ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 9 Φλεβάρη 2020
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ
ΦΩΤΟ

Στις 12 Γενάρη «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πιστός οπαδός του ΚΚΕ. Στη μνήμη του ο φίλος, σύντροφος και συναγωνιστής του Βασίλης Τσολακίδης προσφέρει 50 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Αγρινίου.

***

ΦΩΤΟ

Ο φίλος και σύντροφός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ «έφυγε» από κοντά μας, πρόωρα, το Δεκέμβρη. Στη μνήμη του φίλοι του, οπαδοί και σύντροφοι πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Βριλησσίων, 400 ευρώ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 12/2/2020 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ από την Καβάλα. Στέλεχος του Κόμματος, πιστός στις ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, τίμησε μέχρι τέλος τις ιδέες και το κόμμα του. Από αγροτική οικογένεια, αγρότης και ο ίδιος, έδινε καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Σεμνός αγωνιστής, με απαράμιλλη υπομονή και αντοχή στις δυσκολίες, πίστη στα υψηλότερα ιδανικά που πρεσβεύει το Κόμμα μας, αταλάντευτος και αλύγιστος, ήταν από εκείνους που κράτησαν ψηλά την κόκκινη σημαία στις δύσκολες ώρες της κρίσης. Τις δεκαετίες του 1980 και 1990 υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΝΕ Καβάλας. Πάλευε πάντοτε με αυταπάρνηση όποιο καθήκον του ανέθετε το Κόμμα. Τον διέκρινε η αγάπη για το μεροκαματιάρη, τον φτωχό αγρότη, τον επαγγελματία.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Αλεξάνδρα και ο γιος του Θοδωρής προσφέρουν στην ΤΕ του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Εννιά χρόνια μιας επώδυνης απουσίας. Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου συζύγου, συντρόφου και συνοδοιπόρου ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ του Ιωάννη, που τόσο πρόωρα «έφυγε» από κοντά μας στις 6/2/2011, προσφέρω στο ΚΚΕ, το κόμμα του, 150 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΙΔΗ
ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΡΙΔΗ
Γεωργία Τσούμπα

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Φλεβάρη συμπληρώνονται 31 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΜΑΚΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, που γεννήθηκε στο Δίλοφο Κοζάνης το 1914 και πέθανε το 1989 πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ για το ΚΚΕ μέσω της ΟΒ Ιατρικής Ιωαννίνων.

Οι κόρες του, Ελλη και Τασούλα, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του

***

ΦΩΤΟ

Πάνε 5 δύσκολα χρόνια που αποχαιρετήσαμε πρόωρα την συντρόφισσα και συνάδελφό μας ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ. Είμαστε περήφανοι που σε γνωρίσαμε, μας έμαθες ότι «η προσφορά στο Κόμμα δεν έχει όρια, πρέπει να μάθει κανείς να μην υπολογίζει κούραση, κόπο και επιθέσεις...». Στο πρόσωπό σου γνωρίσαμε την ξεχωριστή προσωπικότητα του ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι, που δε συμβιβάζεται...

Για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, του Κόμματος που υπηρέτησες μέχρι την τελευταία σου πνοή, συνάδελφοί σου εκπαιδευτικοί από όλη την Ικαρία προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Ικαρίας.

***

ΦΩΤΟ 2

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΚΗΣ (φωτ.) από τις Ράχες Ικαρίας.

Βετεράνος του ΚΚΕ, ιδρυτής και καθοδηγητής της Οργάνωσης Ικαρίας του Κόμματος και του ΕΑΜ. Στα πέτρινα χρόνια, όπως τα έλεγε, περιέθαλψε αγωνιστές που είχαν βγει στο βουνό και γι' αυτό κυνηγήθηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Εμεινε πιστός, ασυμβίβαστος, ακέραιος αγωνιστής, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, έως το τέλος της ζωής του.

ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΤΣΟΣ
Επίσης, η σύζυγός του ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΚΗ (φωτ.) πάντα στο πλευρό του, «έφυγε» πριν από 11 χρόνια. Τα ξαδέρφια του ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΥΚΗΣ και ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΚΗ - ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, που υπηρετούσαν από διάφορες θέσεις, παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες, για τα ιδανικά του Κόμματος στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη μνήμη όλων τους προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 80 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ραχών Ικαρίας.

Οι κόρες του Φωτεινή, Βάσω, Ιωάννα

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν έξι μήνες από το «φευγιό» της συντρόφισσας ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗ - ΤΣΑΜΟΥΤΑΛΙΔΗ, πλήρης ημερών, στα 96 της χρόνια. Σε ηλικία 19 χρόνων παίρνει το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς, το 1942, για τη Μέση Ανατολή. Με την επιστροφή της παντρεύεται με τον Σταμάτη Τσαμουταλίδη. Ο Σταμάτης επιστρατεύεται μετά από λίγο καιρό. Στο στρατόπεδο που βρίσκεται, γίνεται στάση για να μη μεταφερθούν στον Γράμμο - Βίτσι. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Η εκτέλεση είναι ζήτημα ημερών. Η απόδραση είναι μονόδρομος, τα καταφέρνει και εντάσσεται στον ΔΣΕ. Μετά τη συντεταγμένη υποχώρηση του ΔΣΕ, καταλήγει στη σοσιαλιστική Πολωνία.

Την ίδια περίοδο, η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις γυναικείες φυλακές της Χίου, εξορίστηκε στο Τρίκερι και πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ. Το 1964 καταφέρνει να πάει στην Πολωνία μαζί με το παιδί της που ήταν ήδη 18 χρόνων. Εκεί συμμετέχει δραστήρια στην παραγωγή και στον Σύλλογο Ελλήνων Πολικών Προσφύγων. Επιστρέφει με τον άντρα της, τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

ΚΑΝΔΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΝΔΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Υπήρξε από τα πιο λαμπρά παραδείγματα αποφασιστικότητας, θάρρους, αγωνιστικότητας, ανεξάντλητης δύναμης και αγάπης για τη ζωή, την εργατική τάξη, για το λαό. Με ακλόνητη πίστη στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη της η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας του ΚΚΕ προσφέρει 30 ευρώ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματός μας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗ, που «έφυγε» από τη ζωή το 2019. Υπήρξε πάντα φίλος και οπαδός του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, 20 ευρώ και η ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας προσφέρει επίσης 20 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΛΩΝΗ τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο κόμμα του το ΚΚΕ που υπηρέτησε πιστά μέχρι το τέλος της ζωής του και 100 ευρώ για την Εθνική Αντίσταση.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συναγωνιστή, Μακρονησιώτη, ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή την 1η Γενάρη 2020, συγγενείς και φίλοι προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης και Πρόνοιας Βορείων, 230 ευρώ για την ενίσχυση των αγώνων του.

Ο Γιάννης, ο γνωστός σε μας Γιάγκος, γεννήθηκε το 1928 στην Κηφισιά. Η κατοχή τον βρίσκει 12 χρόνων στη Νέα Πεντέλη. Η ΕΑΜική Αντίσταση και οι οργανώσεις της δρουν στην περιοχή και επηρεάζουν τον νεαρό Γιάγκο. Το οικογενειακό του περιβάλλον συμμετέχει στους αγώνες του λαού της περιοχής να οργανώσει την επιβίωσή του και να αντισταθεί οργανωμένα στους κατακτητές με πολύμορφες ενέργειες.

Μετά την απελευθέρωση δέχεται τις επιθέσεις των ΜΑΥδων και των Χιτών, για τα πολιτικά του πιστεύω, επανειλημμένα φυλακίζεται, ξυλοκοπιέται. Ηταν μια πολύ άσχημη περίοδος με συνεχείς εφόδους της αστυνομίας στο σπίτι τους, με συλλήψεις του Γιάγκου. Την περίοδο αυτή καταλαβαίνει με ποιον έπρεπε να πάει, ποιο ήταν το δίκαιο.

ΚΟΥΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΚΟΥΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
Στη συνέχεια κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Βρέθηκε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, όπως και πολλοί άλλοι φαντάροι, στη Μακρόνησο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, παντρεύτηκε με την Ιωάννα. Απέκτησαν δύο αγόρια, τον Κώστα και τον Δημήτρη. Ο ίδιος και η γυναίκα του ήταν πάντα κοντά στο ΚΚΕ, τον αιμοδότη και καθοδηγητή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Συμμετείχε πάντα στους αγώνες για καλυτέρευση της ζωής του λαού, στις απεργίες, στα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις. Ως συνταξιούχος στις διεκδικήσεις του συνταξιουχικού κινήματος. Σαν αντιστασιακός έδινε πάντα το «παρών» σε όλες τις εκδηλώσεις και τις διεκδικήσεις, από τις πιο μικρές έως τις πιο μεγάλες. Πάντα παρών στις επισκέψεις μνήμης και τιμής, ιδιαίτερα στο Γοργοπόταμο και τη Μακρόνησο.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΤΣΙΑΟΥΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑΣ προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ 4ου Διαμερίσματος Λάρισας.

Τα παιδιά, Βασίλης, Σπύρος, Εφη, Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης μου μητέρας ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ, Αετόπουλου στην Αντίσταση, ψηφοφόρου της ΕΔΑ πριν από τη χούντα και στη συνέχεια του ΚΚΕ, προσφέρω 30 ευρώ μέσω ΚΟΒ Βέροιας του ΚΚΕ.

Αλέκος Χατζηκώστας

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου, συναγωνιστή και φίλου ΖΗΣΗ ΖΗΣΙΜΟΥ, που απεβίωσε στις 23/12/2019, κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία και αποτεφρώθηκε, ο Σαραφάκης Νικόλαος, μετά από επιθυμία του θανόντος, αντί στεφάνου καταθέτει 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη των γονιών μας ΣΟΦΙΑΣ και ΘΩΜΑ ΣΤΑΚΟΓΙΑΝΝΗ και της ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ - ΠΕΤΡΙΔΗ (φωτ.) προσφέρουμε 100 ευρώ για το «Σπίτι του Αγωνιστή».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Αντώνης Στακογιάννης - Βασιλική Πετρίδου

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της μητέρας μας ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο Κόμμα.

Τα παιδιά της Δημήτρης και Παντελής

***

ΦΩΤΟ 7

Στη μνήμη των συντρόφων μελών της ΚΟΒ Κηπούπολης - Χρυσούπολης - Αγ. Ιεροθέου του ΚΚΕ, ΑΛΕΠΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (φωτ.), ΑΠΟΛΛΩΝΑΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ, ΑΡΑΘΥΜΟΥ ΣΠΥΡΟΥ (φωτ.), ΚΑΝΔΥΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (φωτ.), ΚΑΣΕΛΟΥΡΗ ΛΑΜΠΡΟΥ, ΛΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΗ (φωτ.), ΛΟΤΣΙΟΥ ΝΙΚΟΥ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (φωτ.), ΜΙΧΑΛΗ ΘΟΔΩΡΟΥ, ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΑΘΟΥΛΑΣ, ΠΑΝΑΓΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ (φωτ.), ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΝΙΚΟΥ (φωτ.), ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΩΝΗ, ΡΑΠΤΗ ΑΛΕΚΟΥ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗ, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον δίκαιο αγώνα των εργατών για μια κοινωνία χωρίς πολέμους, δυστυχία, φτώχεια και χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το αποτύπωμα που μας άφησαν με τη δράση τους στους καθημερινούς ταξικούς αγώνες και κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες, με κυνηγητά, φυλακές και εξορίες, οι περισσότεροι από αυτούς, μάς δίδαξαν πως πρέπει να στέκει δυνατός και αταλάντευτος ο κομμουνιστής σήμερα στηριγμένος στην κοσμοθεωρία μας.

Στην άσβεστη μνήμη τους προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κηπούπολης και με την υπόσχεση ότι συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συντροφικά Μαρία Κανδύλη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΥΡΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΥΡΑΣ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΚΩΣΤΟΥΛΑ ΣΕΦΕΡΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΜΑΚΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΜΑΚΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΘΥΜΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΑΘΥΜΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΠΑΛΙΑΡΗΣ
ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ
ΟΜΗΡΟΣ ΠΑΝΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΩΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΩΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΓΚΟΣ) ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΓΚΟΣ) ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ
ΖΗΣΗΣ ΖΗΣΙΜΟΣ
ΖΗΣΗΣ ΖΗΣΙΜΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
Προσφορά

Ενισχύουμε οικονομικά το ΚΚΕ, συνεχίζουμε κάτω από τις ίδιες σημαίες με όσους έπεσαν στον αγώνα!

Ο σύντροφος Θοδωρής Γεωργαδάκης προσφέρει το ποσό των 300 ευρώ στην Οργάνωση Βάσης Ζαγοράς Πηλίου της ΚΝΕ προς τιμήν των συγγενών του που έδρασαν την περίοδο 1946 - 1949 με τον ΔΣΕ: Τον «Καπετάν Mονέδα» από τη Ζαγορά, τον «Σταυραετό» (Σταύρος Κασίδης) από τον Κισσό και τον «καπετάν Κόζακα» από την Κερασιά που έπεσε σε μάχη της Ζαγοράς.

Με το σύνθημα εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε και συνεχίζουμε, η ΟΒ Ζαγοράς αναδείχτηκε πρώτη στην άμιλλα που προκήρυξε η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ στο πλαίσιο της φετινής Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ