ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Πράξη» καταδίκης των κατοίκων των νησιών και των ξεριζωμένων

Με ΠΝΠ επιτάσσει ολόκληρες τοποθεσίες για να φτιάξει στα νησιά φυλακές, ενώ εντείνει τα μέτρα καταστολής με κάθε τρόπο

Eurokinissi

Ακρως επικίνδυνους σχεδιασμούς βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας ακάθεκτη στο δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που χιλιάδες ξεριζωμένοι επιβιώνουν κάτω από ασφυκτικές και άθλιες συνθήκες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, λόγω της εφαρμογής και από την κυβέρνηση της ΝΔ της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, το υπουργικό συμβούλιο χτες προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιταχθούν τοποθεσίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, δηλαδή φυλακών σε πολλές περιοχές, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές ανθρώπων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως οι επιτάξεις εκτάσεων θα γίνουν «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης σύμφωνα με την οποία θα επιταχθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των αιτούντων άσυλο οι εξής τοποθεσίες:

- Τοποθεσία Καράβας, δήμος Δυτικής Λέσβου.

- Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), δήμος Χίου.

- Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευή δομής), δήμος Ανατολικής Σάμου.

- Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως εξής: Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, δήμος Κω. Τοποθεσία Λέπιδα, δήμος Λέρου.

Στις παραπάνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν οι λεγόμενες ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Οι άξονες της καταστολής

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε πολλές ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων και η αύξηση περιπολιών, καθώς και η υλική υποστήριξη, όπως με σκάφη για την αύξηση της επιτήρησης. Η φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο περιπολίες του Λιμενικού αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου» συνδέεται με τις «άμεσες επιστροφές» και σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Σχετικά με τα κέντρα - φυλακές, η έναρξη κατασκευής τους προσδιορίστηκε μέσα στο Μάρτη, διά στόματος υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, με στόχο - όπως είπε χτες μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» - να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους 3 μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές επαρκούν.

Αντιδράσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Να μη συμμετάσχει την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη των δημάρχων και του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη, μετά την ΠΝΠ της κυβέρνησης, ζήτησε χτες από τον δήμαρχο της πόλης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μυτιλήνης. Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δήμαρχος υποστήριξε πως η συνάντηση αφορά άλλα θέματα (προβλήματα του δήμου κ.λπ.), ωστόσο «θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή απαράδεκτη. Θεωρούμε δηλαδή πως στην παρούσα φάση η συνάντηση με τον υπουργό αποτελεί απόδειξη συναίνεσης με τα σχέδια της κυβέρνησης και με το περιεχόμενο της ΠΝΠ και κάτι τέτοιο θα τον καταστήσει υπόλογο στον λεσβιακό λαό».

Εξάλλου, απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη περιοχών για δημιουργία κέντρων κράτησης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου και ζητά την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, αφού η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου είχε κάνει γνωστό ότι τη συγκεκριμένη μέρα η περιφερειακή αρχή Βόρειου Αιγαίου και οι πέντε δημοτικές αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που έχει καλέσει η κυβέρνηση, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ίδια ανακοίνωση καλούνταν στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, στον εν λόγω χώρο του υπουργείου Εσωτερικών, οι Βορειοαιγαιοπελαγίτες της Αθήνας.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σταύρος Τάσσος με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ζήτησε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού να παρευρίσκονται ο ίδιος και όσοι από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου επιθυμούν να συμμετέχουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επικίνδυνος σχεδιασμός καταδικάζει τα νησιά να γίνουν μόνιμες μεγάλες φυλακές για πρόσφυγες - μετανάστες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών hot spots στα νησιά του Αιγαίου:

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων - κλειστών hot spots, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hot spots, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης, η καταστολή σε βάρος προσφύγων - μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά.

Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων - μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων. Επίσης, και οι δύο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά.

Η δημιουργία και νέων κέντρων δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hot spots που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Ακόμα, η θέση της για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές παραμένουν και ενισχύονται, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ - ενισχύει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό των νησιών να απαντήσει στη νέα πρόκληση, εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hot spots που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απαράδεκτη ενέργεια η τοποθέτηση πλωτού φράγματος

Ερώτηση για την εγκατάσταση θαλάσσιου φράγματος σε περιοχή της Λέσβου κατέθεσε το ΚΚΕ, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εγκατάσταση πλωτού φράγματος μήκους 2.700 μέτρων, με σκοπό την ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μάλιστα, προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη αγοράς μηχανημάτων εξοπλισμού για την προμήθειά του. Θα τοποθετηθεί σε περιοχή βόρεια και ανατολικά της Λέσβου, ανοιχτά της Συκαμινιάς. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης, το πλωτό φράγμα θα δοκιμαστεί και αν αποδώσει, τότε θα αγοραστούν ακόμη 10 χλμ. πλωτών φραγμάτων. Σκοπός της κυβέρνησης, να αποτρέψει το πέρασμα των μεταναστών και προσφύγων στα βόρεια και ανατολικά παράλια της Λέσβου.

Η κυβέρνηση εν γνώσει της παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες στο όνομα της αποτροπής. Παρεμβάλλει εμπόδια και στερεί το δικαίωμα στους πρόσφυγες να αιτηθούν άσυλο. Οι συνέπειες από την εγκατάστασή του θα είναι τρομακτικές, για τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι γνωστό ότι ένα τέτοιο εμπόδιο σε συνθήκες ταραγμένης θάλασσας οδηγεί σε πνιγμούς και δεν είναι σε καμιά περίπτωση δήθεν αποτρεπτικό.

Επίσης, αποτελεί κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα, για τα πλοία της γραμμής, τα φορτηγά πλοία και τα σκάφη αναψυχής. Οι ντόπιοι ψαράδες στην καθημερινή μάχη με τα στοιχειά της φύσης και τις τουρκικές παρενοχλήσεις, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και το φράγμα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ενέργεια απαράδεκτη, ενάντια σε κάθε ανθρωπιστική συμπεριφορά και ιδέα. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί το αίσχος του πλωτού φράγματος, την αντιγραφή παρόμοιων τειχών και φραγμάτων, όπως το τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, το τείχος του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ, τα φράγματα στα σύνορα της Ουγγαρίας. Οσο εξακολουθούν να παραμένουν οι αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και δεν είναι άλλες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, καθώς και η εκτεταμένη φτώχεια και ανεργία σε διάφορες χώρες, κανένα τείχος δεν μπορεί να ανακόψει αυτές τις ροές.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι συνέχεια της απαράδεκτης πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής της ΕΕ σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Ερωτώνται οι υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ακυρώσει οριστικά την εγκατάσταση οποιουδήποτε φράγματος που βάζει θανατηφόρα εμπόδια και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ασφαλή ναυσιπλοΐα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ