ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ
ΦΩΤΟ 2

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων ΔΗΜΗΤΡΗ (ΤΑΚΗ) ΤΣΙΟΓΚΑ και ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΥΠΑ προσφέρω στο ΚΚΕ οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Κάτω Βούταινα Μεσσηνίας. Ηταν αγρότης - κτηνοτρόφος και εγκαταστάθηκε στο Μενίδι με την οικογένειά του. Ηταν βιοπαλαιστής, πάντα με το χαμόγελο, με καλοσύνη, ευγένεια και ιδιαίτερο σεβασμό στη γυναίκα. Αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις της ζωής με κομμουνιστικό ήθος και ανιδιοτέλεια. Χαρακτηριστικά έλεγε ότι «αφού εγώ ένας αγράμματος τσοπάνης μπόρεσα να καταλάβω ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, μπορεί να το καταλάβει ο καθένας». Ηταν πιστός στις αξίες και τα ιδανικά του Κόμματος μέχρι την τελευταία του στιγμή. Η αγωνία του ήταν πάντα τι θα κάνουν οι επόμενες γενιές. Τα έντυπα του Κόμματος και ο «Ριζοσπάστης» ήταν ο αχώριστος σύντροφός του που μελετούσε καθημερινά. Είχε πάντα μαζί του κειμενάκια με ό,τι θεωρούσε σημαντικό για να ενημερώνει τους συνομιλητές του.

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας θείου και συντρόφου προσφέρουμε 70 ευρώ στο Κόμμα, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Ιλίου.

Τα ανίψια του Γεωργιοπούλου Βάσω, Βασίλης, Διονυσία, Γιώργος

***

ΦΩΤΟ

Ο Σαραντόπουλος Μπάμπης προσφέρει στη μνήμη του αγαπητού του παιδιού ΣΑΡΑΝΤΗ (φωτ.), του ΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ και του ΚΩΣΤΑ ΓΚΟΥΜΑ, 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», 60 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και από 200 ευρώ για τα Μνημεία στα θανατονήσια Γυάρο και Μακρόνησο, όπου ήταν εξόριστος για 5 χρόνια για τη δράση του στην ΕΠΟΝ.

Προσφέρω τα χρήματα αυτά για την ολοκλήρωση των εργασιών στη Γυάρο και τη Μακρόνησο, για να θυμίζουν πάντα το τι τραβήξαμε χιλιάδες κρατούμενοι σε αυτά τα κάτεργα. Να ανεβαίνουμε κάθε πρωί σαν τα μυρμήγκια, άλλοι να σκάβουν το βουνό και άλλοι να κουβαλάμε πέτρες υπό την επίβλεψη των φυλάκων, χωρίς νερό, να μην μπορούμε να πάμε ούτε για την ανάγκη μας. Οταν κατεβαίναμε το μεσημέρι στον όρμο, για να πλυθούμε, είχαμε ένα πηγάδι που η στάθμη του ήταν ίσα με τη θάλασσα, δηλαδή πλενόμαστε και πίναμε θάλασσα. Οσο για το φαγητό που μας έδιναν... Οταν βασίλευε ο ήλιος ήμαστε αναγκασμένοι να μπαίνουμε μέσα στις σκηνές γιατί χάναμε την όρασή μας. Οι στρατιωτικοί γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν από την έλλειψη βιταμινών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΣ
Στη Μακρόνησο πήγα φαντάρος. Πέρασα από το Α2, μου έγινε η ανάκριση και με έστειλαν στην απομόνωση. Μου έδωσαν ένα ατομικό αντίσκηνο, όπως και στους άλλους, να μπαίνεις με το κεφάλι και να βγαίνεις με τα πόδια. Μας έδιναν ένα παγούρι νερό τη μέρα, φαγητό μια ναι και μια όχι. Μας έβγαζαν δυο φορές τη μέρα για την ανάγκη μας. Μια νύχτα ήρθε ο λοχίας με φωνές, μας έβγαλε όλους έξω γδυτούς μόνο με το κάτω εσώρουχο. «Συγκεντρωνόμαστε όλοι γονυπετείς. Θα γυρίζετε γύρω γύρω και θα τραγουδάτε το "μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι"». Μόλις ξεκινούσαμε, άνοιγε η πόρτα κι έμπαινε μέσα ένας σίφουνας δεσμοφυλάκων - δεν ξέρω πόσοι ήταν - ίσως ήταν και λίγο φτιαγμένοι, για να μην καταλαβαίνουν τι κάνουν. Πέφτανε επάνω μας και χτυπούσαν με όποιον τρόπο έβρισκαν και όποιον πάρει ο χάρος. Αυτό γινόταν τακτικά.

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του συντρόφου ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΕΥΓΕΝΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ από το '42 και μαχητή του ΔΣΕ, του συντρόφου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΛΥΚΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, καθώς και της ΕΠΟΝίτισας αδερφής μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΜΟΥ, από τη Δωροθέα Πέλλας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Μαρία Ιωαννίδου

***

ΦΩΤΟ

«Εφυγε» στις 30 Δεκέμβρη 2019 σε ηλικία 65 ετών ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΟΥΔΗΣ. Γεννήθηκε στην πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας το 1955. Οι γονείς του Χρυσούλα και Παναγιώτης ήταν αγωνιστές του ΔΣΕ. Επαναπατρίστηκαν το 1978 στην Ελλάδα.

Ο Κώστας δούλεψε εργάτης στη βαριά βιομηχανία, έκανε οικογένεια και απέκτησε δύο παιδιά. Στήριξε το Κόμμα και πορεύτηκε μαζί του στα δύσκολα χρόνια της διάσπασης και μετά από αυτή. Εμεινε πιστός στυλοβάτης του Κόμματος, υπέρμαχος του σοσιαλισμού που έζησε, συμμετέχοντας στη δράση και στους αγώνες στη σύντομη ζωή του.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Στη μνήμη του η μητέρα του Χρυσούλα Κυρούδη, ο αδερφός του Χρήστος και οι εξαδέλφες του Τότα και Λένα προσφέρουν στο ΚΚΕ 80 ευρώ για την Οικονομική του Εξόρμηση.

***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Γενάρη έκλεισε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» τόσο γρήγορα από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΤΑΣΟΣ ΜΑΪΣΤΡΕΛΗΣ. Πάλεψε μέσα από το Συνδικάτο Οικοδόμων και έμεινε αταλάντευτος μέχρι το τέλος της ζωής του στα ιδανικά και τις αξίες του Κόμματος και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα μας το ποσό των 50 ευρώ μέσα από τις ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 21/12/2019 συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος και συνάδελφος στο χώρο του βιβλίου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Μπάμπης) ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ (φωτ.).

Γνωριστήκαμε τη δεκαετία του '70, στις πωλήσεις βιβλίων πόρτα με πόρτα, ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που μπορούσαμε να ασκήσουμε όσοι είχαμε βρει καταφύγιο στην Αθήνα και δεν διαθέταμε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Από πολύ νωρίς εντάχθηκε στην οργανωμένη πάλη. Την περίοδο της Κατοχής συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Στις αρχές του Εμφυλίου, πιάστηκε σε ενέδρα στα Βαρδούσια, βασανίστηκε στη Ναύπακτο και εξορίστηκε στο Τρίκερι. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει μία μακροχρόνια οδύσσεια στις φυλακές και τις εξορίες που θα κρατήσει μέχρι το 1970: Φυλακές Κεφαλονιάς, ζώντας το δράμα των εκτελέσεων και συμμετέχοντας σε πολυήμερη απεργία πείνας για να σταματήσουν, έπειτα στα Γιούρα, στις φυλακές Αβέρωφ, στην Αίγινα, στο Ιτζεδίν της Κρήτης και, τέλος, στις φυλακές της Αμφισσας, μέχρι το 1963.

ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΔΟΥΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Στη διάρκεια της δικτατορίας συλλαμβάνεται δύο φορές, βασανίζεται σκληρά και τελικά εκτοπίζεται για 3 χρόνια στο Παρθένι της Λέρου. Το 1970, με την αποφυλάκιση και την επιστροφή του στην Αθήνα, συλλαμβάνεται ξανά, χτυπιέται και τον απειλούν ότι θα τον ξαναστείλουν εξορία: «Οι βαλίτσες είναι έτοιμες», απαντά στους βασανιστές του.

Αλύγιστος και αγωνιστής μέχρι το τέλος της ζωής του, μέλος του ΚΚΕ, δεν αμφιταλαντεύτηκε ποτέ για το δίκιο των αγώνων του. Η αγωνιστική του στάση και ζωή αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς αγώνα για τη νέα γενιά.

Στη μνήμη του καθώς και στη μνήμη των συντρόφων μου ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΤΣΑΡΑ και ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΛΟΒΟΥ προσφέρω 100 ευρώ μέσω ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Γιάννης Αναστόπουλος

***

ΦΩΤΟ 3

Στη μνήμη του πατέρα μου ΒΑΣΙΛΗ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ (φωτ.), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που 14 χρόνια σάπιζε στις εξορίες, της πολυαγαπημένης μάνας μου ΚΑΙΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ - ΚΟΚΚΟΡΗ, οπαδού του ΚΚΕ, των θείων μου ΓΙΑΝΝΗ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, που σκοτώθηκε στη μάχη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας το 1944 σε ηλικία 18 ετών, ΣΠΥΡΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, που εκτελέστηκε στου Γουδή το 1949 σε ηλικία 28 ετών, ΛΕΥΤΕΡΗ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ (φωτ.), στελέχους του ΚΚΕ, ΜΙΧΑΛΗ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, ΜΗΤΣΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, ΒΕΝΕΤΙΑΣ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ και του συζύγου της ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ και του συζύγου της ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδών του ΚΚΕ και αγωνιστών για το όραμα του σοσιαλισμού, του παππού μου ΘΟΔΩΡΑΚΗ Β. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, δασκάλου, που κρεμάστηκε από τους Χίτες το 1946 μετά από φριχτά βασανιστήρια, της πολυβασανισμένης γιαγιάς μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ, που αφού της ξεκλήρισαν την οικογένεια την έστειλαν και εξορία στον Ασσο Κορινθίας, του θείου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΝΘΑ (φωτ.), από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων, που ήταν υπόδειγμα αγωνιστή και στελέχους του ΚΚΕ, και στη μνήμη κάθε αγωνιστή της Εθνικής μας Αντίστασης, προσφέρω στην ΚΟ Αγίου Κωνσταντίνου το ποσό των 500 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Θεόδωρος Βασιλείου Αναστασάκος

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αξέχαστης συντρόφισσας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ και του συντρόφου ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ, προσφέρω στην ΚΟ Αγίας Μαρίνας για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος το ποσό των 500 ευρώ.

Θεόδωρος Βασιλείου Αναστασάκος

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της λατρευτής μας μητέρας ΝΤΑΝΑΣ ΒΟΥΡΤΣΗ, που στις 27 Γενάρη 2019 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 81 χρόνων, και του λατρευτού μας πατέρα ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΡΤΣΗ, που την 1η Φλεβάρη συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 87 χρόνων, προσφέρουμε στην KOB Προσφυγικών Πάτρας του ΚΚΕ 50 ευρώ ως ενίσχυση.

Ηταν πιστοί οπαδοί του ΚΚΕ και του μαρξισμού έως το τέλος της ζωής τους. Ακλόνητοι υπερασπιστές των σοσιαλιστικών χωρών.

Διονύσης και Μάριος Βούρτσης

***

ΦΩΤΟ

Την Κυριακή 19 Γενάρη «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο συναγωνιστής ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Βύρωνα.

***

ΦΩΤΟ 6

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών ΜΙΛΤΙΑΔΗ και ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ, καθώς και των συντρόφων ΒΑΣΩΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ, ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ και ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΟΥΣΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Ελσα από Γιάννενα

***

ΦΩΤΟ 1

Δύο σύντροφοι, ο σ. ΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΗΣ και η σ. ΒΟΥΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΗ, διαφορετικής ηλικίας, συνθηκών και χρεώσεων στην κομματική τους ζωή, «έφυγαν» από κοντά μας. Κοινό τους χαρακτηριστικό η αφοσίωση στο Κόμμα, η θέληση και το πάθος στον αγώνα για τον κομμουνισμό, μέχρι εξάντλησης των τελευταίων δυνάμεών τους.

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Και με τους δυο συναντήθηκαν οι πορείες μας στα κοινά κομμουνιστικά ιδανικά, στον αγώνα του Κόμματός μας. Με τον σ. Θύμιο Μαύρη γνωρίζοντάς τον από την παιδική μου ηλικία, με την σ. Βούλα Διακουμή αρχικά στις Οργανώσεις του Κόμματος στην Κυψέλη, στη συνέχεια στον αγώνα για την ανασυγκρότηση της «Σύγχρονης Εποχής» από τα βαριά πλήγματα της οπορτουνιστικής κρίσης και διάσπασης του Κόμματος το 1991.

Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη και των δύο άξιων κομμουνιστών, προσφορά 50 ευρώ στο Κόμμα μας.

Ελένη Μπέλλου

***

ΦΩΤΟ 1

Στη μνήμη του αγαπημένου μας συντρόφου ΘΥΜΙΟΥ ΜΑΥΡΗ, που «έφυγε» πλήρης ημερών από κοντά μας, προσφέρουμε στο Κόμμα 100 ευρώ.

Είχαμε την τύχη να συναντηθούμε μαζί του στην οργανωμένη κομματική ζωή και στο μαζικό κίνημα και να διδαχτούμε από τους καθημερινούς ακούραστους αγώνες του και την πλούσια εμπειρία και δράση του από την ηρωική Εθνική Αντίσταση, τα χρόνια της παρανομίας, τις φυλακές και τις εξορίες, για την ανατροπή της χούντας μέχρι το Πολυτεχνείο, για την ισχυροποίηση του Κόμματος και του ταξικού κινήματος από τη μεταπολίτευση μέχρι που η αρρώστια δεν του επέτρεπε πια.

Θα τον θυμόμαστε πάντα γεμάτο ενέργεια και πάθος για το Κόμμα και το κίνημα, συντροφικό και προσιτό στους νεότερους, αγαπητό και σεβαστό από όλους. Το παράδειγμά του θα μας οδηγεί στους σκληρούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι την ανατροπή του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, ανατροπή για την οποία έδωσε όλη του τη ζωή.

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Μανώλης - Τατιάνα


ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΘΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
ΛΥΚΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΒΟΥΡΤΣΗ ΝΤΑΝΑ
ΒΟΥΡΤΣΗ ΝΤΑΝΑ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ

ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ
ΒΑΣΩ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΕΡΑΣΙΩΤΗ

ΒΟΥΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΗ
ΒΟΥΛΑ ΔΙΑΚΟΥΜΗ

ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ
ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ (ΝΙΚΟΣ) ΤΡΙΓΑΖΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΟΥΔΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΥΡΟΥΔΗΣ

ΤΑΣΟΣ ΜΑΪΣΤΡΕΛΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΜΑΪΣΤΡΕΛΗΣ

ΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΗΣ
ΘΥΜΙΟΣ ΜΑΥΡΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ