Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εσωτερική αντιπαράθεση για την κινεζική «Huawei»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είχε την Πέμπτη συνάντηση με βουλευτές και υψηλόβαθμα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με στόχο να επιλυθεί η εσωκομματική διαφορά σχετικά με την απαγόρευση ή μη της συμμετοχής της κινεζικής «Huawei» στην ανάπτυξη του δικτύου 5G της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Handelsblatt».

Αντιπαράθεση για το θέμα αυτό υπάρχει και στο εσωτερικό του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Βουλευτές του SPD έχουν καταρτίσει ένα προσχέδιο νομοσχεδίου με κριτήρια που ουσιαστικά αποκλείουν τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο κρατικής επιρροής χωρίς συνταγματικό έλεγχο, χειραγώγηση ή κατασκοπεία», ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές εταιρείες εξοπλισμού (σ.σ. «Nokia» και «Ericsson») που «δεν πρέπει να αποκλειστούν από την εγχώρια αγορά τους από διεθνείς κατασκευαστές που εν μέρει επιδοτούνται από το κράτος».

Οι βουλευτές της CDU/CSU είναι διχασμένοι για το αν θα πρέπει να υποστηρίξουν ή όχι το νομοσχέδιο των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ η καγκελαρία και Χριστιανοδημοκράτες υπουργοί - όπως και γερμανικοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι - υποστηρίζουν πως καμία εταιρεία δεν πρέπει να απορριφθεί εκ των προτέρων από τον διαγωνισμό. Θυμίζουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αποκλείσει τη «Huawei» με την αιτιολογία της «κατασκοπείας», αλλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για απειλές από την Κίνα ως προς τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με ρυθμό 0,6% αναπτύχθηκε η γερμανική οικονομία το 2019, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ρυθμός σημαντικά χαμηλότερος από το 2018 (1,5%) και το 2017 (2,5%), «γυρίζοντας» την καπιταλιστική ανάπτυξη στα επίπεδα του 2013. Το 2019 η γερμανική οικονομία στηρίχθηκε κυρίως στην εσωτερική κατανάλωση, λόγω και των υψηλών επιπέδων της απασχόλησης και στην ανάπτυξη του κλάδου των κατασκευών. Ετσι, απετράπη η μεγαλύτερη ύφεση, την οποία προέβλεπαν πολλοί οικονομολόγοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ