ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αντιλαϊκά παζάρια με πυξίδα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων

Στα «σκαριά» βρίσκεται η νέα έκθεση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, που αναμένεται να ενσωματωθεί στην 5η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως βάση εκκίνησης για τα αντιλαϊκά παζάρια γύρω από την «αναθεώρηση» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ώστε να βρεθεί περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για το κεφάλαιο. Και η λεγόμενη «βιωσιμότητα» άλλωστε αφορά την ικανότητα αποπληρωμής του κρατικού χρέους με ορίζοντα το έτος 2060, διάστημα για το οποίο σύμφωνα με παλαιότερες επεξεργασίες προβλέπονται «πλεονάσματα» ύψους 2,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό βέβαια με την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων και των παρεμβάσεων που αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 5ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα με τους επικεφαλής των «θεσμών». Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση ΝΔ βάζει στο «τραπέζι» την «απελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου», έτσι ώστε να ξεδιπλώσει στη συνέχεια τις νέες παρεμβάσεις που αφορούν στον άξονα της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο «οδικός χάρτης» που βάζει στα παζάρια η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

-- Τη δυνατότητα μεταφοράς του υπερπλεονάσματος σε επόμενα έτη, ώστε η υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου για κάθε έτος να επιτρέπει την ισόποση μείωσή του την επόμενη χρονιά. Αυτό μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στήριξης της «επιχειρηματικότητας» με άνεση χρόνου. Σήμερα, τα αδιάθετα υπερπλεονάσματα (τα ποσά που υπερβαίνουν τον αντιλαϊκό στόχο) τοποθετούνται στο τέλος της κάθε χρόνιας στο «μαξιλάρι ασφαλείας», που με τη σειρά του διασφαλίζει την εξόφληση του κρατικού χρέους.

-- Την αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά κρατικά ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αφορούν στην επιλογή των επενδύσεων, κρατικών, ιδιωτικών ή και με τη μορφή συμπράξεων, οι οποίες και θα επιδοτούνται μέσω του νέου υπό διαμόρφωση μηχανισμού. Οι όποιες αποφάσεις αναμένονται μετά το κλείσιμο και της επόμενης 6ης «αξιολόγησης», δηλαδή με την εφαρμογή της γκάμας με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της τρέχουσας περιόδου. Θυμίζουμε ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012, στο πλαίσιο της οποίας φόρτωσαν τα «σπασμένα» στα ασφαλιστικά ταμεία και στις λαϊκές πλάτες.

-- Τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που διαμορφώνονται σήμερα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μεσοσταθμικά στο 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060. Η κυβέρνηση έχει θέσει άτυπα το αίτημα αυτό και προτίθεται να το βάλει επίσημα στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς την περίοδο Απρίλη - Μάη και αφού προηγουμένως η Γιούροστατ θα έχει «πιστοποιήσει» την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2020 - 2023. Στο κάδρο βρίσκεται η αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα, σε συνδυασμό βέβαια με το ξετύλιγμα των νέων φοροελαφρύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε κινήσεις διαχείρισης του κρατικού χρέους, με στόχο τη βελτίωση της λεγόμενης βιωσιμότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων ύψους 3,3 δισ. που κατείχε η Εθνική Τράπεζα (με λήξεις μέχρι το 2026) με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας και με κόστος δανεισμού 2,53%. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η συναλλαγή επιφέρει περαιτέρω βελτίωση των δεικτών βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σήμερα το πρωί η ψηφοφορία

Σήμερα στις 10.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ειδική συνεδρίαση, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για να εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτείται να υπερψηφίσουν τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτές. Προβλέπεται ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία όμως δεν υπάρχουν «υπέρ» και «κατά». Σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, οι βουλευτές που συμφωνούν με τον προτεινόμενο Πρόεδρο, δηλαδή την Αικ. Σακελλαροπούλου, θα προσφωνούν το όνομά της. Οσοι διαφωνούν θα δηλώνουν «παρών».

Δεδομένου πάντως πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να συναινέσουν στην πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συντηρώντας και τη συζήτηση περί της «απαραίτητης συναίνεσης» σε όλα τα άλλα επίπεδα, αναμένεται ότι η σημερινή ψηφοφορία θα είναι και η τελευταία.

Θυμίζουμε άλλωστε πως η εκλογή αυτήν τη φορά θα γίνει σύμφωνα με τα αναθεωρημένα πια σχετικά άρθρα του Συντάγματος, που αποσυνδέουν την εκλογή του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών.

Στόχος των αναθεωρημένων άρθρων είναι να εξασφαλίζονται σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική σταθερότητα και η απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής βάρβαρης πολιτικής. Η αποσύνδεση του ΠτΔ από τη διενέργεια εκλογών ήταν πρόταση που κατέθεσε στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη, προτείνουσα Βουλή, την οποία έκανε πράξη η κυβέρνηση της ΝΔ, καταθέτοντας και ψηφίζοντας αντίστοιχη πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις στα σημεία.

Ετσι, αν σήμερα δεν εκλεγεί ΠτΔ η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 27 Γενάρη και θα απαιτηθεί η ίδια πλειοψηφία. Σε περίπτωση τρίτης ψηφοφορίας, αυτή θα γίνει το Σάββατο 1 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί πλειοψηφία τριών πέμπτων, δηλαδή 180. Εάν χρειαστεί και νέα ψηφοφορία, θα γίνει στις 6 Φλεβάρη και θα απαιτηθεί απόλυτη πλειοψηφία (151) βουλευτών. Εάν και πάλι δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία που απαιτείται, δηλαδή η απόλυτη, τότε ο νέος ΠτΔ θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία, στις 11 Φλεβάρη, με απλή, σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Θυμίζουμε πως το ΚΚΕ επιμένει στη σταθερή του στάση, επικεντρώνοντας την κριτική του όχι στο πρόσωπο αλλά στο θεσμό της Προεδρίας, που αποτελεί θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων των Ιμίων στις 31 Γενάρη

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), τιμώντας τους νεκρούς των Ιμίων, αντιναύαρχο Χ. Καραθανάση, 34 ετών, κυβερνήτη, αντιναύαρχο Π. Βλαχάκο, 31 ετών, συγκυβερνήτη, και πλοίαρχο Ε. Γιαλοψό, 29 ετών, χειριστή συσκευών, καθώς και όσους μέχρι σήμερα έδωσαν τη ζωή τους ασκώντας τα καθήκοντά τους για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της απώλειάς τους πρόκειται να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στη συμβολή της Λεωφόρου Β. Σοφίας και των οδών Ρηγίλλης και Μουρούζη, την Παρασκευή 31 Γενάρη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 11 π.μ.: Συνάντηση έξω από το Πολεμικό Μουσείο (στάση Μετρό «Ευαγγελισμός»). Στις 11.10 π.μ.: Μετακίνηση προς το μνημείο. Στις 11.30 π.μ.: Κατάθεση στεφάνων.

Στο κάλεσμά της η Γραμματεία της ΚΕΘΑ τονίζει:

«24 χρόνια μετά τη ζοφερή εκείνη νύχτα που έλαβαν χώρα τα θλιβερά γεγονότα στις βραχονησίδες των Ιμίων, η τουρκική επιθετικότητα συνεχώς αυξάνεται, με αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, με στόχο το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους.

Την ίδια στιγμή ο λαός δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια.

Εχουμε καθήκον, αλλά και τιμώντας τη θυσία των συναδέλφων μας, να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο, για μια ζωή με αξιοπρέπεια, τώρα και στο μέλλον».

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με γνώμονα τον «ψηφιακό εκσυγχρονισμό» του αστικού κράτους, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, κινήθηκε η συνάντηση χτες του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επισήμως, στη συνάντηση έγιναν ανασκόπηση των κυριότερων δράσεων του υπουργείου το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης και παρουσίαση των σημαντικότερων πρωτοβουλιών που έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό για το 2020.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος του είναι «να διαμορφώσουμε ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Εξάλλου, έχοντας κατά νου τα προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή. Οπως έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, «είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν συναντήσεις με επιχειρηματικό - επενδυτικό ενδιαφέρον. Ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιες με πολιτικό ενδιαφέρον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ