Σάββατο 18 Γενάρη 2020 - Κυριακή 19 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη

Απεργοί σιδηροδρομικοί διαδηλώνουν και με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας μέσα σε σταθμούς τρένων πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο του Παρισιού, την περασμένη Πέμπτη
Απεργοί σιδηροδρομικοί διαδηλώνουν και με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας μέσα σε σταθμούς τρένων πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο του Παρισιού, την περασμένη Πέμπτη
Νέες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 22 Γενάρη οργανώνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα σε πολλούς κλάδους της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόσυρση των νέων ανατροπών που η κυβέρνηση Μακρόν επιταχύνει σε συντάξεις και Κοινωνική Ασφάλιση.

Συγκεκριμένα, η 22η Γενάρη ορίστηκε ήδη ως η επόμενη πανεθνική «μέρα κινητοποίησης», ενώ αγωνιστικές πρωτοβουλίες προγραμματίζονται και για την Πέμπτη 23 του μήνα, με προτάσεις για «φωτισμένες διαμαρτυρίες» από το σούρουπο και μετά. Επίσης, στις 24 του μήνα πολλές οργανώσεις προσανατολίζονται ήδη σε διοργάνωση νέας 24ωρης απεργίας, αφού εκείνη τη μέρα αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο οι νέες ανατροπές.

Θυμίζουμε ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Εντουάρντ Φιλίπ, έστειλε επιστολή στα συνδικάτα εμφανίζοντας την κυβέρνηση ότι κατανόησε τις ανησυχίες των εργαζομένων, όταν στην πραγματικότητα απλά αναπροσάρμοσε πλευρές της μεταρρύθμισης με τον ίδιο ταξικό προσανατολισμό, δηλαδή την περαιτέρω μείωση της εργοδοτικής και κρατικής ευθύνης για συντάξεις - Ασφάλιση και τη μετατροπή τους σε εμπόρευμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Φιλίπ ανήγγειλε τη διοργάνωση διάσκεψης που «θα προτείνει μέτρα τα οποία θα επιτύχουν τη δημοσιονομική πειθαρχία (σ.σ. των ασφαλιστικών ταμείων) το 2027», ξεκαθαρίζοντας ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση «θα λάβει με διατάγματα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη» της πολυπόθητης «ισορροπίας».

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τον πολύτιμο για την εργοδοσία ρόλο τους, με πρώτη την ηγεσία της CFDT (πλειοψηφούν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας), η οποία χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Φιλίπ «πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στην ΠΣΟ δίνουν τη μάχη για την οργάνωση και τη μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στις ανατροπές.

Νέα σημαντική πείρα έδωσε η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στις 14, 15 και 16 Γενάρη σε πολλούς κλάδους, όπως η Χημική Βιομηχανία, με αποφασιστικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου (FNIC), που καταγγέλλει και τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «δεν απομένει παρά η συνέχιση του αγώνα».

Το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας οργάνωσε επίσης τριήμερη απεργία στις 14, 15, 16/1, ενώ καλούσε σε απεργία και το Σάββατο 18 Γενάρη, με συγκέντρωση επίσης στις 5 μ.μ. στο λιμάνι της πόλης και μετά σε βραδιά αλληλεγγύης στους απεργούς.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι μετά τη μεγάλη απεργία της 5ης Δεκέμβρη γίνονται επαναλαμβανόμενες απεργίες σε διάφορους κλάδους, με αποφάσεις και Γενικών Συνελεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σιδηροδρομικών (αλλά και των εργαζομένων σε πολλές γραμμές του μετρό της πρωτεύουσας) που συνεχίζουν αποφασιστικά τον αγώνα τους, όπως στην περιοχή των Βερσαλιών (προάστιο του Παρισιού). Να σημειωθεί ότι μεγάλες ήταν και οι απεργιακές διαδηλώσεις της Πέμπτης (τελευταία μέρα των τριήμερων απεργιών σε διάφορους κλάδους) σε Παρίσι αλλά και Μασσαλία, όπου υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 250.000 και 110.000 εργαζόμενοι αντίστοιχα. Οι σιδηροδρομικοί των Βερσαλιών πριν ενωθούν με τους άλλους απεργούς στο κέντρο του Παρισιού διαδήλωσαν και μέσα στους σταθμούς Μονπαρνάς και Τραπ με σημαίες του συνδικάτου τους (CGT Cheminots de Versailles) αλλά και της ΠΣΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ