ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο

Στις 12 μ. στα Προπύλαια

Τη δική τους απάντηση στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και φοιτητές, που καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια με πορεία προς τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση καλούν μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, με αιχμή το άρθρο με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων εντός και εκτός Ελλάδας ως ισότιμων των πτυχίων των πανεπιστημίων για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απαξιώνοντας περαιτέρω την αξία του πτυχίου και προχωρώντας ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και των σπουδών. Στάσεις εργασίας για συμμετοχή στην κινητοποίηση κήρυξαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων, Αρχιτεκτόνων, ΣΕΜΦΕ και Νέες Εστίες από το ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικού, ΕΜΜΕ, Νοσηλευτικής και Ιατρικής από το ΕΚΠΑ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΕΥΠ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης! - Ολοι στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα!», είναι το κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών μπροστά στην κινητοποίηση. Οπως αναφέρει, το νομοσχέδιο «συνδέει ακόμη πιο σφιχτά την αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς με τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, προχωρά την "αυτονόμησή" τους για την αναζήτηση χορηγών - επενδυτών ώστε να καλύψουν και τις στοιχειώδεις λειτουργίες τους, αποσυνδέει ακόμη περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα». Σε ό,τι αφορά τη διάταξη για τα πτυχία των κολεγίων που θα γίνονται δεκτά για τους διορισμούς στην Εκπαίδευση, σημειώνει πως αυτή ενισχύει την κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, αποσυνδέει ακόμα περισσότερο το πτυχίο από το επάγγελμα, ανοίγει νέους δρόμους για την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των πανεπιστημίων. «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους αποφοίτους των κολεγίων! Από κοινού να δώσουμε τον αγώνα ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο!», τονίζει το ΜΑΣ ανάμεσα σε άλλα.

Την αντίθεσή του σε διατάξεις του νομοσχεδίου εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Σημειώνει πως «η γνωμοδότηση για το διορισμό εκπαιδευτικών στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία δεν είναι δυνατόν να γίνεται από φορείς οι οποίοι λειτουργούν ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας», ζητώντας τη δημιουργία Διεύθυνσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στο πλαίσιο του υπουργείου Παιδείας. Αναφέρεται επίσης στο άρθρο 47, που όπως επισημαίνεται κατοχυρώνει το διαχωρισμό των τμημάτων μουσικών σπουδών σε δύο κατηγορίες και οι υποψήφιοι που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε αυτά «εξακολουθούν να στερούνται το δικαίωμα μεταγραφών, αλλά και το δικαίωμα να παρακολουθήσουν ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών με τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης, θεωρητικής ή πρακτικής, σε όποιο τμήμα κι αν φοιτούν».

Στη Θεσσαλονίκη

Συμμετοχή στη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και κινητοποίηση, σήμερα Τρίτη, αποφάσισαν και οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης. Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Διδασκαλικοί Σύλλογοι και η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών καλούν σε συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Γεωλογικού, Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο στις 11 π.μ., στην πρυτανεία του ΑΠΘ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Στην Ολομέλεια σήμερα η μεγαλύτερη πρόσδεση των ΑΕΙ με τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, αρπάζοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιταχύνει τη διαδικασία παράδοσης των πανεπιστημίων και της Ερευνας στους επιχειρηματικούς ομίλους, ακολουθώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Από τις κύριες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η μετεξέλιξη της μέχρι τώρα Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) σε ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία, μέσω του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησής της, θα αξιολογεί τα πανεπιστήμια και ανάλογα με τις επιδόσεις τους θα καθορίζει και την κατανομή της χρηματοδότησης. Οποιο ΑΕΙ ή Τμήμα δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτουν οι ανάγκες της αγοράς, θα τιμωρείται με μείωση κατά 20% της ήδη λειψής, πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και συνολικά την Παιδεία, που μπορεί αυτό να σημάνει και κλείσιμο του Τμήματος. Ετσι η κυβέρνηση ωθεί τα Τμήματα των ΑΕΙ, προκειμένου να έχουν θετική βαθμολογία, στην αναζήτηση χορηγών και επενδυτών.

Εξάλλου η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έκλινε και πάλι σε όλους τους τόνους το αυτοδιοίκητο και αυτόνομο πανεπιστήμιο.

Αντίστοιχα, οι ρυθμίσεις για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ αποσυνδέουν την Ερευνα από την όποια σχέση είχε διατηρήσει έως τώρα με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο στα πανεπιστήμια, ενώ με το άρθρο 50 του νομοσχεδίου εξισώνονται τα πτυχία των πανεπιστημίων με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές καταψήφισε μεν, με τη διαφωνία του ωστόσο να επικεντρώνεται στο κατά πόσο «φέρνει καινοτομίες», όπως έχει αναφέρει ο βουλευτής του Ν. Φίλης, προτρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση για την επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής απαίτησε την απόσυρση τώρα του άρθρου 50, λέγοντας ότι «υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται περαιτέρω η επιστημονική μόρφωση».

Συνολικά για το νομοσχέδιο τόνισε ότι φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, καθώς η «αξιολόγηση» των ΑΕΙ και τμημάτων τους, γύρω από την οποία κινείται ο βασικός άξονας του νομοσχεδίου, συμβάλλει «πιο αποτελεσματικά στη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις μεγάλες επιχειρήσεις», όπως άλλωστε ήταν η μόνιμη απαίτηση του κεφαλαίου και για αυτό «έχει βασική θέση σε όλα τα αστικά κόμματα για τα πανεπιστήμια» το αυτοδιοίκητο και το αυτόνομο. Απόδειξη αυτών, σημείωσε, είναι ότι στο ανώτατο διοικητικό όργανο της ΕΘΑΑΕ, όπως και στα όργανα αξιολόγησης των πανεπιστημίων, όπως το συμβούλιο αξιολόγησης πιστοποίησης ή τις επιτροπές της εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της αγοράς με φυσική παρουσία.

Και τόνισε: «Κάπως έτσι θα ανοίγει ολοένα και περισσότερο η βεντάλια της πολυκατηγοριοποίησης των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων ανάλογα με το πώς όλα αυτά σχετίζονται και υπηρετούν την αγορά. Θα γίνουν ακόμα περισσότερες οι κατηγορίες των πτυχίων, ώστε οι καπιταλιστές να έχουν την ευχέρεια να διαλέγουν από τα πολλά ράφια των πτυχίων όσα τους βολεύουν, όποιον πτυχιούχο θέλουν, για όσο τον θέλουν και με τον λιγότερο μισθό, μιας και ο ανταγωνισμός που ρίχνει τα δικαιώματα και τους μισθούς όλο και παρακάτω, αναμένεται να αγριέψει».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση και τους διορισμούς

Η ανάγκη τα σωματεία των εκπαιδευτικών, μαζί με τα υπόλοιπα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε συντονισμό με φοιτητικούς συλλόγους και φορείς των γονιών, «να πάρουν θέση μάχης» ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική τονίστηκε στην παναττική σύσκεψη εκπαιδευτικών σωματείων που έγινε την Πέμπτη.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 28 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, 10 ΕΛΜΕ, του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων και της ΠΕΣΕΚ.

Οπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου τους πρωτοβάθμια σωματεία, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, η συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, η ένταση του αυταρχισμού και της εργοδοτικής τρομοκρατίας, με την επίθεση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, η συνέχιση από την κυβέρνηση της ΝΔ της πολιτικής αδιοριστίας και εργασιακής ομηρίας χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τα εκρηκτικά κενά στο δημόσιο σχολείο κ.ά. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρθηκαν στην ανάγκη να δυναμώσει η πρωτοβουλία 74 εκπαιδευτικών σωματείων για απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση», καθώς και στις συνολικότερες εξελίξεις με την ένταση των αντιθέσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

«Με στόχο να οργανωθεί ένας μαζικός, μαχητικός και νικηφόρος αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική», κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία προτάσεις για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, κινητοποίηση σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, απεργιακή κινητοποίηση στις 31 Γενάρη «ως αρχή ενός αγωνιστικού και απεργιακού ξεσηκωμού με αιχμές την κατάργηση του προσοντολογίου και τον διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση». Επίσης, κινητοποίηση σε περίπτωση που δεν προβεί το υπουργείο στην προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας που αντιστοιχεί στις βραχυχρόνιες συνδικαλιστικές άδειες, τις οποίες έκαναν χρήση οι αναπληρώτριες, και συμμετοχή σε δράσεις για τη μητρότητα και τα δικαιώματα των ελαστικά εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ