Τρίτη 11 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
«Πράξη» καταδίκης των κατοίκων των νησιών και των ξεριζωμένων

Με ΠΝΠ επιτάσσει ολόκληρες τοποθεσίες για να φτιάξει στα νησιά φυλακές, ενώ εντείνει τα μέτρα καταστολής με κάθε τρόπο

Eurokinissi

Ακρως επικίνδυνους σχεδιασμούς βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρώντας ακάθεκτη στο δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που χιλιάδες ξεριζωμένοι επιβιώνουν κάτω από ασφυκτικές και άθλιες συνθήκες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, λόγω της εφαρμογής και από την κυβέρνηση της ΝΔ της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, το υπουργικό συμβούλιο χτες προχώρησε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα επιταχθούν τοποθεσίες για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, δηλαδή φυλακών σε πολλές περιοχές, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές ανθρώπων που εγκλωβίζονται στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε πως οι επιτάξεις εκτάσεων θα γίνουν «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» και «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας».

Θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης σύμφωνα με την οποία θα επιταχθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των αιτούντων άσυλο οι εξής τοποθεσίες:

- Τοποθεσία Καράβας, δήμος Δυτικής Λέσβου.

- Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), δήμος Χίου.

- Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευή δομής), δήμος Ανατολικής Σάμου.

- Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως εξής: Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, δήμος Κω. Τοποθεσία Λέπιδα, δήμος Λέρου.

Στις παραπάνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν οι λεγόμενες ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Οι άξονες της καταστολής

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο σχέδιο που βασίζεται σε τέσσερις άξονες: Φύλαξη των συνόρων μας, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, αυξημένες επιστροφές, κλειστές δομές».

Τι σημαίνουν τα παραπάνω;

Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε πολλές ενέργειες σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η πρόσληψη συνοριοφυλάκων και η αύξηση περιπολιών, καθώς και η υλική υποστήριξη, όπως με σκάφη για την αύξηση της επιτήρησης. Η φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων σημαίνει πως πλέον δεν θα υπάρχουν μόνο περιπολίες του Λιμενικού αλλά και πιο δραστικά μέτρα, που περιλαμβάνουν ακόμα και την παρακολούθηση της διαδρομής των προσφύγων και των μεταναστών από τη στιγμή που ξεκινούν την προσπάθειά τους να έρθουν στη χώρα μας, κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Οσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, η «επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου» συνδέεται με τις «άμεσες επιστροφές» και σημαίνει δραστικό περιορισμό στο δικαίωμα παροχής ασύλου σε ανθρώπους που το δικαιούνται, με ταυτόχρονη ένταση των επαναπροωθήσεων και απελάσεων με συνοπτικές διαδικασίες.

Σχετικά με τα κέντρα - φυλακές, η έναρξη κατασκευής τους προσδιορίστηκε μέσα στο Μάρτη, διά στόματος υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, με στόχο - όπως είπε χτες μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» - να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι στα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν στα 5 νησιά θα υπάρχουν συνολικά 20.000 θέσεις και με στόχο παραμονής των προσφύγων τους 3 μήνες, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές επαρκούν.

Αντιδράσεις για τις αποφάσεις της κυβέρνησης

Να μη συμμετάσχει την ερχόμενη Πέμπτη στη σύσκεψη των δημάρχων και του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη, μετά την ΠΝΠ της κυβέρνησης, ζήτησε χτες από τον δήμαρχο της πόλης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μυτιλήνης. Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο δήμαρχος υποστήριξε πως η συνάντηση αφορά άλλα θέματα (προβλήματα του δήμου κ.λπ.), ωστόσο «θεωρούμε ότι η απάντηση αυτή είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή απαράδεκτη. Θεωρούμε δηλαδή πως στην παρούσα φάση η συνάντηση με τον υπουργό αποτελεί απόδειξη συναίνεσης με τα σχέδια της κυβέρνησης και με το περιεχόμενο της ΠΝΠ και κάτι τέτοιο θα τον καταστήσει υπόλογο στον λεσβιακό λαό».

Εξάλλου, απαράδεκτη και προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη περιοχών για δημιουργία κέντρων κράτησης η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βόρειου Αιγαίου και ζητά την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων, αφού η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου είχε κάνει γνωστό ότι τη συγκεκριμένη μέρα η περιφερειακή αρχή Βόρειου Αιγαίου και οι πέντε δημοτικές αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα που έχει καλέσει η κυβέρνηση, στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Στην ίδια ανακοίνωση καλούνταν στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, στον εν λόγω χώρο του υπουργείου Εσωτερικών, οι Βορειοαιγαιοπελαγίτες της Αθήνας.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σταύρος Τάσσος με τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ζήτησε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί για το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού να παρευρίσκονται ο ίδιος και όσοι από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου επιθυμούν να συμμετέχουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ