ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ!
Απεργία σήμερα και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα

Αμεση εργατική - λαϊκή απάντηση στην απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση

Νέο μαζικό ραντεβού στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση (φωτ. από την πρόσφατη μαζική συνέλευση)
Νέο μαζικό ραντεβού στην πύλη της ΛΑΡΚΟ, στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση (φωτ. από την πρόσφατη μαζική συνέλευση)
Σε νέα 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και καλούν σωματεία από κάθε κλάδο, τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ή στο κλείσιμο της εταιρείας που προωθεί η κυβέρνηση, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι απαντούν στην τροπολογία που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση για την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, προκειμένου να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για την πώληση των ορυχείων και του εργοστασίου. Τα σχέδια συνοδεύονται με απειλές για λουκέτο στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν, με περικοπή των μισθών και διαβεβαιώσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές πως θα διαλέξουν οι ίδιοι πόσους και ποιους από τους 1.200 εργαζόμενους θα πάρουν.

Η απόφαση για την απεργία επικυρώθηκε στη μαζικότατη συνέλευση που έγινε στην πύλη του εργοστασίου, σε συνέχεια των αγωνιστικών δράσεων που έχουν ξεδιπλωθεί τους τελευταίους μήνες και του μεγάλου συλλαλητηρίου που οργάνωσαν στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, τα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία και στα γραφεία της επιχείρησης στην Αθήνα.

Κάλεσμα γενικού ξεσηκωμού από το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία και στη συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια για τεμαχισμό, εκκαθάριση και ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Καλεί σε γενικό ξεσηκωμό, με κλείσιμο των δήμων και των υπηρεσιών τους, των καταστημάτων και των σχολείων της περιοχής. «Ως συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που πραγματοποιήσαμε στην Αθήνα στις 25 Γενάρη, σας καλούμε να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά όλοι μαζί τη μάχη, για να μην κλείσουν τη ΛΑΡΚΟ, να μην ερημώσουν τα χωριά μας. Καλούμε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας, τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος να συνεχίσουν με οποιονδήποτε τρόπο την έκφραση αλληλεγγύης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

«Από τη μια είναι τα σχέδιά τους και όλοι όσοι τα στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Οι υπουργοί μιλούν ανοιχτά και κάποιοι τους "χειροκροτούν", για να είμαστε πιο σαφείς μας καλούν "να γίνουμε ρεαλιστές"», αναφέρει και προσθέτει: «Από την άλλη είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Οσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματά τους που διατυπώνονται στο ψήφισμα, και που είναι αποτέλεσμα της μαζικής σύσκεψης που έγινε με τη συμμετοχή 120 φορέων, των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, του μεγάλου συλλαλητηρίου στις 25 Γενάρη».

Παράλληλα, απαντώντας στη συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να νομιμοποιήσει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, το Συνδικάτο αναδεικνύει πως μια βιομηχανία όπως η ΛΑΡΚΟ μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος συνολικά του λαού, κάτι στο οποίο όμως στέκεται εμπόδιο ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Κατατέθηκε η κυβερνητική τροπολογία - καρμανιόλα

Διαδικασίες εξπρές για την παράδοση των πιο κερδοφόρων τμημάτων της ΛΑΡΚΟ (εργοστάσιο και ορυχείο Λάρυμνας, ορυχεία Καστοριάς και Εύβοιας) σε ιδιώτη επενδυτή, «με βάση το αποτέλεσμα της διαιτησίας και το πνεύμα των αποφάσεων της ΕΕ του 2014», μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες, και λιγότερες θέσεις εργασίας, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα για όσους εργαζόμενους απομείνουν στην επιχείρηση, με τον εκβιασμό ότι αλλιώς θα μπει οριστικό «λουκέτο», περιλαμβάνει η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, για την υποτιθέμενη «εξυγίανση» της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η ΛΑΡΚΟ υπάγεται άμεσα σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και ταυτόχρονα τίθεται ως βασική πρόβλεψη για την περιστολή των δαπανών λειτουργίας της η μείωση κατά 25% του μισθολογικού κόστους μεσοσταθμικά.

Προβλέπονται ακόμα η εγκατάσταση ειδικού διαχειριστή εντός Μάρτη, η fast track διαδικασία διαιτησίας για την επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Δημόσιο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της, η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 12 μηνών από την εγκατάσταση του διαχειριστή με δυνατότητα μίας εξάμηνης παράτασης με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, και η υποχρεωτική κατάθεση αίτησης πτώχευσης εφόσον δεν έχει μεταβιβαστεί στο διάστημα αυτό το 75% του ενεργητικού της εταιρείας.

Στη σχετική ανακοίνωση, μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου, στη γνωστή λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», δεν διστάζει να «δείχνει» τους εργαζόμενους ως βασικούς υπαίτιους της κατάστασης της επιχείρησης, δημοσιεύοντας υποτιθέμενα «εντυπωσιακά» ποσά που αφορούν τις μισθολογικές τους απολαβές, κρύβοντας την πραγματικότητα για τους μισθούς τους την οποία έχουν αναδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία οι εργαζόμενοι, τις εργολαβίες κ.ο.κ., αλλά και τις συνθήκες δουλειάς, με τους εργαζόμενους να παίζουν «κορόνα γράμματα» τη ζωή τους καθημερινά.

Βασικό μέλημα εξάλλου του σχεδίου «εξυγίανσης» είναι να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές της επιχείρησης. Ετσι, σύμφωνα με την τροπολογία, κατά την περίοδο ειδικής διαχείρισης θα ξεκινήσουν διαδικασίες για την εκποίηση του συνόλου ή μέρους των στοιχείων του ενεργητικού μέσω του πλειοδοτικού διαγωνισμού και το τίμημα που θα προκύψει από την εκποίηση θα καταβληθεί στους πιστωτές.

Σήμερα βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι το ΤΑΙΠΕΔ (55,2%), η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΗ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη της αποτιμώνται στα 470 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και πιστωτές, από τα οποία τα 351,2 εκατ. στη ΔΕΗ.

Και εδώ η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει εντυπωσιακά νούμερα, κρύβοντας το γεγονός ότι για τα «χρέη» προς τη ΔΕΗ ευθύνεται - στο πλαίσιο της συνολικότερης στήριξης των συμφερόντων του κεφαλαίου - η πολιτική που επέβαλε την πώληση της μεγαβατώρας στη ΛΑΡΚΟ πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλες ιδιωτικές βιομηχανίες.

Τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ομολόγησε ουσιαστικά και ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η «διατήρηση του υγιούς ιστού» της επιχείρησης μέσω μιας διαδικασίας «κατά το δυνατόν ηπιότερης για το προσωπικό». Διατήρηση δηλαδή σε λειτουργία μόνο εκείνων των τμημάτων που θα προσφέρουν βέβαιη κερδοφορία για τα νέα αφεντικά της ΛΑΡΚΟ, ταυτόχρονα με σάρωμα δικαιωμάτων και απολύσεις για τους εργαζόμενους.

Αλ. Τσίπρας: Στηρίζει την ιδιωτικοποίηση... με «διαφάνεια»

Χαρακτηριστικό της ταύτισης όλων των αστικών δυνάμεων - κυβέρνησης και αντιπολίτευσης - στους αντιλαϊκούς στόχους του κεφαλαίου είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στη χτεσινή του συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ αρνήθηκε να υποστηρίξει το αίτημα των εργαζομένων να βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ υπό κρατικό έλεγχο και να μην ιδιωτικοποιηθεί.

Οπως είπε απροκάλυπτα: Δεν έχει αξία αν θα τοποθετηθώ υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα. Δεν μας κοστίζει κάτι ως αντιπολίτευση... Αυτό που έχει αξία είναι να ασκήσουμε αντιπολίτευση έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια στη διαδικασία...

Αντίστοιχα, πριν από τη συνάντηση δήλωσε ότι εφόσον το σχέδιο είναι να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, «δεν μπορεί σε τέτοιες διαδικασίες να υπάρχει μόνο ένας»!

Και από την αντιπολίτευση δηλαδή, όπως και ως κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, αρκεί να γίνει με «διαφάνεια»...

Πρωτοβουλίες για την κυριακάτικη αργία και το ωράριο

Εξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» βρέθηκε και την περασμένη Κυριακή το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο άνοιγμα του καταστήματος όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι παρά την πρόταση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στα «Jumbo», η πλειοψηφία του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) ήταν αρνητική και πρότεινε «διαβούλευση» με τον αντιπεριφερειάρχη και προκήρυξη απεργίας «κάπου» μέσα στο επόμενο διάστημα.

«Δεν μας προκαλεί βέβαια έκπληξη καθώς και από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις φάνηκε ξεκάθαρα πως δεν μπορούν και δεν θέλουν να ηγηθούν των κινητοποιήσεων, δεν μπορούν να συσπειρώσουν δυνάμεις για να περιφρουρήσουν καμία απεργία», σημειώνει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Κέρκυρα: Καλούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε μαζική παρουσία στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων την Κυριακή 16/2, στις 10 π.μ., (Αλυκές Ποταμού) καλούν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων.

Οι δύο φορείς, που πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη με θέμα το ωράριο και την αργία της Κυριακής, θα θέσουν στη συνεδρίαση ζήτημα σχετικά με τους νόμους και τις διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο και την απόφαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, η περιφερειακή αρχή (με ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΕ) είχε υπερψηφίσει το 2018, μετά από πρόταση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα από 1/5 έως 31/10 κάθε έτους. Οι δύο φορείς ζητούν να καταργηθεί η απόφαση αυτή, στο πλαίσιο του αγώνα τους για κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ - ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία

Νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην «ενοικιαζόμενη» εργασία πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ενάντια στις απολύσεις «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων και διεκδικώντας την άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου τώρα.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «από την αρχή του χρόνου εκατοντάδες συνάδελφοί μας βρίσκονται σε καθεστώς τρομερής εργασιακής ανασφάλειας, αφού η διοίκηση των ΕΛΤΑ έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζόμενων ή σε ανανεώσεις των συμβάσεών τους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από 7 μέρες έως ένα μήνα. Παράλληλα κλείνει απροειδοποίητα καταστήματα και ταχυδρομικά γραφεία σε όλη την Ελλάδα. Το παραπάνω θα έχει ως άμεση συνέπεια ενοικιαζόμενοι που εργάζονται σε αυτά να μείνουν άνεργοι και να αυξηθεί περαιτέρω η εντατικοποίηση στο μόνιμο προσωπικό».

Στη χτεσινή κινητοποίηση η αρχική στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ήταν αντί να τους δεχθεί, να στείλει την αστυνομία να τους πει ότι δεν είναι κανείς στο υπουργείο! Ομως, ύστερα από την επιμονή του Συνδικάτου και των εργαζομένων, τις συνεχείς καταγγελίες από την ντουντούκα, τους δέχθηκε εκπρόσωπος του υπουργείου με τον οποίο συμφωνήθηκε να οριστεί τριμερής συνάντηση με τα ΕΛΤΑ μέχρι το τέλος της βδομάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ