ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η «Ομορφη Πόλη» του Μίκη

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Μ. Θεοδωράκη
Ομορφη πόλη... Δεν είναι μια πόλη σαν όλες τις άλλες, δεν είναι καν πόλη... Είναι το κλάμα του μωρού... Το θάρρος να λες κατάματα την αλήθεια... Η γεύση του ψωμιού, η γλύκα του κρασιού... Είναι το ευχαριστώ στα μάτια εκείνου που τον τράβηξες λίγο πιο ψηλά... Είναι καθετί που κάνει ένδοξη την αναμονή σου λίγο πριν την έξοδο στο φως... Μην την ψάξεις στο χάρτη είναι δίπλα σου. Είναι μέσα σου. Είναι ο άνθρωπος. Είναι οι φωνές μας...

Με αυτά τα λόγια ειπωμένα από τους ηθοποιούς, ξεκίνησε η «Ομορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη, που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 17 Γενάρη στην κατάμεστη αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον οποίο υποδέχτηκαν ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Νικόλαος Πιμπλής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης. Πριν την παράσταση ο Δ. Κουτσούμπας είχε θέρμη συνομιλία με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έδωσε το «παρών» και έγινε δεκτός με το κοινό όρθιο να τον χειροκροτά. Ακόμα, μετά το τέλος της παράστασης ο Δ. Κουτσούμπας βρέθηκε στα παρασκήνια, όπου συνεχάρη πολλούς από τους συντελεστές του έργου. Την παράσταση παρακολούθησε ακόμα και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής. Μέρος των εσόδων της πρεμιέρας δόθηκαν στο Σωματείο «Ελπίδα - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Κώστα και Κωνσταντίνο Καζάκο, την Γιώτα Νέγκα, την Λίνα Μενδώνη, την Τζένη Κόλλια, την Ηλέκτρα Καζάκου και τον Θανάση Παφίλη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τους Κώστα και Κωνσταντίνο Καζάκο, την Γιώτα Νέγκα, την Λίνα Μενδώνη, την Τζένη Κόλλια, την Ηλέκτρα Καζάκου και τον Θανάση Παφίλη
Με άξονα γνωστές και αγαπημένες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίησή του, για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, ο Γιώργος Βάλαρης σκηνοθετεί και παρουσιάζει μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή αφιερωμένη στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη.

Στην παράσταση του Μεγάρου, κείμενα του Μίκη για τον έρωτα, την ξενιτιά, το θάνατο, την επανάσταση, τη «χαμένη εποχή» («Αποχαιρετισμοί», «Μικροί Νάρκισοι», «Εγώ κι Εκείνη», «Πέντε στρατιώτες», αποσπάσματα από «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» και το «Αρχιπέλαγος», «Ελεγεία για τον Αγαμέμνονα Δάνη» κ.ά.) δέθηκαν με αγαπημένα τραγούδια του Μίκη που έχουν μεγαλώσει και τραγουδηθεί από πολλές γενιές. «Ομορφη Πόλη», «Φαίδρα», «Καημός», «Ραντάρ», «Το τρένο φεύγει στις 8», «Δραπετσώνα», «Βράχο - βράχο», «Της ξενιτιάς», «Ενα δειλινό», «Κόκκινο τριαντάφυλλο», «Απρίλης», «Σαββατόβραδο» και πολλά άλλα. Κομμάτι της παράστασης ήταν αφιερωμένο στο «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, που ξεσήκωσε το κοινό.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ομορφη Πόλη» πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Παρκ», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, κείμενα των Μποστ και Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού και Ακου Δασκαλόπουλου τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Σ' αυτήν εμφανίστηκαν μεγάλα ονόματα ηθοποιών και τραγουδιστών, όπως οι αδελφές Καλουτά, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Βογιατζής, η Ντόρα Γιαννακοπούλου, η Σμάρω Στεφανίδου, ο Ανδρέας Ντούζος, η Ταϋγέτη, η Μίρκα Καλατζοπούλου κ.ά. Στην πορεία συμμετείχαν, για να ενισχυθεί η παράσταση, και ο Στέλιος Καζαντζίδης μαζί με την Μαρινέλλα. Η λογοκρισία «έκοψε» τότε από το δίσκο τους στίχους του Μποστ και τα σκετς του Θεοδωράκη, ενώ η παράσταση συνδέθηκε και με μια περιπέτεια της υγείας του Μίκη, στον οποίο επιτράπηκε να δει και να διευθύνει ένα μέρος μόνο της τελευταίας παράστασης.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κότσιρα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κότσιρα
Οι παραστάσεις στο Μέγαρο θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Γενάρη και στη συνέχεια η «Ομορφη Πόλη» θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, από τις 5 έως τις 9 Φλεβάρη.

Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης. Στην πρεμιέρα τραγούδησε και η Γιώτα Νέγκα. Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά.

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ελισάβετ Μουτάφη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Ακης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Χορεύουν: Ιωάννα Θεοδώρου, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Ηλίας Μπαγεώργος, Φαίδρα Νταϊόγλου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Στεφανία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνος Φρίγγας.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κιμούλη
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Γ. Κιμούλη
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να στηριχτεί η λειτουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο χώρο των δημιουργών από όταν έγινε γνωστό πως δημιουργήθηκε νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), με την επωνυμία «IP HUB Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», την ίδια ώρα που οι δημιουργοί αναμένουν την πληρωμή των δικαιωμάτων τους και την άδεια της ΕΔΕΜ (ο νέος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων). Για το θέμα θα δοθεί συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη, στις 13.00 στο «Αλσος» (Ευελπίδων 4), από όλα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού, «ΑΣΜΑ 450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», που εδώ και ένα χρόνο ίδρυσαν τον δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο φορέα συλλογικής διαχείρισης, την ΕΔΕΜ.

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα των συνθετών και των στιχουργών, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης και αναφέρει αναλυτικά:

«Οι δημιουργοί στο χώρο της μουσικής - συνθέτες και στιχουργοί - βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση και την αδειοδότηση από το ΥΠΠΟΑ Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), δηλαδή μιας νέας ΑΕΠΙ, η οποία θα κερδοσκοπεί από τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την ίδια στιγμή που το ίδιο υπουργείο, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δεν διευκολύνει την αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) με την επωνυμία Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), που οι ίδιοι οι δημιουργοί έχουν συστήσει. Η κωλυσιεργία από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ αφενός παρατείνει τη λειτουργία της μεταβατικής Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), η οποία είναι το διάδοχο σχήμα της ΑΕΠΙ, αφετέρου άφησε ελεύθερο έδαφος ώστε να λειτουργήσει μια νέα κερδοσκοπική εταιρεία που επιχειρεί να καλύψει το κενό.

Το Κόμμα μας ανέκαθεν ήταν αντίθετο στην ύπαρξη κερδοσκοπικών φορέων διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η ΑΕΠΙ. Τόσο πριν από την ψήφιση του νόμου 4481 του 2017, που έφερε στη Βουλή η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του, είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας με την Οδηγία 2014/26 και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό Δίκαιο και είχαμε αποκαλύψει τεκμηριωμένα ότι η Οδηγία αυτή δεν εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να προστατέψει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και των ερμηνευτών, αλλά για να διαμορφώσει - με πρόσχημα αυτήν την προστασία - νομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στο πεδίο των δικαιωμάτων αυτών. Ημασταν αντίθετοι με τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των ΑΟΔ, όπως επίσης είχαμε διαφωνήσει και με την τροπολογία που έφερε πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Μάρτιο του 2018 και με την οποία συστάθηκε η ΕΥΕΔ, και απαιτούσαμε την άμεση παράδοση της ΑΕΠΙ στους δικαιούχους δημιουργούς.

Πέρα από αυτά, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί στους δημιουργούς ότι θα έπαιρνε κάθε μέτρο για να διασφαλίσει τη λειτουργία του ΟΣΔ που θα είχαν συστήσει οι δημιουργοί. Φυσικά, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, άφηνε εντυπώσεις ότι έλυσε το θέμα, χωρίς όμως να θεσμοθετήσει την κατοχύρωση της λύσης, με αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να αποποιείται την ευθύνη και ως συνεπής διάδοχος των προηγουμένων κυβερνήσεων να συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος, αφήνοντας μετέωρους τους δημιουργούς.

Ταυτόχρονα, μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών μπλοκάρουν τη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΔΕΜ, αφού δεν μπορούν να εκταμιευτούν τα αναγκαία χρήματα για τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας που ζητάει το ΥΠΠΟΑ από αυτήν.

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 4481/2017 είχαμε μια μόνο κερδοσκοπική εταιρεία, την ΑΕΠΙ, που διαχειριζόταν πνευματικά δικαιώματα, με τις γνωστές βαριές συνέπειες για τους δημιουργούς. Σήμερα που η ίδρυση κερδοσκοπικών ΑΟΔ ευνοείται και από τη νομοθεσία, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ανοίγει ο δρόμος για να ιδρυθούν κερδοσκοπικές εταιρείες σε όλους τους κλάδους δικαιωμάτων, ενώ ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές και τους συλλογικούς φορείς των δημιουργών θα είναι καταστροφικός για τους δεύτερους, καθώς η νομοθεσία τούς αντιμετωπίζει μεροληπτικά και ανισότιμα σε σχέση με τις ιδιωτικές ΑΟΔ.

Εχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μπορέσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί να διαχειριστούν και να προστατέψουν τα πνευματικά δικαιώματά τους και συγκεκριμένα αν θα μεριμνήσει για να διευκολυνθεί η ίδρυση και να στηριχτεί η λειτουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής - ΕΔΕΜ), όπως και αν θα φροντίσει να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, που περιήλθαν στην ΕΥΕΔ».

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στον Περισσό

Αύριο Τετάρτη στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΚΕ στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145, Ν. Ιωνία), οι ΤΟ Βόρειου Τομέα, Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - Ερευνας της Αττικής του Κόμματος καλούν στη θεατρική παράσταση «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, μουσική Τάκη Μπινιάρη, χορογραφίες Δημήτρη Ιβάνωφ, σκηνικά Χάρη Σεπεντζή, κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου, σχεδιασμό φωτισμών και σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις ΤΟ καθώς και στην είσοδο της ΚΟ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ