίδιος ο Τραμπ θεωρεί πως η διαδικασία συνιστά ένα ακόμη «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του και πως η δίκη θα τελειώσει «πολύ γρήγορα».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του

KIEBO.--

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο πρωθυπουργός της χώρας Ολέξι Οντσαρούκ, αφότου διέρρευσε σε ΜΜΕ συνομιλία του με άλλους υπουργούς, μέλη του γραφείου του Προέδρου και εκπροσώπους της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ήταν υποτιμητική για τον Ζελένσκι. Συγκεκριμένα, οι συνομιλητές συζητούσαν με ποιους τρόπους θα εξηγήσουν στον Ουκρανό Πρόεδρο - ο οποίος είναι πρώην ηθοποιός - τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της φθίνουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου, αμφισβητώντας προφανώς τις οικονομικές του γνώσεις.

«Το περιεχόμενο» της συνομιλίας «είναι αλλοιωμένο προκειμένου να δίνει την εντύπωση ότι η ομάδα μου κι εγώ δεν σεβόμαστε τον Πρόεδρο, που είναι ο πολιτικός μας ηγέτης», δήλωσε ο Οντσαρούκ. «Ο Πρόεδρος της χώρας θα εξετάσει το αίτημα» της παραίτησης, ήταν η πρώτη απάντηση του Γραφείου Τύπου του Ζελένσκι.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Νέες επιδρομές Ισραηλινών

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο, ισραηλινό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποίησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιδρομές σε περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Λωρίδας της Γάζας. Το πρόσχημα αυτήν τη φορά ήταν η ρίψη μπαλονιών με εμπρηστικούς μηχανισμούς από τα παλαιστινιακά εδάφη σε χωριά της ισραηλινής μεθορίου. Την Τετάρτη, αφορμή για την εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων σε φυλάκια της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η αναίμακτη ρίψη ρουκετών πιθανώς από μέλη της «Ισλαμικής Τζιχάντ».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων δείχνουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο Νοέμβρη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» και άλλων στελεχών της οργάνωσης από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου ανάμεσα σε στελέχη της «Χαμάς», που διοικούν τη Λωρίδα της Γάζας, και τις ισραηλινές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ