Τρίτη 21 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να στηριχτεί η λειτουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στο χώρο των δημιουργών από όταν έγινε γνωστό πως δημιουργήθηκε νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ), με την επωνυμία «IP HUB Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων», την ίδια ώρα που οι δημιουργοί αναμένουν την πληρωμή των δικαιωμάτων τους και την άδεια της ΕΔΕΜ (ο νέος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων). Για το θέμα θα δοθεί συνέντευξη τύπου αύριο Τετάρτη, στις 13.00 στο «Αλσος» (Ευελπίδων 4), από όλα τα σωματεία του ελληνικού τραγουδιού, «ΑΣΜΑ 450+», «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ», «ΥΠΕΡΒΑΣΗ», που εδώ και ένα χρόνο ίδρυσαν τον δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο φορέα συλλογικής διαχείρισης, την ΕΔΕΜ.

Με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα των συνθετών και των στιχουργών, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος και Χρήστος Κατσώτης και αναφέρει αναλυτικά:

«Οι δημιουργοί στο χώρο της μουσικής - συνθέτες και στιχουργοί - βρίσκονται σε αναβρασμό μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση και την αδειοδότηση από το ΥΠΠΟΑ Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ), δηλαδή μιας νέας ΑΕΠΙ, η οποία θα κερδοσκοπεί από τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, την ίδια στιγμή που το ίδιο υπουργείο, μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δεν διευκολύνει την αδειοδότηση του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) με την επωνυμία Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ), που οι ίδιοι οι δημιουργοί έχουν συστήσει. Η κωλυσιεργία από την πλευρά του ΥΠΠΟΑ για την αδειοδότηση της ΕΔΕΜ αφενός παρατείνει τη λειτουργία της μεταβατικής Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ), η οποία είναι το διάδοχο σχήμα της ΑΕΠΙ, αφετέρου άφησε ελεύθερο έδαφος ώστε να λειτουργήσει μια νέα κερδοσκοπική εταιρεία που επιχειρεί να καλύψει το κενό.

Το Κόμμα μας ανέκαθεν ήταν αντίθετο στην ύπαρξη κερδοσκοπικών φορέων διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η ΑΕΠΙ. Τόσο πριν από την ψήφιση του νόμου 4481 του 2017, που έφερε στη Βουλή η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του, είχαμε εκφράσει τη διαφωνία μας με την Οδηγία 2014/26 και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό Δίκαιο και είχαμε αποκαλύψει τεκμηριωμένα ότι η Οδηγία αυτή δεν εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να προστατέψει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και των ερμηνευτών, αλλά για να διαμορφώσει - με πρόσχημα αυτήν την προστασία - νομικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στο πεδίο των δικαιωμάτων αυτών. Ημασταν αντίθετοι με τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των ΑΟΔ, όπως επίσης είχαμε διαφωνήσει και με την τροπολογία που έφερε πάλι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το Μάρτιο του 2018 και με την οποία συστάθηκε η ΕΥΕΔ, και απαιτούσαμε την άμεση παράδοση της ΑΕΠΙ στους δικαιούχους δημιουργούς.

Πέρα από αυτά, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε υποσχεθεί στους δημιουργούς ότι θα έπαιρνε κάθε μέτρο για να διασφαλίσει τη λειτουργία του ΟΣΔ που θα είχαν συστήσει οι δημιουργοί. Φυσικά, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, άφηνε εντυπώσεις ότι έλυσε το θέμα, χωρίς όμως να θεσμοθετήσει την κατοχύρωση της λύσης, με αποτέλεσμα η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να αποποιείται την ευθύνη και ως συνεπής διάδοχος των προηγουμένων κυβερνήσεων να συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος, αφήνοντας μετέωρους τους δημιουργούς.

Ταυτόχρονα, μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών μπλοκάρουν τη διαδικασία αδειοδότησης της ΕΔΕΜ, αφού δεν μπορούν να εκταμιευτούν τα αναγκαία χρήματα για τη σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας που ζητάει το ΥΠΠΟΑ από αυτήν.

Μέχρι την ψήφιση του νόμου 4481/2017 είχαμε μια μόνο κερδοσκοπική εταιρεία, την ΑΕΠΙ, που διαχειριζόταν πνευματικά δικαιώματα, με τις γνωστές βαριές συνέπειες για τους δημιουργούς. Σήμερα που η ίδρυση κερδοσκοπικών ΑΟΔ ευνοείται και από τη νομοθεσία, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ανοίγει ο δρόμος για να ιδρυθούν κερδοσκοπικές εταιρείες σε όλους τους κλάδους δικαιωμάτων, ενώ ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε αυτές και τους συλλογικούς φορείς των δημιουργών θα είναι καταστροφικός για τους δεύτερους, καθώς η νομοθεσία τούς αντιμετωπίζει μεροληπτικά και ανισότιμα σε σχέση με τις ιδιωτικές ΑΟΔ.

Εχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, ερωτάται η κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να μπορέσουν οι ίδιοι οι δημιουργοί να διαχειριστούν και να προστατέψουν τα πνευματικά δικαιώματά τους και συγκεκριμένα αν θα μεριμνήσει για να διευκολυνθεί η ίδρυση και να στηριχτεί η λειτουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) των δημιουργών (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής - ΕΔΕΜ), όπως και αν θα φροντίσει να περάσει η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των συνθετών και στιχουργών από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ μαζί με όλη την υποδομή σε αρχεία και πελατολόγιο της ΑΕΠΙ, που περιήλθαν στην ΕΥΕΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ